Tuesday, 29 September, 2020
Home >>> Ostalo >>> Facebook >>> Ako koristite Facebook putem Safari preglednika manje ćete trošiti bateriju
2100

Ako koristite Facebook putem Safari preglednika manje ćete trošiti bateriju

Facebook aplikacija ogroman je potrošač resursa i baterije mobilnih uređaja bez obzira da li oni koriste iOS ili Android. Žučne rasprave vode se o njoj već nekoliko godina a Zuckerberg i ekipa ne poduzimaju ništa naročito po tom pitanju.

Iz tog razloga Samuel Gibbs sa publikacije The Guardian odlučio je provesti istraživanje na svoju ruku te je obrisao oficijelnu Facebook aplikaciju te počeo informacije sa te društvene mreže pregledati putem Safari preglednika. Nije nikakva tajna da Facebook app troši resurse čak i kad nije aktivna. Kada je obrisao aplikaciju Gibbs je bilježio stanje baterije svaki dan u 22:30. Poredeći te brojke sa brojkama od sedmice kada je aplikacija bila instalirana on je zaključio kako je njegov iPhone 6s Plus svaki dan ima 15% više baterije.

Gibbs takođe naglašava kako je za vrijeme testiranja svoj iPhone ali i Facebook koristio u istoj mjeri i u iste svrhe kao i kad je aplikacija bila instalirana. Pri tome je Facebook Messenger aplikacija zadržana na telefonu. Ovo nije ništa novo, ali ovaj put se čini kako je glas javnosti, koja je i sama još jednom ponovila ovakav test, puno jači nego ranije jer je jedan od Facebook glasnogovornika izjavio kako njegova kompanija istražuje taj problem. Živi bili pa vidjeli.