Saturday, 21 May, 2022
Home >>> Ostalo >>> Google >>> Google Street View dostupan u Hrvatskoj – Update 2
google-steet-view

Google Street View dostupan u Hrvatskoj – Update 2

Od ovoga tjedna (točnije od ovoga utorka 25.09.) Google Street View je konačno dostupan u Hrvatskoj. Za one koji ne znaju što je to, Street View je usluga unutar Google Mapsa stara preko 5 godina, a omogućuje vam razgledavanje gradova, ulica, parkova i drugih stvari “kao da ste tamo”, i to sve u vrlo visokoj rezoluciji.

Važno je za napomenuti da je ova opcija dostupna na svakom iUređaju koji nije na iOS 6, jer na najnovijem iOS-u aplikacija Google Maps više nije dostupna jer je Apple napravio svoju vlastitu aplikaciju pod nazivom Apple Maps o čemu smo već pisali ovdje.

Nemojte da vas iznenadi što su registracije vozila i lica ljudi zamućena, to je stvar privatnosti. Usluga je fantastična i jako korisna kada trebate negdje ići po prvi put jer možete vidjeti gdje se vaše odredište točno nalazi i kako izgleda.

Iako je ova usluga nova u Hrvatskoj, mogli ste ju koristiti za razgledavanje svih većih država svijeta na vašem iUređaju. Dovoljno je postaviti se (eng. Drop Pin) na lokaciju koju želite i kliknuti na žutog čovječuljka, kako je prikazano na sljedećim slikama.

Street View na iPhoneu
Street View na iPhoneu unutar Google Maps aplikacije

Za korisnike koji imaju starije iOS uređaje (poput mog iPhonea 3GS) ili koji ne planiraju prijeći na najnoviji iOS iz bilo kojeg razloga, ova opcija je i dalje dostupna i zgodna. Navigiranje je malo nespretno jer svaki put kada želite promijeniti mjesto, morate promijeniti lokaciju Pina, što za male udaljenosti i nije najspretnija opcija.

Street View na iPhoneu
Street View unutar Google Maps aplikacije

Sve u svemu, korisna usluga za koju sam saznao tek neki dan, a dostupna je godinama na iUređajima.

Evo službene hrvatske stranice i tutorijala od Googlea.

Update: Hvala korisniku liberman koji je ukazao na nedostatak u postu. Dakle, ipak je navigiranje na manje udaljenosti lakše nego što je prvotno napisano. Klikom na veliku bijelu strelicu pomičete se dalje tom cestom/ulicom u smjeru strelice.

Street View na iPhoneu
Klikom na strelicu se pomičete dalje u tome smjeru.

Update 2: Google Street View je sada dostupan u mobilnoj verziji za sve iOS verzije, uključujući i iOS 6. Ovo je odlična vijest za one koji su na iOS 6 jer ta opcija njima nije bila dostupna u Apple Maps aplikaciji. Dovoljno je na iUređaju preko vašeg omiljenog browsera otići na stranicu maps.google.com i zatim upisati adresu koju želite “posjetiti” i kliknuti na malog čovječuljka u donjem desnom kutu. Navigiranje je isto kao i u Google Maps aplikaciji, klikom na bijele strelice pomičete se u tome pravcu. Nedostatak kod ovoga je što Street View ne možete pokrenuti za vašu trenutnu lokaciju, već ju morate ručno upisivati i što ne postoji opcija zoom, barem zasada.

 • liberman

  nije isitina da moraš promijeniti lokaciju pina, imaš sztrelicu na slici i prebaci te dalje ..

  • Ivan

   Prepravio sam post, hvala na informaciji.

 • Boy1

  A mi koji smo updateli na ios 6 kako mozemo mi to na mapama, imam 3gs, a neki su spominjali da se moze na safari na google maps onda imat google street view.. Ja sam pokusavao to na safari ali neide..

  • Mobilne google mape nemaju street view za sada, mada se prica da ce izaci za koji dan.

 • Nerky

  Za iOs6 besplatni iFindView radi dovoljno dobro do dolaska google mapa