Saturday, 21 May, 2022
Home >>> Ostalo >>> Windows >>> Windows 8 Video Pregled
win8

Windows 8 Video Pregled

Surfajući netom sinoć, slučajno nabasah na ovaj Win 8 developer preview na Gizmodo Blogu. Kao što vidite, programeri u Microsoftu nisu spavali zadnjih par godina. Nakon uspjeha sa Windows 7, MS je izgleda odlučio da preuzme svijet PC računara, pametnih telefona i tableta sa novim operativnim sistemom koji će biti integriran u sve pomenute uređaje. Ovo u teoriji nije loša ideja. Zašto, zato što, ako znate upravljati računalom, moći ćete upravljati i pametnim telefonom ili tabletom. Korisničko iskustvo bi moglo biti odlično, ako se ovo uopće moze napraviti?

Što reci, ulazimo u eru gdje vlada Touch. Ne mogu reći da mi se ne sviđa, sudeći po izgledu i brzini. Pogledajte i sami pa nam recite što mislite.

Što mi se sviđa: Live Tiles, koje su bolje od ikona na velikom ekranu. Pločice koje pokazuju update svakog appa. Isti OS za sve uređaje. OS urađen u HTML5 i JS tehnologiji. Veoma lagan i koristi manje resursa. Brzina. Može se koristiti ili.

Što mi se ne sviđa: Može se koristiti ili pomoću prsta ili miša. Naime, Microsoft namjerava kontrolirati računare preko dodirivanja monitora. Ovo bi moglo biti veoma loše. Apple je to već isprobao te zaključio da ne bi funkcionisalo. Zašto ponavljati istu stvar, moguću grešku?

Touch pads anyone?!

Ako vam se sviđa ono što čitate, Omizio.com možete pratiti i na Facebooku, Twitteru ili putem RSS-a.

 • Ante Ćurlin

  nemam komentara, ozbiljno pa ovo je prelose, za mene prelos interface i daj molim te nemos tuchat ekran, nema smisla, uopce mi se ne svidja, neznam sta oni vide u ovom ozbiljno…

 • Ante Ćurlin

  neka neka, moze za tablete i mobitele al DESKTOP i LAPTOP, pointless …

 • Dinic

  Ja se slazem, za tablet genijalno, za komp pre prelose, nema sanse da ovo stavim na svoju kantu!

 • Nenad

  Ma, ovo je samo shell po uzoru na WP7 nabacen na W7. Nista specijalno.