Friday, 22 October, 2021
Home >>> Ostalo >>> Qualcomm bi mogao omogućiti bežično punjenje za iPhone
iqi-wireless-charger

Qualcomm bi mogao omogućiti bežično punjenje za iPhone

Mnogi iPhone korisnici već neko vrijeme žele opciju bežičnog punjenja na svojim uređajima pa iako je Apple patentirao par rješenja ni jedno još nije našlo svoj put do tržišta. To bi se uskoro moglo promijeniti jer je Qualcomm nedavno imao novo otkriće u polju bežičnog punjenja.

Generalni problem kod bežičnog punjenja je bio taj što je bilo dostupno samo za uređaje sa plastičnim kućištima što je automatski diskvalifikovalo iPhone. Korporacija Qualcomm je nedavno objavila kako su njihovi inženjeri osmislili rješenje koje će dozvoliti bežično punjenje čak i kod uređaja sa metalnim kućištima. Do sada su bežični punjači funkcionirali na principu inkucijskog punjača koji bi zagrijao metalne objekta. Nova WiPower tehnologija bazira se na polju magnetne rezonance i omogućava istovremeno punjenje više uređaja sa različitim potrebama za punjenje. U prevodu za koju godinu bi na istoj površini za punjenje mogli puniti iPhone, iPad i Apple Watch.

Velik broj dijelova koje Qualcomm proizvodi našli su i svoj put do iPhone uređaja tokom godina (LTE modemi, baseband čipovi i slično). Za iPhone 6s je rano da dobije WiPower tehnologiju punjenja jer ona još nije tržišno dostupna, ali ostaje nada da bi je mogli koristiti budući iPhone modeli već naredne godine.

Po meni je sva ova priča o “bežičnim punjačim” suvišna jer uređaji i dalje moraju imati kontakt sa izvorom struje što je manje praktično od klasičnog punjača. Što vi mislite?