Sunday, 23 January, 2022
Home >>> Apple >>> Apple je broj 1 smartphone proizvođač na svijetu!
apple

Apple je broj 1 smartphone proizvođač na svijetu!

Apple preuzeo poziciju broj 1 smartphone proizvođača od Nokiae!

Iz Financial Timesa dolazi nam krajnje zanimljivo izvješće. U ovom poslovnom kvartalu Apple je isporučio više smartphonea nego Nokia i tako preuzeo vladajuću ovog finskog proizvođača koji je suverno vladao više od jednog desetljeća! Za neke poslovne analitičare ovo nije veliko iznenađenje, te oni tvrde da to samo bilo pitanje mjeseca. U prethodnom poslovnom kvartalu Nokia je isporučila 24,2 miliona pametnih telefona dok je Apple isporučio 18,7 miliona iPhonea. U ovom kvartalu, prodaja Nokiainih smartphonea pala je za 34%, u isto vrijeme, Apple je povećao prodaju. U golim ciframa: 16,7 miliona Nokia pametnih telefona protiv 20,3 miliona prodanih iPhonea!

Cijela stvar naročito dobija na težini ako pogledamo u oči činjenicama. Apple nudi samo jedan novi model svake godine! Ovakav rezultat Apple je postigao sa samo dva modela u ponudi od kojih se jedan, iPhone 3GS, proizvodi već duže od dvije godine a drugi, iPhone 4, je u prodaji već više od godinu dana! Imajmo na umu da je Apple u ovom biznisu tek četiri godine. Možemo samo misliti koliko je ovo težak udarac za finske veterane. Razlozi koji su doveli do skidanja Nokiae sa vodeće pozicije mogli bi biti predmet detaljne rasprave koja bi potrajala danima. Oni sa boljim pamćenjem sjetit će se Nokiainih bockanja na račun Applea od prije par godina kad su rukovodioci ove kompanije govorili da prodaju više pametnih telefona za jednu sedmicu nego Apple za cijeli kvartal. Ko se zadnji ruga.. Ko se zadnji smije..

Ovo dolazi kao šlag na tortu ako znamo za podatak da je Apple već neko vrijeme broj jedan proizvođač mobilnih telefona kada se gledaju prihodi.

Omizio možete pratiti i preko naših Facebook i Twitter stranica.

 • Tomo

  jeli se netko zapitao zasto je logo jabuka i zasto naziv apple, i zasto je jabuka ugrizena

  • 65d09

   Sin….

  • Ja znam da je Steve Jobs u to vrijeme zivio na jabukama i organskoj
   hrani. On je smislio ime Apple. Orginalni logo je imao Isaka Njutna
   ispod jabukovog drveta, ali je taj dezajn promjenjen posto nije imao
   dovoljno boje. Sama ugrizena jabuka je izmisljena od marketing firme
   koju su on in Woz koristili u to vrijeme. Jedino sto su promjenili su bile boje u orginalnom dizajnu.