Wednesday, 18 May, 2022
Home >>> Ostalo >>> Google >>> Android >>> Facebook predstavio novi launcher za Android i HTC smartphone koji će ga prvi koristiti
htcfirst

Facebook predstavio novi launcher za Android i HTC smartphone koji će ga prvi koristiti

S obzirom da su nas naše ovozemaljske obaveze spriječile, na žalost, jučer nismo stigli dati vam jedan kratak sažetak sa Facebook press konferencije te ćemo tu nepravdu ispraviti danas. Ukoliko već niste čuli, jučer je Facebook predstavio novi launcher za Android telefone pod nazivom Facebook Home a prilika je iskorištena da se predstavi i HTC First, prvi telefon koji će koristiti ovaj novi launcher.

Glasine su već dugo govorkale kako Facebookovci spremaju vlastiti pametni telefon. Sve što je  jučer predstavljeno ne može se nazvati Facebook telefonom u pravom smislu jer Facebook Home nije nikakav fork Androida (kao što je slučaj sa OS-om koji koristi Kindle Fire tablet) nego samo launcher sa lijepim korisničkim sučeljem koji nudi visok stupanj integracije ove društvene mreže sa vašim Android uređajem, a HTC First je “samo” još jedan Android telefon koji kao primarni launcher koristi Facebook Home.

Cover Feed koji dolazi sa ovim launcherom mijenja kako Lock Screen tako i Home Screenove vašeg Android uređaja nudeći vam tako uvid u aktivnost vaših Facebook frendova bez pokretanja bilo kakve aplikacije. Konverzaciju je moguće započeti bilo gdje tako što bi tapnuli na Chat Head, koji je u biti okrugla ikona sa profilnom sličicom vaše frendice ili frenda. Notifikacije nisu vezane za pojedine aplikacije nego za aktivnost prijatelja i sortirane su po imenima prijatelja.

Očigledno, HTC First će biti prvi (ali ne i jedini) smartphone koji će koristiti Facebook Home. Što se tiče hardveraja koji je zapakovan u ovaj uređaj možemo reći da je prilično umjeren u odnosu na quad i octo core zvijeri kao što su Galaxy S IV i HTC One, dva najzvučnija imena ove Android sezone. Ispod kože se nalazi Qualcomm  Snapdragon 400 chipset sa dual core procesorom clockovanim na 1.4 GHz, 1GB RAM memorije, 16GB flash memorije te neizostavni LTE čip. HD zaslon rezolucije 720 x 1280 piksela mjeri 4,3″ po dijagonali a senzor kamere donosi 5MP.

Pored HTC First, ovaj launcher 12. travnja trebao biti dostupan vlasnicima slijedećih uređaja: HTC One, HTC One X, Samsung Galaxy S III i S IV kao i vlasnicima Galaxy Note 2. Očekuje se da će vremenom biti kompatibilan sa većim brojem uređaja ali s obzirom na fragmentaciju uređaja u Android ekosistemu to bi moglo potrajati.

Na pitanje kada nešto slično možemo očekivati na iOSu, Zuckerberg je vješto prebacio lopticu u Appleov dio terena naglasivši da je to pitanje koje se treba postaviti čelništvu “voćne kompanije.” Ako pitate mene, ali i veterane tech blogosfere, dolazak Facebook Home sučelja na iOS djeli jednake šanse kao i kocka leda koja treba preživjeti dan u Sahari. Meni je dovoljna i Facebook aplikacija. Više detalja možete naći na službenoj stranici. Što vi kažete na ove novitete?

  • Ja

    S4 nije octo.. Ima 2 4 jezgre processora ali ne rade u isto vrijeme.. Za slabije apk radi slabiji procesor i stedi se energija..

  • maja

    Moram priznati da cu prodati iphone i kupiti ovu 4-ku galaxy…, vau predobro…