Wednesday, 18 May, 2022
Home >>> Ostalo >>> Google >>> Android >>> Android M – Pogledajte što sve novo donosi
android-m-supported-devices-650-80

Android M – Pogledajte što sve novo donosi

Google je ovog tjedna na svojoj I/O konferenciji u San Francisco-u predstavio razvojnu inačicu slijedeće generacije Android operativnog sustava – Android M. Baš kao i prošle godine Android L (koji je danas poznat kao Lollipop), pravo ime nove inačice nećemo saznati dok ne prođe kroz fazu otvorenog beta testiranja i dok ne bude dostupna korisnicima diljem svijeta. Pogledajmo malo preko Google ograde da vidimo što se dešava kod konkurencije.

Google-ovci kažu kako Android M predstavlja novi iskorak za ovu platformu, te kako su se ove godine bazirali na kvalitetu i uglađenost kako bi što više unaprijedili iskustvo korištenja sustava kod svojih korisnika. Novina vrijednih pomena ima više pa da počnemo:

Dozvole za aplikacije

Do sada su Android aplikacije tek prilikom instaliranja pružale uvid u to koje dozvole su im potrebne za korištenje određenih resursa telefona. Google želi svojim korisnicima ponuditi više kontrole nad vlastitom privatnošću i podacima te će sa Android M aplikacije tražiti dozvolu za korištenje resursa po potrebi. Naravno, u okviru postavki će se moći odrediti dozvole za određene resurse za svaku instaliranu aplikaciju.

Runtime-app-permissions-Android-M

Chrome custom tabovi

Ovo je prilično koristan novitet. Sve aplikacije kojima je potreban određeni vid preglednika za pristup internetu više neće morati biti programine sa nekim rudimentarnim preglednikom nego će se moći osloniti direktno na Chrome. Developeri će moći (umjereno) uticati na dizajn Chorme tabova kako oni nebi odskakali od same aplikacije. Aplikacije će moći čak vršiti preload web sadržaja kako bi tranzicija između aplikacije i Chrome tab-a bila još bezbolnija. Odlične vijesti kako za developere tako i za korisnike!

Pintrest-Custom-Chrome-tabs

Linkovi u aplikacijama

Ova nova značajka će značajno dodati fluidnosti samog Androida. Oni koji su koristili Android znaju za ovu hipotetsku situaciju: npr. neko vam šalje email u kojem je link koji vodi na Facebook. Tapnete li na link otvorit će se prozorčić koji će vam nuditi više opcija za otvaranje tog linka (npr. web browser, Facebook aplikacija i slično). Ovo će u Android M biti riješeno takozvanim “dubokim linkanjem” te će u tim situacijama link voditi (u ovom slučaju) direktno na Facebook aplikaciju i na taj konkretan sadržaj, a ne na prvi page aplikacije.

Android Pay

Apple i Google već godinama gaje tradiciju potkradanja ideja jedni od drugih. Sve velike i uspješne kompanije to rade a ko je koga pokrao u kojoj količini je predmet neke druge rasprave. Android Pay je novi servis koji će omogućiti plaćanje pomoću mobilnih uređaja a pođonjen je od, već pogađate, Appleovog Apple Pay sistema. Kičma će biti NFC tehnologija a Google obećava kako će veliki broj kompanija podržavati ovaj način plaćanja za robu i usluge.

Android-Pay

Podrška za skenere otiska prsta

iPhone 5s i njegov Touch ID senzor su utjecali na to da Samsung i ostatak Android proizvođača adoptira ovu tehnologiju i u svoje modele. Android M će sada imati nativnu podršku za ove biometrijske senzore ugrađenu u sustav od samog Google-a.

AndroidPIT-Google-I-O-2015-Android-M-Developer-Preview-fingerprint-w782

Ostale značajke

Android M uvodi još jedan način štednje baterije. Značajka se naziva Doze a u suštini će se oslanjati na senzore pokreta uređaja kako bi utrvrdila da li se uređaj koristi ili miruje, te će na osnovu toga gasiti određene pozadinske aktivnosti. Pored toga tu je i podrška za novi USB tip C i još pregršt toga.

Tokom godina Android je sazrio kao platforma a njegova nova inačica će u još većoj mjeri poboljšati korisnička iskustva. Neke stvari kao što je Android Pay su pođonili od konkurencije, ali mi se ne bi bunili da Apple pođoni novi metod dubokog linkanja u aplikacijama.