Monday, 16 May, 2022
Home >>> Ostalo >>> Sony >>> PS3 >>> PlayStation Network problemi – kako će se Sony odužiti korisnicima?
playstation-network-psn-problemi

PlayStation Network problemi – kako će se Sony odužiti korisnicima?

Da znam, ovo nisu iPhone novosti, ali ako volite igrati video igre na iPhone-u, velike su vjerojatnoće da imate ili ste igrali i Sony PS3.

Ako imate PS3, a pogotovo ako koristite PSN (Playstation Network) onda biste trebali ovo da znate:

Ovo su različiti problemi sa kojima se Sony suočio tokom zadnjih nekoliko mjeseci:

  • iPhone Hacker Geo Hot je prije par mjeseci jailbreakao PlayStation 3.
  • Geo Hot je izbacio kod i alat za jailbreakanje te omogućio pirateriju PlayStation 3 igara po prvi put nakon pet godina.
  • Sony je explodirao te počeo tužbom prijetiti Geo Hotu. Te prijetnje su se ubrzo i ostvarile.
  • Nakon mjesec dana borbe, skupljanja novaca za advokate te pravljenja hip hop videa, Hot se ipak složio da povuče sve kopije PS3 jailbreak alata sa interneta itd.
  • Mnogima se nije svidjelo što se Hot povukao te što nije istrajao i nastavio hackati PS3 kao što je obećao.  Ovo se nije svidjelo naročito hackerskim organizacijama širom svijeta.
  • Za vrijeme problema i tokom suđenja, mnoge druge hackerske organizacije su prijetile Sonyju zbog problema koje su zadavali Hotu.

Međutim, nitko nije ništa uradio sve do prošle sedmice. Ja mislim da Sony nije mogao ni sanjati što će im se desiti. Prije otprilike sedam dana, netko je hackirao Sony Playstation Network.

U slučaju da niste upućeni, PSN ili PlayStation network je Sony online zajednica koja dozvoljava igranje multiplayer igara, te skidanje raznog digitalnog sadržaja, igara, demo igara, filmova itd.

Na početku nitko nije znao što se dešava sa PSN-om. Sony ništa nije objavio osim poruke “PlayStation Store is under maintenance” tj. da je PSN neakrivan zbog održavanja. Nakon dva do tri dana, korisnici su se počeli buniti i bilo je jasno da nešto nije u redu, budući da se ovakve stvari ne dešavaju sa ovom vrstom online servisa.

Nakon 4 dana, Sony je odlučio da napokon izjavi da je PSN hackiran ali da se ne zna tko je to uradio. Sony je također izjavio da su ukradeni milijuni korisničkih zapisa,  uključujući adrese, brojeve telefona itd.

Par dana nakon toga, Sony je također potvrdio da su ukradeni i brojevi kreditnih kartica kao i ostatak osobnih informacija koje bi mogle dozvoliti hackerima ne samo da koriste vaše kreditnu kartice nego i da podignu kredit u vaše ime. UŽAS!

Ako niste čuli za ovo a imate PSN, onda bi bilo pametno da ugasite kreditnu karticu koju ste koristili za PSN.

Naravno, mnogim korisnicima se ovo, blago rečeno, nije svidjelo. Sony je rekao svim korisnicima da promijene kreditnu karticu koju su koristili sa PSN-om ili da dobro promatraju svoju kreditnu historiju. U svakom slučaju, ukradeno je nekoliko milijuna financijskih zapisa od jedne od najvećih tehnoloških firmi na svijetu.

Što je još gore, te financijske informacije su se pojavile na hackerskim forumima i sada su u prodaji svakome tko želi da plati za ovu vrstu informacije.

Pitanje koje svi postavljaju je, kako je Sony to mogao dozvoliti?

Već je prošlo sedam dana od kako je PSN pao. Ne zna se koliko dugo će ovo trajati, međutim Sony se danas izvinuo te objavio informaciju i rekao da će podariti jedan mjesec “Play Station Plus” servisa svim korisnicima budući da su svi zahvaćeni ovim problemom. Playstation Plus je servis koji je sličan PSN-u i daje vam više demo igara, besplatne igre, filmove to originalne Sony PS serije, međutim, po mom mišljenju, ovo nije ništa posebno i definitivno nije vrijedno dodatnih $10 mjesečno ili koliko već naplaćuju ovaj servis.

Da li je ovo dovoljno kao izvinjenje od strane Sonyja? Netko ima broj vaše kreditne kartice, posjeduje sve osobne informacije o vama a Sony vam daje 10 dolara vrijednosti odštete.

Ja mislim da bi njihova kompenzacija morala biti mnogo, mnogo značajnija i vrednija.

ŠSto vi mislite?

Naravno, poruka hackera je jasna. Velike kompanije kao Sony trebaju da se paze, jer bi se ovo moglo desiti i njima. Sony je, naravno, izgubio milijune dolara zbog pada PSN-a i tko zna koliko još će izgubiti. Napad na Geo Hot-a se ipak nije isplatio.