Sunday, 23 January, 2022
Home >>> Glasine >>> Revolucionarna baterija bi mogla poduplati životni vijek sljedećeg iPhonea
iphone-prazna-baterija

Revolucionarna baterija bi mogla poduplati životni vijek sljedećeg iPhonea

Baterije naših malih i velikih elektroniskih gadžgeta od pametnih telefona, preko fitnes narukvica pa sve do auta je uvijek većinom negativna tema rasprava čak i kod najvećih hard core fanova. Izgleda da bez obzira koliko je stanje poboljšano od prijašnje generacije ili prijašnjeg software updejta nikad dosta baterije.

Razlog za ovaj problem nije veličina ili vrsta baterije koja se koristi već činjenica da bateriska tehonologija nije puno uznapredovala u zadnjih 25 godina još kada je Sony izmislio Lithium-ion baterije u davnoj 1991. Tu i tamo hardware kompanije pronađu način da nam donesu par postotaka poboljšanja i to se većinom postigne ili većom baterijom, ili bolje optimiziranim softwareom ili drugim hardwareom koji koristi manje baterije, uz bolje optimizirane zaslone i procesore ali nikada poboljšanjima u samoj bateriji.

To je bila istina sve do nedavno. Kompanija pod imenom Sakti3, uz iztraživanje i razvoj centra Michigan Uneversitija je upravo pronašla novu vrstu solid/state baterije koja dozvoljava spremnaje duplo više energije od tradicionalnih liquid-based lithium baterija koje možete naći u današnjim uređajima. Sakti3 je upravo dobio 15 milijuna dolara od poznate kompanije skupcjenih usisivača Dyson koja planira da nastavi istragu ove tehologije te je komercijalizira za sve ostale uređaje.

iphone-low-battery

U usporedbi, nove solid state baterije dozvoljavaju 1000 Whrs po litru, gjde današnje baterije dozvoljavaju u najboljim slučajevima do 620 Whrs po litru.

Osim Dysona i druge ne navedene tech kompanije su već uložile novce u ovu tehnologiju što bi moglo značiti da će novi pametni telefoni s obje strane uskoro dobiti puno bolji životni vijek baterije te postati puno ne ovisniji veličinom na baterije. Kao što sam spomenuo i ranije ako Apple pravi auto kao što smo čuli ove godine, ova vrsta tehnologije će ih zasigurno zanimati i ako stvarno uspiije uskoro bi mogli imati iPhonea koji traje dva do tri dana i elektronska auta koja mogu doseći do 1000 Km po punjenju a možda i više.

Ako vas zanimaju ovakve novosti pridružite nam se na Facebooku gdje objavljujemo sve naše članke.

Credit: theguardian.com

  • svakakO

    E ovo ako dodje na iPhone 7, nema sanse, pa ni za 20 godina

  • Samo kažem

    Iphone 6+ ima iznenađujuće dobru bateriju

    • Da veći uređaj, veća baterija. Jedan od razloga zašto je Samsung napravio uređaj s većim zaslonom. Nisu mogli naparviti da im manji telefon radi duze od pola dana. Srecom svima se svidjelo pa danas imamo iPhone 6 Plus :)