Monday, 1 January, 2018
Home >>> Ostalo >>> Planetbeing iz Evad3rsa priča o jailbreaku, privatnom životu i ostalom
Planetbeing

Planetbeing iz Evad3rsa priča o jailbreaku, privatnom životu i ostalom

Čovjek je po svojoj prirodi vrlo radoznalo biće i zbog te osobine mnogi od nas nerijetko žele steći neki uvid u život poznatih ličnosti, ljudi kojima se dive, koji ih inspiriraju. Developeri iz jailbreak zajednice su prilično zatvoreni te nije poznato mnogo detalja iz njihovih privatnih života. Rijetkost je da se neko od njih otvoreno raspriča o tome kao šti je to nedavno učinio Planetbeing na Redditu.

Planetbeing, ili David Wang po svom “civilnom” imenu, developer je sa dosta velikim stažom u jailbreak svijetu. Radio je na nekim od prvih jailbreak i unlock pokušaja a mi stariji jailbreakeri pamtimo ga i po tome što je pokušao portati Android na iPhone. Na Redditu pokrenuta AMA (Ask Me Anything – pitaj me bilo što) tema postala je gotovo pa privatni chat između Davida i njegovih fanova. Planetbeing se nije libio odgovarati na bilo kakva pitanja. U nastavku donosimo detalje iz ovog AMA bez naročitog citiranja.

Planetbeing1

 • Planetbeing je imao ponudu za posao u Appleu te su, koliko je on upoznat, svi kontakti između Applea i članova jailbreak zajednice bili prilično pozitivni, što je sušta suprotnost od odnosa koji Sony ima sa drugim developerima. Posao je odbio zbog problema sa viznim režimom (David je Kanađanin) i osobnih razloga.
 • U “stvarnom životu” David radi na razvoju softwarea za web analitiku a u slobodno vrijeme, ako jailbreak postane gotovo nemoguć, posvetit će se igranju igara koje je tokom godina nakupovao na raznim akcijskim ponudama na Steamu, a do sada nije imao prilike da ih igra.
 • Priznaje kako nema puno tweakova instaliranih na svom iPhoneu jer ga mora prilično često restoreati kako bi testirao jailbreak.
 • Voli odreske i suši.
 • Apple TV mu nije zanimljiv te taj uređaj nema u svojoj kolekciji. Priznaje da radi na jailbreaku samo za uređaje koje lično posjeduje.
 • Jailbreak za iOS 7 bi mogao biti još teži nego evasiOn a David smatra kako je prilika da Apple dopusti više slobode iOSu davno prošla i zaboravljena

Sve u svemu, Planetbeing se čini kao otvoren i dobroćudan dečko iz susjedstva a ako želite pročitati još više detalja o njegovom životu zaputite se na originalnu temu na Redditu.

 • Tony Martin

  (David je Kanađanin)
  Nisam mogo odolit a da ne krepam od smijeha hahahahhahahahah
  :)