Friday, 22 October, 2021
Home >>> Ostalo >>> Intelov novi memorijski čip je 1000x brži od flash memorije
3dxpoint

Intelov novi memorijski čip je 1000x brži od flash memorije

Intel je u saradnji sa kompanijom Micron došao do novog načina pohrane podataka za koji tvrde da je mnogo brži, otporniji i gušći od konkurencije. Prije nekoliko dana ove kompanije su predstavili 3D Xpoint memoriju koja bi trebala biti 1000 puta brža od NAND arhitekture koja je osnova za svu flash memoriju (memory kartice, USB memorija, interna memorija u telefonima, SSD diskovi, itd.).

Rob Crooke, potpredsjednik Intela, je izjavio kako je industrija decenijama tražila načine da smanji vrijeme koje je procesoru potrebno da dođe do podataka i tako ubrza analizu podataka i informacija koji su uskladišteni. Ovaj novi tip memorije ne samo da ispunjava taj zadatak nego i drastično mijenja igru kad su performanse u pitanju.

Limitacije za ovu novu klasu memorije nisu još poznate ali njena prva primjena bi mogla biti u slučajevima obrade podataka u stvarnom vremenu, gdje je brz pristup većoj količini podataka apsolutno neophodan. Iz Intela poručuju kako bi nova tehnologija mogla donijeti i revoluciju u PC kategoriji, a tko zna, možda za godinu ili dvije vidimo i super brzu 3D Xpoint memoriju i u iPhone i iPad uređajima.