Sunday, 5 December, 2021
Home >>> Ostalo >>> Google >>> Android >>> Recite zbogom Flashu za pametne telefone (a možda i za desktop računala)
flash_main

Recite zbogom Flashu za pametne telefone (a možda i za desktop računala)

Ako čitate dosta novosti iz svijeta tehnologije ili radite u mobilnoj ili internet industriji onda ste vjerovatno već čuli da je Adobe, kompanija koja ja nam je donijela jednu vrstu animacije za web stranice, prošli tjedan odlučila da prizna poraz te da prestane raditi na mobilnom Flash pluginu.

Ova novost je brzo odzvonila blogosferom i izgleda da se loše novosti za Adobe Flash nastavljaju i ovaj tjedan, no više o tome malo kasnije.

Siguran sam da je ova novost došla kao razočarenje mnogim korisnicima iUređaja koji su se nadali da će kad – tad, vidjeti Flash na iPhoneu ili iPadu koji je već 4 godine nepostojeći na ovoj platformi. Na kraju krajeva, nedostatak Flasha na iUredajima je bila velika debata u tech svijetu od same 2007, kada je izasao iPhone 2G, a i jedna od upornijih debata na samim Omizio stanicama.

Za sve one ostale , uključujući mene, koji su imali šansu da testiraju Flash na mobilnom browseru ovo vjerovano nije veliko iznenadjenje pošto, kako je Ujko Jobs rekao prije par godina, Flash jednostavno ne radi na mobilnim uređajima. Odnosno, radi jako loše, te pravi vise štete nego koristi.

Jobsovo pismo

Prije par godina Steve Jobs je napisao dugačko pismo o mobilnom Flashu koje je objavljeno na samoj Apple.com web stranici nakon sto je Adobe napao Apple u medijama te ih okrivio kako pokušavaju ubiti Flash radi HTML 5 standarda (U kojem Apple i WebKit iz Safarija imaju umješane svoje prstiće), dakle iz vlastitih materijalnih razloga.

Jobs, koji nikada nije volio napade na Apple, je u svom pismu protegnutom na dvije stranice detaljno objasnio zašto Apple ne koristi Flash, što je na kraju parade ipak bila istina, te objasnio svima da ovo nema nikakve veze sa Apple financijama. Na kraju krajeva, već u vrijeme ovog pisma Apple je bila jedna od top 10 najbogatijih kompanija na svijetu.

U dotičnom pismu Jobs objašnjava probleme sa Flashom te podsjeća da je isto objašnjeno i samom Adobeu u više navrata, a obećano im je da će Flash plugin ponovno razmotriti na Apple mobilnim uređajima ako Adobe može popraviti probleme koje je Jobs naveo.

Baterija

Jedan od velikih problema sa Flashom za mobilne uređaje je bila trajnost baterije. Apple je otkrio da Flash totalno iscrpljava bateriju te da nije pogodan za mobilne uređaje i da obična reklama na web stranici koristi i do 20 puta više baterije u poređenju sa pregledom bez nje.

Također je objašnjeno da Flash video koristi mnogo više baterije nego video kodiran u H.264 formatu koji se već tada počeo koristiti sve više i više a sada gotovo potpuno vlada webom. Primjer je naveden –  ista baterija izdrži 10 sati rada sa H.264 codecom a samo 5 sati sa mobile flashom.

Za razliku od drugih web plugina Flash čak i u desktop verziji koristi jako mnogo resursa računara.

Sigurnost i pouzdanost

Drugi veliki razlog je bila sigurnost Flash plugina. Prema tadašnjim (ali i sadašnjim) izjavama sigurnosnih firmi Adobe Flash je jedan od najnesigurnijih plugina na internetu i razlog je za više od 30% browser napada na računare i mobilne uređaje što nije baš sjelo Appleu. U zadnjih par godina Flash izbacuje novu verziju plugina za web preglednike skoro svaki tjedan, zbog čega je na koncu Flash postao šprdnja cijelog tech svijeta.

Osim toga, Flash je jedan od glavnih razloga za prestanke rada Safari preglednika na OS X operativnom sustavu, te Internet Explorera na Windowsu. To se dešava već određeni niz godina te se da zaključiti kako Flash nije pouzdan na računalima. Poslije toga ne treba trošiti riječi na njegovu implementaciju u preglednike mobilnih uređaja.

Nije predvidjen za zaslone osjetljive na dodir

Treći veliki problem je činjenica da je Flash dizajniran za komande miša a ne za dodir. Kao što znate, miš ima opciju koju prst (dodir) nema a to je “lebdenje” nad sadržajem bez izvršavanja pokretačke komande. Drugim riječima, sa misom možete preći preko određenog dijela flash animacije bez klikanja na dugme a flash može reagovati na tu radnju. Da stvar bude gora, većina flash sadržaja koriste ovakvu opciju.

Sa prstom je to nemoguće (bar u trenutku dok ovo pišem), odnosno, ne možete da ne dotaknete zaslon a da aktivirate “lebdenje” kursora na zaslonu.

U praksi to znači da dosta animacija u Flashu nikada neće biti iskorišteno kako treba zbog ovog nedostatka.

Jobs je u svom pismu naveo još par stvari koje možete naći ovdje, ali sa navedene tri mislim da je argument da Flash nema što da trazi na mobilnim uredajima valjan, bar ne u postojećem obliku i naročito ako može biti zamijenjen sa nekom alternativom kao što su java script i html 5.

Adobe zadnje četiri godine pokušava da popravi probleme koje je Jobs naveo sa nadom da će se probiti na iOS uredajima, ali nakon četiri godine truda i rada nisu uspjeli popraviti niti jedan od navedenim probema.

Ako ste korisnik Andorida onda znate što ovo znači. Android vam daje Flash ali morate puniti bateriju dva puta dnevno. To je nešto s čime se korisnici iPhonea ne moraju suocavati (da, znam postoji određeni broj iOS korisnika koji imaju probleme sa baterijom ali ja ovdje govorim o milijunskoj većini a ne pojedincima).

Android vam dozvoljava flash igre ali u isto vrijeme igrate i ruski rulet pošto nikada ne znate što ćete skinuti u mobile flash kodu, neki malware, spyware ili virus koji će nekome dati pristup vašim osobnim podatcima. Još jedna stvar o kojoj korisnici iPhona ne moraju brinuti. Osim toga mi imamo App Store sa malo više aplikacija i igara nego Android Market.

Na kraju krajeva, Google je ubacio Flash na Android radi marketinških razloga i kako bi privukli sve one koji su imali problem sa Appleovom odlukom protiv Flasha. I sami developeri Android OSa su se složili da Flash crpi i bateriju i resurse uređaja.

Na kraju ove priče jadan Adobe je shvatio da je Flash, platforma koja im je donijela milijarde dolara u zadnjih desetak godina, gotov. Tehnologija se okrenula ka mobilnim platformama i zaslonima osjetljivim na dodir, potpuno novom svijetu u koji se flash nije mogao integrirati.

Adobe je, na sreću, na vrijeme razumio da ako se ne prilagode novom tržištu i novom načinu na koji korisnici doživljavaju web da će popuno bankrotirati. I oni su se sami okrenuli razvoju HTMLa 5 te su čak napravili i alate koji će dozvoliti korisnicima tranziciju sa Flasha u HTML 5.

Naravno, Appleovci vide ovo kao pobjedu Applea, odnosno kao poraz Flasha.

Neki korisnici su neutralni te to vide samo kao normalnu evoluciju weba i interneta.

Neki od nas toliko mrze Flash da žele da ga potpuno sklone i sa PC/Mac računala a ne samo sa mobilnih platformi.

OccupyFlash.org je web stranica posvećena zamisli da se Flash plugin treba poptuno ukloniti sa interneta, iz gore navedenih razloga ali i mnogih drugih. No to je diskusija za drugi dan.

Sa ovim člankom bih napokon volio završiti debatu o Flashu i iPhonu. Mislim da je Adobe i sam potvrdio da Flash nema mjesta na mobilnim uređajima i tako se složio sa točkama navedenim gore od strane gospodina Jobsa.

No mene zanima što vi mislite? Da li je smrt Flasha za mobilne uredjaje veliki gubitak? Da li je ikada ikome nedostajao Flash na iPhoneu i zašto? Ako je, da li vam još uvijek nedostaje ili ste se već navikli? Ako mislite da smo nešto zaboravili spomenuti, napišite. Što mislite o potpunom ukidanju Flasha sa interneta?

Svoje mišljenje možete podijeliti putem komentara.

 • FIKA

  Odlican clanak!! Mislim da je flash vec zastario a otkkako sam youtube prebacio na testni html5 jako sam zadovoljan i shvatio sam da je html5 buducnost :)

 • ZoranGagula

  iskreno flash mi na iphonu nikada nije nedostajao i bio je samo jedna stvar sa kojom su se korisnici androida mogli hvaliti u odnosu na iphone, ali kako je navedeno, i snositi posljedice za to. Mislim da je Uncle Steve u puno stvari imao pravo i nikada nije želio ići u smjeru u kojem idu android telefoni da se pušu sa specifikacijama, gigahercima i gigabajtima, već jednostavno da sve radi, kako bi on rekao, like a magic, što je i uspio napraviti, i sa IOS-om i sa OSX-om…

 • Badrins021

  Sjajan clanak, sve je receno

 • Verino

  Kao netko tko preferira Android kad je u pitanju smartphone, a korisnik tableta sa iOSom, mogu reći da mi flash fali samo u situacijama poput one kada na nekoj news stranici želim pogledati priloženi video u nekom članku ili pak neku stranicu koja je kompletna u flashu (na sreću, takvih je malo). Dakle, nedostatak se ponekad osjeti, no u konačnici osobno mi neće nedostajati, a vjerujem ni mnogima.

 • Marko Lazic

  Ja sam protiv Flash-a i odgovara mi da Flash “umre”, ali apsurdno reci da je to Androidu mana.
  Ako ne zelite da koristite Flash jednostavno ga iskljucite i necete imati problema sa baterijom, sigurnoscu…. Problem kod iUredjaja je sto mi se dosta puta desilo da mi je Flash neophodan, to su trenuci kada baterija nije vazna, a vjerujem sajtu na kome se nalazi Flash sadrzaj.

  Pored toga, ovo sa sigurnost je poglupo. Pravljenje exploita je jako naporan posao (jer obicno radi jedna osoba) i ljudi koji kupuju exploite sigurno nece platiti duplo vise kako bi imali 1% vise “nebitnih” zrtvi. Zamislite sta tek iziskuje pravljenje virusa, prepoznavanje platforme, utvrdjivanje da li je uredjaj potreban hakeru (necete razbijati hash na telefonu), pisanje cijelog virusa u novom jeziku (za iPhone u C-u, za Android u JAVI…) itd.

  Ovim ne kazem da je nemoguce napraviti virus za telefon i exploit za Flash, samo ce biti jako mali broj sajtova sa kojih mozete pokupiti neki virus.