Sunday, 23 January, 2022
Home >>> Ostalo >>> Google >>> Google Chromecast Recenzija

Google Chromecast Recenzija

Nakon par mjeseci čekanja napokon smo se dočepali Googlovog novog streaming uređaja koji obećava mnogo za minijaturnu cjenu od samo 35$. Danas vam prikazujemo Chromecast, mali uređaj koji od običnog televizora pravi smart TV. Naravno, jedino ako imate noviji HD televizor koji ima HDMI konektor(e). Svi koji još uvijek koriste CRT zaslone i nemaju HDMI ulaze, mogu slobodno preskočiti ovu recenziju, i pogledati u druge streaming opcije, puput Roku box-a.

Chromecast je još jedan Googlov pokušaj da napravi dobar Google TV ali ovaj put za male novce i bez previše komplikacija. Chromcast vam dozvoljava streamanje videa i audia putem pametnog telefona ili računala s Chrome browserom (Mac i Win) te obećava vezu s uređajima bez kablova. Što se tiče pametnih telefona najbolju podršku imaju Android uređaji, mada Chromcast podržava i iPhone i iPad, što su uređaji na kojima smo ga mi testirali.

Setup

Set up je jednostavan, kao što možete vidjeti i s videa na našem YouTube kanalu, mada se vidi da se radi o Android uređaju. Na primjer, Setup nam je dao grešku da se Chromecast ne može spojiti s WiFi mrežom, da bi se nakon automatskog reboota se spojio bez problema.

chromecast-in-the-box

Set up je na jednom uređaju trajao dvije minute a na drugom 6. Plus odmah nakon setup-a, uređaj je odradio update koji je trajao još 10 minuta. Za uređaj koji treba biti plug and play, trebalo nam je 25 minuta da pogledamo prvi video. Dobro, ni to nije neki problem s obzirom da setup trebate uraditi samo jednom, ali definitivno nije setup kao na Apple TV-u ili na Ruku boxu koji su stvarno plug and play te možete početi streamati u roku od par minuta.

Korištenje

Stream-anje nekada radi a nekada ne radi. Par dana nismo imali problema, a onda smo dobili poruku da se uređaj ne može spojiti na WiFi mrežu. Istu mrežu koja je radila jučer. U usporedbi, nikada nisam dobio takvu poruku na Apple TV-u. Nakon reboot-a uređaja, sve je počelo raditi kako treba. I tako par puta. Ponekad bez ikakvog razloga na 50Mbit internet vezi, Netflix izgleda kao VHS kaseta. Zašto? Mi smo provjerili Internet vezu putem SpeedTesta koja nije otkrila nikave probleme? Zaključujući prema postovima na netu, ovo je izgleda neki firmware problem i Google je obećao popravku u sljedećoj inačici. Sve u svemu, ponekad radi a ponekad ne, što je nekom korisniku Apple TV-a, poput mene, problematično.

chromecast-setup

 

Što nam se sviđa

Cjena. Chromecast se može kupiti za samo 35$ u USA, što ga čini puno jeftinijim od konkurencije, mada je poštarina + carina za Hrvatsku, na nekim mjestima i preko 100$. Najbolje vam je da ga naručite od rođaka iz Amerike. Osim cjene, Chromcast je prilično jednostavan za koristiti a kvaliteta uređaja nije loša. Naravno, ovdje se još uvijek radi o plastici mada to nema nikakve veze, s obzirom da će vam Chromcast najvjerovatnije zauvijek ostati sakriven iza televizora.

chromecast-usage

Ukoliko provodite puno vremena na YouTube-u, i nemate PS3, Apple TV ili mnoštvo drugih uređaja koje vam dozvoljavaju isto, Chromcast je najbolja i najjeftinija solucija, za izbjegavanje petljanja s kablovima.

Što nam se ne sviđa

U usporedbi s Apple TV-om koji je 100$, Chromcast je jako lako kupiti radi cijene. Međutim nakon par dana igranja uskoro ćete shvatiti da vam se možda više isplatilo uštedjeti još novaca te kupiti nešto drugo. U čemu je problem. Chromecast nije loš, i u većini slučajeva vam daje ono što njihova webstranica i obećava. Streamanje YouTube-a, Hulu Plus-a, Netflix-a, Google Music i Video i Pandora-e, te strimanje većine videa izravno iz Chrome browsera. Što to znači u Hrvatskoj? Streamanje YouTubea i videa koje ste možda nabavili preko neta. Znači puno manje nego u svijetu s obzirom da ostali servisi nisu dostupni kod nas, osim ako niste našli način da ih se dočepate putem nekog proxi servera.  U usporedbi s Apple TV-om ili Ruku boxom, ona stara je definitvno točna. Koliko para toliko muzike.

Nedostatak daljinskog upravljača je devinitivno problematičan, pošto vam za kontrole uvijek treba mobilni telefon ili računalo. Za neke ovo neće biti problem, za većinu hoće.

Video – Unboxing, Setup i Pregled funkcija

Za kraj

Što reći na kraju, osobno mislim, da ako još uvijek prebacujete video na TV putem kablova, Chromecast je jeftina opcija i isplati se kupiti. Čak je dovolno jeftin i u usporedbi s nekim kablovima na netu. Mogućnost streamanja YouTube-a izravno s iPhonea je dodatni plus. Ako imate Apple TV, Roku, PS3 ili bilo koji drugi streaming uređaj, Chromecast možete slobodno preskočiti, jer još uvijek ne donosi ništa novo ni bolje.

UPDATE: 12.12.2014 Google je upravo dodao još par novih aplikacija u Chromecast. Punu list možete vidjeti ovdje.

Službena Stranica

 • Ante

  pozdrav omizio evo trazim po internetu gdje mogu kupiti novi uredaj u hrvatskoj i nemogu pronaci dali mozda znas tko to prodaje.hvala

  • Nisam ni ja siguran. Pitaj na našoj Facebook stranici. Siguran sam da netko zna. — Sent from Mailbox

 • Branimir

  Pazi, jesi ti to testirao u US? Jer meni je sve lijepo funkcioniralo u Italiji, ali kad sam se pokušao prikljuciti u Hrvatskoj (prije ca 7-8 mjeseci) dobio sam poruku: not supported in your country.

 • ivan

  Ja sam narucio iz sad-a i dosao je sa njihovim utikacem. zamijenio nasim sa usb utorom, svijetlo normalno radi, pokrene ikonicu chrome i zacrni ekran i to je to. dalje nista. jel sam dobio pokvareni neki ili je stvar u mA jer je moj 500mA a njihov 850 i 5.1V?