Wednesday, 18 May, 2022
Home >>> Ostalo >>> Tri dana zijevanja oko CES-a (Consumer Electronic Show)
ces

Tri dana zijevanja oko CES-a (Consumer Electronic Show)

Kao sto već znate u Las Vegasu se u posljednja tri dana održavao CES (Consumer Electronic Show) na kojem se svake godine prikažu tisuće novih elektronskih uređaja uključujući auta, televizore, računare, mobilne uređaje i sve ostale sto se može uštekati u zid ili upaliti putem baterije.

Apple nikada nije na CES’u tako da je ovo bio prilično spor i dosadan tjedan za nas, ali kao i svake godine prizvođaci dodatne opreme za Apple su prikazali najnovije punjače, maskice, kućišta, zvučnika, lightning i AirPlay adaptere itd.

Kao i svake godine većina proizvođača su prikazali maštovite uređaje nadajući se će bas oni pronaći najnoviji trend u elektonici od kojih su mnogi bazirani na Apple glasinama od prošle godine te velikom pitanju što će Apple uraditi sljedeće? Prošle godine su dominirali 3D televizije a ove godine, nove 4K televizije s četiri puta većom razlučivosti od standardnih 1080p HD setova. (Ima li tko 3D tv?)

Da budem iskren od tisuće uređaja i stotine članaka o CESu koje sam pročitao u posljednjih par dana tražeći nešto interesantno za Omizio, baš ništa me nije previše zaintrigiralo. Nisam siguran da li je razlog za to, što ovo nisu Apple uređaji ili je razlog što jednostavno nije bilo nikakvih velikih noviteta i inovacija. Novi televizori, novi laptopi, nova auta a ništa novo.

U slučaju da ste i vi prespavali zadnja tri dana iz dosade, ispod ću vam pokazati par stvarčica koje su dominirale CES bar sudeći po drugim tech blogovima koje čitamo.

Što se tiče stvari koje će doprinijeti mobilnoj industriji trebamo napomenuti tri nova CPU/GPU čipa.

Samsung’s Exynos 5 Octa

Samsungov novi osmo-jezgreni mobilni procesor baziran na kombinaciji ARM A15 i A7 tehologiji koji bi rebao uduplati brzini i duplo smanjiti potrošnju baterije te se naravno pojaviti na novim Samsung telefonima.

NVidia Tegra 4

Četvrta generacija poznatog nVidia Tegra čipa koja sadrži 4 CPU jezgre i čak 72 GPU jezgre  koja bi mogla biti ugrađena u mnoge mobilne uređaje kao i laptope. Vise detalja.

Intel Čipovi

Cjela skupina novih intel čipova koji su naravno puno brži i koriste puno manje struje, što je odlično i za mobitele i za laptope.

nVidia Shield Handheld

nvidia-shield

Zajedno s novim nVidia Tegra 4 sedamdesetdvo-jezgrenim gpu čipom o kojem smo već pisali, nVidia je pokazala svoj novi handheld video game system koji radi na Android platformi te izgleda kao Xbox kontroler sa 5″ zaslonom, čudno zalijepljenim straga. Shied će vam dozvoliti da igrate neke od besplatnih Androdid video igra te ce također dozvoljavati streaming na HD tv putem Microsoftovog OnLive servisa.

Corning Gorilla Glass 3

Corning je najavio novu treću generaciju još tvrđeg Gorilla zaštitnog stakla čiju prošlu generaciju možete naći ispred mnogih Apple i Android uređaja a već se šuška da će ova genearcija biti na novom iPhoneu. Nova generacija bi trebala biti 50% tvrđa i 40% vise scratch resistants. Pogledajte odličan demo.

Sharpov IGZO Display Tech

igzo-bathroom

Po meni, jedna od najinterestantnijih stvari sa CES’a, je demo Sharpove IGZO display tehnologije koja bi se trebala naći na sljedećem iPhoneu. Potrošnja baterije na ovom zaslonu je čak do 90% manja od sadašnjih LCD zaslona.  Više detalja i demo.

Samsung S9 85 Inch 4K TV

samsung-s9

Samsung je između ostalog prikazao S9 85 inchi TV koji u sebi nosi quad-core chip s voice kontrolama te različitim aplikacijama koje već možete naći na novijim Samsung televizorima. Cijena se jos uvijek ne zna,  a TV će biti dostupan tokom 2013 za svih 19 ljudi koji će ga moći priuštiti s obzirom da 30In 4K HD televizije koštaju između 25-30 tisuća dolara.  Samsung je još jednom pokazao da su još uvijek glavni kad se radi o TV displayima, iako je ovaj model (radi svoje veličine i ružnoće) ismijan od strane mnogih tech bloggera.

HapiFork

hapifork

Još jedna u nizu interesantnih gluposti je HapiFork, Bluetooth vilica koja vam broji zalogaje te vas putem vibracija opominje da jedete sporije kako bi vam pomogla da manje i sporije jedete. Broj obroka, zalogaja te brzinu hranjenja prikazuje na mobilnoj aplikaciji i HapiForm web stranici. Cjena 100 dolara.

ZTE, Huawei, Sony i Lenovo su prikazali svoje novi Android mobitele  o kojima ako vas zanimaju,  možete pročitati puno više na Gizmodu.

Sve u svemu stotine proizvođača me nisu uspjeli impresionirati baš previše te je cjeli CES bio veliki snooze fest.

No siguran sam da se mnogi od vas ne slažu sa mnom? Recite nam što je vas osobno iznenadilo i obradovalo i koji su vaši omiljeni gadgeti sa CESa?

  • Bla bla

    Ha,ha…”Svih 19 ljudi” Dobra fora!!!

  • Wesija

    Kud više spektakularnosti od IGZO-a, neznam nisam pratio prošlogodišnji CES ali za ovaj dovoljno je reći samo “IGZO” :)))

  • Dejan

    Pa nemože se reći da nije bilo zanimljivih stvarčica…