Monday, 29 November, 2021
Home >>> Ostalo >>> Google >>> Google Music Napada iTunes 10
GoogleMusic

Google Music Napada iTunes 10

Google je danas najavio da je poceo rad na novom servisu pod imenom “Google Music”.  Google Music bi trebala biti alternativna opcija i direktna konkurencija iTunes-a 10. Mnogi se detalji za sada nez naju ali sta znamo je da ce servis imati dvije opcije.

Priva opcija ce bit kao iTunes. Moze se kupiti pojedinacna pjesma ili album za odredjenu cijenu. Uz to preslusavanje svake pjesme prvi put je besplatno. Kupovina ce usljediti nakon preslusavanja cijele pjesme a ne samo 30 sekundi kao na iTunes-u.

Druga opcija koja je interesantnija, je cloud-based servis, gdje korisnik plati 25$ godisnje i moze skidati i slusati koliko god pjesama hoce. Razlika je sto pjesme (mp3’s) nisu spaseni na korisnikovom racunaru nego stoje na Google-ovim masinama “locker” ali se mogu slusati kad god hocete. Usto ovaj “locker” prostor ce biti pristupan ne samo sa racunara nego i sa mobilnih uredaja, tako da mozete slusati vasu muziku odakle god hocete. Neznamo koliko ce prostora biti u tom lockeru ali znajuci Google najvjerovatnije vise nego sto ce nam trebati.

Uz to Google ce objaviti opciju koja ce vam skenirati cijeli kompjuter da vidi koju muziku vec imate, i svi ti mp3ovi ce vam biti automatski u lockeru znaci pristupni od bilo gdje. Google nece provjeravati gdje i kako ste skinuli tu muziku. Ako je skinuta legalno ili ilegalno. To znaci da necete morati puniti svoj iPhone ili iPad ni sa kakvom muzikom nego ce te moci sve skidati iz Google lockera. Naravno uvjek ce te morati imati internet prikljucak sto bi moglo biti poskupo.

Sad za sada Google jos ovijek radi sa muzickim kucama i dogovara se oko love. Google se nada da bi sve trebalo biti zavrseno do kraja godine.

Sta vi mislite o ovome?