Friday, 20 May, 2022
Home >>> Ostalo >>> BlackBerry Playbook pokreće iOS aplikacije (Video)
playbookios1

BlackBerry Playbook pokreće iOS aplikacije (Video)

Osim ako ste registrovani Apple developer (te imate možete koristiti iOS SDK), niste imali druge opcije da emulirate iOS na svojim računalima. Dosta naprednih korisnika poželjelo je poigrati se sa iOSom na svojim Windows ili Mac računalima ali rješenja nije bilo te je baš zbog tog razloga današnja priča prilično fascinantna.

Developer pod nazivom Businesscat2000 objavio je na Crackberry forumu (vjerovatno najposjećeniji forum koji se bavi BlackBerry problematikom) nekoliko video uradaka na kojima možemo vidjeti kako BlackBerry Playbook tablet pokreće aplikacije namijenjene iPadu. Veliki broj članova kao i sama administracija foruma pomislili su kako je to još jedan fake. Podvrgnut je nizu testova kako bi se njegove tvrdnje dokazale, i na opšte čudo, položio je sve do jednog! Playbook je uistinu pokretao iOS aplikacije! Nakon toga ovaj developer je i dao svoje objašnjenje. Prvo je naglašeno kako sam CPU nije bio emuliran na Playbooku. Na ruku mu je išla činjenica da iOS i BlackBerry QNX koriste nekoliko istovjetnih open source API sučelja. Neću vas previše daviti stručnim žargonom (zainteresovani mogu pročitati detalje na izvornom linku), ali ako ste nekada bili u prilici da koristite neku od mnogobrojnih Linux ditribucije te poželjeli da njima “zavrtite” program pisan isključivo za Windows, morali ste se susresti sa Wineom. Rješenje koje je ovdje ponudio Businesscat2000 radi na istome principu kao i pomenuti Wine program.

Businesscat2000 je uspio čak iOS iskustvo u rudimentarnoj formi prenijeti i na Windows te zaigrati Angry Birds. Iskreno se nadam da ćemo uskoro čuti više detalja o ovome projektu a u međuvremenu možete pogledati video uratke developera.

 

 

Story credit: 9to5mac