Sunday, 23 January, 2022
Home >>> Ostalo >>> Google >>> Kako već danas aktivirati nove Gmail tabove
gmail-main

Kako već danas aktivirati nove Gmail tabove

Ako ste korisnik Gmaila onda znate da je jedan od većih problema u ovom email servisu koji vam dozvoljava skoro neograničeni broj emaila, organizacija. Kada je Google originalno izbacio gmail čitav marketing moto je bio čuvanje svih poruka uz tadašnjih 1GB besplatnog prostora.

Međutim nakon pet godina hordanja i čuvanje svega i svačega, organizacija i pronalaženje istih su postali mali problem. Drugi email servisi kao novi Outlook.com mail ili aplikacije poput Mailboxa za iPhone su na bolji način organizirali mail te je sada vrijeme i za Google da nešto napravi po pitanju Gmaila.

I jesu. Prije par dana Google je počeo polako izbacivati novi sistem organizacije putem tabova. Neki su ovo već automatski dobili a neki moraju uraditi par koraka da bi aktivirali nove funkcije Gmaila.

gmail-tabs

Ideja tabova je da se inbox podjeli na nekoliko tabova koji će vam kategorizirati poštu ovisno od kod dolazi. Tako na primjer imate jedan tab za personalne emaile, jedan tab koji kupi sve socijalne email notifikacije od facebooka, youtubea itd, jedan za promocije, kupone i druge gluposti koje vam samo ponekad trebaju, Email Updates, Forum notifications itd. Sve u svemu mali dodatak koji će mnogima pomoći pri manualnom i vizualnom sortiranju pošte.

Ovdje ćemo vam pokazati kako dodati tabove u gmail web interfejs ako ga već niste automatski dobili.

Korak 1: Otvorite browser i upišite se u gmail.com kao i normalno.

Korak 2: Kliknite na postavke u gornjem desnom kutu te kliknite na opciju “Configure Inbox”. Ako nemate ovu opciju probajte logo off iz gmaila te se ponovo upišite i provjerite još jednom. Meni se nakon log offa pojavila. Ako je ne dobijete to znači da vam Google još uvijek nije aktivirao ovu funkciju.

gamil-settings

Korak 3: Sada kliknite na tabove koji vam trebaju. Možete imati jedan ili više. Za sada samo one koje Gmail dozvoljava, mada je Google već rekao da će u sljedećoj fazi dozvoliti kreiranje personalnih tabova.

gmail-tabs

Korak 4: Kliknite “Save” i to vam je to.

Javite nam što mislite o novim opcijama i da li su vam korisne. Mislim da nisam jedini koji misli da Gmail interface treba značajniju promjenu i to što prije.

Image Credit: redmondpie.com

  • Ivan Krušlin

    Bilo bi dobro da se omogući da sami napravimo svoje personalizirane tabove.Ili je to već moguće nekako?

    • Nije za sada ali ce biti u buducnosti.