Tuesday, 11 August, 2020
Home >>> Ostalo >>> Nova tehnologija obećava baterije dvostrukog kapaciteta u istim dimenzijama
MIT-Solid-Energy-Systems-battery-tech-e1471618744606-500x254

Nova tehnologija obećava baterije dvostrukog kapaciteta u istim dimenzijama

I dok novi modeli pametnih telefona postaju sve brži sve sposobniji jedna rak rana ostaje konstanta – baterije. Svako muku muči sa njima i čini se da njihovog kapaciteta nikad dosta. Već godinama slušamo o novim tehnologijama koje bi mogle poboljšati situaciju ali još nema konkretnijih vijesti. Ovih dana internet priča o još jednom novitetu na ovom polju.

SolidEnergy Systems je kompanija komercijalnog tipa iza koje stoji jedan od najjačih univerziteta u SAD, poznati MIT, a sada su uspjeli izmisliti novu tehnologiju koja će uduplati kapacitet standardnih li-ion baterija bez povećanja njihovih gabarita. Trik je u jednostavnoj prilagodbi već postojeće tehnologije i može se koristiti na već postojećim proizvodnim linijima. Suština je u izmjeni grafitne anode sa litij-metalnom folijom koja je puno gušća a u isto vrijeme dosta tanja i lakša od grafitnih, ugljičnih i silikonskih anoda koje se koriste sada.

I dok ova tehnologija ima potencijal da nam donese još tanje gadgete ne treba zaboraviti moguću primjenu u automobilima sa elektro motorom koji će teoretski moći preći dvostruko više kilometara sa jednim punjenjem ako ova tehnologija zaživi. Pratit ćemo razvoj situacije.