Saturday, 31 October, 2020
Home >>> Ostalo >>> Internet >>> Microsoft Spartan – Pogledajte kako će izgledati nasljednik Internet Explorera
Microsoft-replace-IE-with-Spartan

Microsoft Spartan – Pogledajte kako će izgledati nasljednik Internet Explorera

Navikli smo vas da se kao Apple blog, najveći dio vremena, bavimo temama koje su vezane za Apple uređaje i ekosistem. Ipak trudimo se ne zakinuti vas za neke vijesti iz svijeta tehnologije za koje smatramo da morate vidjeti. A ako činjenica da Internet Explorer ide u penziju nije dovoljna za vikend “bombu” onda stvarno ne znamo.

Ako bar mali dio svog života provodite na internetu onda ste čuli sve šale na račun Internet Explorera koje se mogu čuti. Već godinama ga koristimo samo da bi na svoje računalo preuzeli drugi browser kao što su Firefox ili Chrome a njegova nepraktičnost i sporost su gotovo opjevane. Svejestan je toga i sam Microsoft te već neko vrijeme osluškujemo glasine kako se za novi Windows 10 (koji će se pojaviti ove godine) sprema potpuno novi browser koji, logično, imenom ne smije podsjećati na djedicu. Kodno ime za novi proizvod je Spartan, a sada možemo vidjeti i prve screenshotove.

spartan1

Ako ste očekivali previše eksperimenata za dizajnom sučelja onda ste se grdno prevarili. Sučelje izgleda moderno i prečišćeno, kao kod bilo koje moderne Windows aplikacije. Ako ćemo biti zajedljivi možemo reći da izgleda kao Chrome ili opera. Na ponuđenom screenshotu je zanimljivo i što vidimo novi taskbar za Windows 10, skupa sa nečim što se doima kao tamna tema (pogledajte i vrh prozora), te konstatujem kako je lijepo vidjeti da se Windows u ovoj inačici vraća svojim korijenima ali uz dosta osvježenih detalja.

spartan2

Više detalja o Spartan pregledniku, Cortana digitalnom asistentu, ali i novom Windows 10 znat ćemo 21. siječnja, kada je Microsoft zakazao event o kojem će biti govora o svim ovim novitetima.

 

Story and image credits: CNBeta via RedmondPie