Tuesday, 17 May, 2022
Home >>> Ostalo >>> Google >>> Android >>> Googleov Android se izgleda prodaje vise nego ijedan drugi operativni sistem?
Android

Googleov Android se izgleda prodaje vise nego ijedan drugi operativni sistem?

Da da znam, ovo je iPhone blog. Nebi trebali pricati o Androidu, smrtnom neprijatelju Apple-a. Medjutim ove vijesti su prilicno velike da bi se propustile, a i zanimaju me vase reakcije.

U cetvrtom tromjeseciju 2010 pamentni telefoni sa Google-ovim Android operativnim sistemom su prestigli Nokia-in Symbian u broju prodanih aparata.

Ovo je prvi put u 10 godina da Symbian nije najpopularniji mobilni operativni sistem u svjetu. Nokia je u velikim problemima posto gubi korisnike brze nego sto ih moze naci.

Ovo je prvi put da je Android na vrhu liste sa 33.3 milliuna prodanih telefona, prestizuci Symbian sa 31 miliun, iOS koji je na trecem mjestu u svijetu sa 14.6 miliona i RIM (Blackberry) sa 14.6 miliuna prodanih uredjaja u cetvrtom tormjesecju.

Takodjer je interesantno ukazati da je market za pametne uredjaje skocio 89% od cetvrtog tromesjecja 2009. Znaci broj prodanih pamentnih telefona se skoro udvostrucio za jednu godinu. Ako ovako nastvi rasti, za dvije godine svi ce imati smart phones.

Google tvrdi da se u svijetu aktivira 300,000 Android uredjaja svaki dan! Nokia je na drugu ruku izgubila 20% svih korisnika u manje od dvije godine kako je izasao Android. Prije dvije godine 51% svih mobilnih telefona u svjetu su bile Nokie, sada je to samo 31% i taj broj se smanjuje svaki dan.

Za sve Apple FanBoys koje ovi brojevi na strani Andorida stezu za srce. Ovi brojevi ukljucuju sve telefone (stotine modela) koji koriste Android operativni sistem. Ovo su brojevi izmedju sistem platformi a ne najboljih telefona. Ne brinite, Apple-ov iPhone 4 je jos uvjek najprodavaniji telefonski uredjaj u svjetu i naravno najbolji za sada? Vrijeme ce pokazati kada ce Google poceti izmisljati nove vlastite opcije i prestati kopirati Apple. Za sada 1:0 za iPhone.

Top 5 najprodavanijih telefona u svijetu:

1. iPhone 4
2. Droid X (Android)
3. iPHone 3GS
4. HTC Evo (Android)
5. Droid  (Android)

Ko se planira prebaciti na Android? Da li vas ovi brojevi brinu? Sta ce se desiti sa Nokiom?

Javite nam se na Fejsu ili Twitteru i recite nam sta vi mislite.

  • Dejan Gsm

    Nokia je glupa što nije sad u N8 ubacila android a ne da se drže svojeg smeća od symiana ko pijan plota. Neznam šta im je to ispod časti?…

  • Anonymous

    Nemam ništa protiv Android OS-a, drag mi je zbog činjenice da je open source te da ga mogu koristiti proizvođači i sa plićim džepovima. Mislim da je od propasti spasio Sony Ericsson, možda i LG, a HTC i Samsung digao na novi nivo. Imao sam jedan Android uređaj ali ipak preferiram iPhone. Nadam se da će se Android nastaviti razvijati jer kroz konkurentno nadmetanje poboljšat će se i sam Apple.

  • Sanjekvz

    Zanima me zašto na android lg gt 540 na youtube nemogu gledat orginalne spotove?