Monday, 28 September, 2020
Home >>> Ostalo >>> Fotografija >>> Pogledajte kako bi nove duple kamere na iPhoneu 7 mogle poboljšati fotografije – Video
dual camera

Pogledajte kako bi nove duple kamere na iPhoneu 7 mogle poboljšati fotografije – Video

CNET je jučer objavio odličan video koji pokazuje beneficije mobilnih foto kamera s dvije leće, koje prema ovogodišnjim glasinama možemo očekivati na iPhonu 7. Ovo je prvi pravi primjer ove tehnologije u akciji.

Kao što možda već znate, u travnju prošle godine Apple je za 20 milijuna dolara kupio Izraelsku firmu LinX Techology koja se bavi software i hardware tehnologijom za kamere te specializira s blur parallex efektima, 3D photo capture te optičkim zoomom.

Prema glasinama, ova mobilna tehnologija je u mogučnosti da nam donese kvalitetu slika koja se sada može naći samo na skupim i velikim DSLR kamerama. Apple će koristit LinX-ovu tehnologiju već na iPhonu 7 kako bi poboljšali preformanse kamere pri noćnom snimanju te optičkom zumiranju. Foto tehnologija je navodno toliko bolja od postojeće, da će biti reklamirana kako jedan od najvećih novih funkcija ove godine.

Konkurentna Izraelska firma pod imenom Corephotonics, koja radi na sličnoj tehnologiji, je CNET-u prikazala mali demo koji pokazuje kako bi ovaj dual kamera sistem mogao raditi te poboljšati fotografije i video.

Video pokazuje kako dvije kamere uz pomoć softwarea mogu dozvoliti mobilnim uređajima da zoomiraju na sliku bez gubljenja oštrine i detalja, što nije moguće s jedom lećom. Lijeva strana pokazije sliku s jednom kamerom a desna s dvije.

Corephotonics obećava optički zoom bez mehaničkih dijelova do 5x, te fizički manje dijelove za kamere s boljom preformansom i uključenom optičkom stabilizacijom.

Što je najbolje, ova tehologija već postoji od 2014 godine ali se nije mogla prodavati pošto nitko nije mogao napraviti dovoljan broj komponenti za masivnu prodaju. Oni kažu da je taj problem sređen i da možemo očekivati ovu tehnologiju na mobilnim uređajima već ove godine, ne samo od Apple već i mnogih drugih.

Što li LinX i Apple spremaju? Hoće li biti kakvih iznenađenja? Što vi mislite?