Monday, 16 May, 2022
Home >>> Ostalo >>> Internet >>> Facebook smartphone
Facebook-smartphone

Facebook smartphone

Vodeća društvena mreža Facebook, prema izvorima New York Timesa, planira iz softwerskih voda, zaploviti hardverskim morem neizvjesnosti. Iako se već ranijih godina, kroz uši javnosti provlačila vijest o Facebook Smartphone-u, do realizacije projekta nije došlo. Većim dijelom jer je Facebook nije imao stručnog kadra sa iskustvom u mobilnoj industriji, bar što se tiče hardverskog dijela. Izvori navode kako je Facebook u svoje stručne redove doveo nekolicinu stručnjaka koji su ranije radili za Apple, prilikom stvaranja nekih modela iPhone-a i iPad-a.

Godine ne baš tako davne 2010, propao je prvi pokušaj u ostvarenju ovog projekta. Prošle godine suradnja sa HTCom, na izradi mobitela „Buffy“ izrodila je u dva mobitela: ChaCha  i Salsa koji su imali samo Facebook gumb na sebi, zbog čega vjerojatno nisu ni ugledali svjetlo dana u pravom smislu riječi.

Prema izjavama, na projektu „Buffy“ još se uvijek radi, a rezultat svega toga, sredinom sljedeće godine,  trebao bi biti „FacePhone“ ili kako već Mark Zuckerberg odluči nazvati svoju novu „koku“, koja će mu nositi ili zlatna jaja ili odnositi milijarde iz novčanika.

Kad je New York Times u petak pitao Facebook za potvrdu projekta izrade Smartphone-a, Facebook nije potvrdio, a nije ni negirao ideju. Prema izjavama jednog zaposlenika, inicijator ovog projekta prvi čovjek Facebooka, Mark Zuckerberg je zabrinut, da će jednostavno „postati“ aplikacija na drugim mobilnim platformama, ako Facebook ne napravi iskorak u silicijsku dolinu. Međutim Buissnes Insider, navodi kako je takav projekt za Facebook dvosjekli mač, te da bi bilo kud i kamo bolje da se fokusira na partnerstvo sa drugim proizvođačima hardwarea i mobilnih platformi, te svoju društvenu platformu integrira u sve telefone kao osnovnu aplikaciju.

Facebook phone concept

Taj dvosjekli mač, Facebooku može povećati tržišnu vrijednost ili pak narušiti već postojeću i ukaljati lice brenda.

Prema Facebookovoj analitici, svakim danom se povećava broj korisnika, koji društvenoj mreži pristupaju preko mobilnih uređaja. Sudeći prema tim podacima, Facebook smatra da će lansiranjem uređaja namaknuti još koju milijardu u svoj džep.

Drugi analitičari smatraju da će Facebook razvijanjem svog uređaja, druge mobilne platforme (iOS i Android) ostaviti po strani, ne razvijajući svoje aplikacije za te platforme, te će favorizirati vlastitu platformu.

Business Insider piše kako su šanse da Facebook postane sljedeći Apple male, točnije ravne nuli.

Da, svi žele da budu Apple. Ali samo je jedan Apple u ovom momentu.

Izvor [NY Times]
Izvor[Business Insider]