Saturday, 21 May, 2022
Home >>> Ostalo >>> BlackBerry predstavio model Z10, zadnju nadu za spas kompanije!
z10

BlackBerry predstavio model Z10, zadnju nadu za spas kompanije!

Nakon dosta iščekivanja i mnogo odlaganja, BlackBerry je danas predstavio nove modele pametnih telefona iz dugo najavljivane BlackBerry 10 serije.  BlackBerry 10 naziv označava potpuno novu platformu, operativni sustav koji će pokretati telefone ove kompanije, te (vjerojatno) zadnji pokušaj da se tvrtka odvede dalje od litice bankrota.

bbz10-3

Zanimljivo je da je tvrtka RIM koja proizvodi  BlackBerry telefone preimenovana da nosi naziv svojih mobilnih telefona po kojima su inače poznati diljem svijeta. Dakle, RIM je mrtav, dobrodošao  BlackBerry! Na predstavljanju je bilo dosta priče o tranziciji i o tome kako su svi uposlenici ponosni na ono što je postignuto. Predstavljena su dva modela:  BlackBerry Z10 i  BlackBerry Q10, oba pokretana novim BB10 operativnim sustavom. Dok je Q10 model koji izgledom više nalikuje na sliku nečega na što pomislimo kada se spomene ime  BlackBerry, Z10 je uređaj sa ovećim zaslonom koji nema opjevanu fizičku tipkovnicu.

bbz10-1

Pogledajmo malo brojke.  BlackBerry Z10 bit će pokretan dual core procesorom koji se “vrti” na 1,5GHz a tu su i 2GB RAM memorije, zaslon koji mjeri 4,2″ te kamera od 8MP kojom možete snimati i 1080p video uratke. Za uspješnu komunikaciju pobrinut će se WiFi, Bluetooth 4.0, NFC, GPS te LTE moduli. I dok gledan straga ovaj model odiše na široko poznatom  BlackBerry kvalitetom, sprijeda je dizajn prilično nemaštovit te podsjeća na neke starije Nokia i Samsung telefone te priziva snažan osjećaj već viđenog. Veliki  BlackBerry natpis ispod zaslona uopšte ne spašava situaciju.

Iz BlackBerryja poručuju da im je dostavljeno više od 70 000 aplikacija, posebno razvijenih za novi BB10 a mišljenja stručne javnosti su jako podijeljena. Dok jedni hvale BB10 i nazivaju ga korakom u pravom smijeru, drugi pronalaze bug za bugom. Na video uratcima BB10 izgleda dopadljivo, komanduje se svajpanjem na sve strane a ubačeni su i dizajnerski elementi iOSa, Androida, pa čak i posrnulog WebOSa.

bbz10-3

Kada bi sve radilo tečno i bez bugova, kada bi postojao veći broj kvalitetnih aplikacija i kada paradni uređaj ne bi izgledao ovako nemaštovito, rekao bih da BlackBerry ima solidne šanse za povratak. Ovako se mogu nadati obnavljanju starih ugovora sa velikim korporacijama na tlu SAD i starim obožavateljima. Iskreno sam se nadao da će novi uređaji i promjena u pristupu proći bolje i pikantnije. Ne, BlackBerry još nije propao, ali pokaže li se ovaj eksperiment neuspješnim, bit će u problemima preko guše.

 

Image credits: engadget.com

  • I s ovim dobijem zakljucak da je BlackBerry propa

  • robee

    Nije lose svajpanje a i velicina od 4.2” mi je ok…no onaj veliki natpis sa prednje strane se stavlja na jeftine igracke a ne na ozbiljan fon..