Sunday, 23 January, 2022
Home >>> Ostalo >>> Google >>> Google + Kako pozvati neograničen broj prijatelja – Bug
google-plus-main

Google + Kako pozvati neograničen broj prijatelja – Bug

Znate da je Google prije nekoliko dana objavio svoju verziju socijalne mreže koja bi trebala direktno konkurirati Facebooku i Twitteru pod imenom Google +.

Za sada je Google + samo beta verzija koja je pristupačna malom dijelu gMail korisnika i za početak, Google je dozvolio svim dotičnim da pozovu desetak prijatelja kako bi mogli testirati verziju ovog online softwarea.

Zahvaljujući Hrvatskom developeru Ivoru Prebegu koji je meni poslao invite, imao sam priliku da se poigram sa Google+ servisom te da vrlo brzo nađem inspiraciju za ovaj post.

Ubrzo sam zaključio da ne mogu isprobati sve funkcionalnosti novog servisa bez ijednog prijatelja te sam odlučio da pozovem par frendova kako bi se svi malo poigrali sa Google+om.

Međutim, nakon što nisam mogao pronaći invite dugme, ubrzo sam saznao da je Google već premašio broj potrebnih korisnika u ovom ranom testu te je blokirao pozivanje novih prijatelja.

Ali, nakon par pretraga po samoj Google tražilici, veoma brzo sam naišao da Google+ beta ima mali bug koji još uvijek dozvoljava pozivanje prijatelja i to u neograničenom broju. Jedino je potrebno da dotični imaju gmail račun odnosno email adresu. Pošto osobno ne znam nikoga tko nema gmail, to nije bio problem.

Ako ste došli do pozivnice i imate Google+ profile, pratite ove upute da pozovete još prijatelja na festu. Ako nemate pozivnice, nađite nekoga tko ima te im objasnite kako da vas pozove.

Kao i svaka socijalna mreža, Google+ ima sekciju za dijeljenje sadržaja. Ovaj bug se može pronaći upravo tu.

Kada kliknete da podijelite neku informaciju sa prijateljima u gornjem desnom kutu, Google će vas pitati sa kim želite podijeliti ovu informaciju. Opcije koje su vam ponuđene su različite liste prijatelja koji već imaju Google+, ili takozvanih krugova.

Međutim, osim toga, određeni post možete podijeliti sa bilo kojom gmail email adresom. Ako osoba sa kojom podijelite post nema Google plus, dotična će dobiti email sa vašim postom ali i sa novim linkom da se pridruži socijalnoj mreži. Taj link izgleda ovako (vidjeti sliku dolje):

Sve što vi trebate uraditi je kliknuti na “Learn more about Google+” te se učlaniti u socijalnu mrežu preko Gmail logina. I to je sve. Nakon toga ste slobodni da testirate što hoćete i kako hoćete te da na ovaj isti način pozivate koliko god želite prijatelja.

Naravno, samo je pitanje vremena prije nego Google zakrpi ovu rupu da se ova metoda više ne može koristiti, međutim, ja se nadam da će pomoći bar nekome.

Najbolji način da dođete do Google + invite je da pitate prijatelje preko Facebooka ili Twittera da li imaju korisnički račun te im skrenete pažnju na ove upute.

Osobno vam mogu reći da nakon par neuspjelih pokušaja sa Google Buzzom i Google Weaveom, Google + bi napokon mogao postati ozbiljan konkurent Facebooku i Twitteru. Naravno, moram vas napomenuti da je ovo samo Beta verzija i da još uvijek ima bugova te neke stvari ne rade kako bi trebale. Međutim, ako vam je dosta Fejsa i Twittera, ja bih vam definitivno preporučio da probate Google+

Također je vrijedno napomenuti da za sada Google+ nema iPhone app, ali već ima Android App koji možete skinuti sa Android Marketa. To ne znači da su ajfonovci potpuno zaboravljeni. Google je napravio mobilnu verziju web stranice koja je prilično dobro urađena, ali naravno ne podržava sve funkcije koje se mogu naći na desktop verziji ili na Android aplikaciji.

Ako vas zanima više o ovoj socijalnoj mreži, možete pročitati odličnu detaljnu recenziju sa Gadgeterija.net – Google+ recenzija.

Ako vam uspije da dobijete invite,  javite nam što osobno mislite o ovom novom Googleovom proizvodu?