Tuesday, 17 May, 2022
Home >>> Apple >>> Mac >>> AirPort Express Base Station – Recenzija
airport-express-router

AirPort Express Base Station – Recenzija

Iako smo nedavno pisali o nadolazećoj 802.11ac tehnologiji koja je duplo brža od postojeće 802.11n bežične tehnologije, ja se više nisam mogao boriti sa svojim pet godina starim Netgear WNR 2000 routerom te sam se odlučio za kupovinu Appleovog AirPort express routera.

Naime, da ne bih nabrajao uređaje, samo ću reći da momentalo imam 12 uređaja koji su svakodnevno spojeni na kućnu WiFi mrežu uključujući razne vrste iOS uređaja, računala, printer te Apple TV i PS3.

Netgear jednostavno nije bio u stanju da efektivno spaja sve te uređaje te sam se, iako uz brzu kablovsku internet konekciju, svaki dan borio sa raznoraznim problemima.

Kakvim problemima? Stvarima za koje sam obično krivio iPhone, YouTube ili PS3 no o tome malo kasnije.

AirPort Express Base Station – Što je dobro?

Novi AirPort Express je druga generacija Appleovog popularnog routera (model MC414LL/A) koji je orginalno izbačen polovinom 2012 godine.

Sam uređaj se odlikuje sada već poznatom Apple kvalitetom te oblikom izgleda potpuno isto kao apple TV a razlika je samo u boji. U kutiji mozete naći, AirPort Express, dokumentaciju i kabal za struju.

AirPort Express radi na, još uvjek najbržoj, 802.11n tehnolgiji sa dual band antenama ali (naravno) i sa sa svim prijašnjim WiFi tehnologijama kao sto su 802.11a/b/g/n.

Teoretska brzina dual-band (2.4 GHz i 5Ghz), dual-antena routera je 600Mbps sto znači da vam žičana konekcija više gotovo da i nije potrebna.

Router prebacuje bežične konekcije sa 2.4Ghz na 5GHz ovisno o uređaju koji koristi WiFi, te optimizira konekciju za najbolju moguću brzinu. Router takodjer dozvoljava kreaciju WiFi mreže za goste što može biti dobro za one koji rade od kuće te ne žele izgubiti previse bandwitha na druge posjetitelje koji možda samo streamaju filmove u drugoj sobi.

airport-express-konekcije

Na poleđini možete naći, utor za struju, Ethernet WAN port za kablovski (DSL) modem, Ethernet LAN Port, USB Port, AirPlay Audio Jack i reset gumb. Sa prednje strane imate samo LED light koji obično svjetli zelenom bojom osim ako nesto nije u redu kada možete vidjeti narandzastu ili crvenu.

Router dozvoljava čak do 50 WiFi konekcija od jednom, gdje se drugi routeri znaju gubiti i sa pet.

USB port se može koristiti za spanjanje jednog ili više USB printera (Za više printera vam je potreban USB spliter) tako da vam sa ovim routerom nije potreban skuplji WiFi printer.

Osim toga, jedna od značajki koje nećete naći na drugim WiFi routerima je AirPlay audio jack koji od svakog zvučnika sa digitalnim/analognim audio jackom pravi bežićni AirPlay zvučnik.

Što više, čak možete povezati više AirPort express routera te uživati u sinkanoj iTunes glazbi u više prostorija od jednom.

AirPort Express Setup

Sama postavka mreže je trajala nekih pet minuta. Najduže mi je trebalo da ispod stola nađem slobodan utikač te spojim sve kablove. Sam iPhone prepoznaje AirPort signal te router user i lozinku možete izabrati preko iPhonea, iPada ili Maca uz novo pojavljeni menu u WiFi postavkama. Za setup preko Windowsa morate skinuti mali program koji možete naći na Apple web stranici.

airport-express-top

Uz to, za razliku od standardnog web inerfejsa, iPhone naravno ima AirPort Express App koji možete besplatno skinuti sa App Storea i koji vam pokazuje vise detalja o mreži, kao što su IP adrese, MAC adrese te uređaje koji su momentalno spojeni na vaš WiFi. Ako ste se ikada pitali da li vam susjed krade intenet sada znate da NE, s obzirom da ovaj peto-minutni setup uključuje automatski WPA2 Personal security. Što je najbitnije, ne morate ništa određivati, osim network imena i lozinke.

Airport Express – Što ne valja?

Jedna od stvari koja bi nekima mogla biti problematična je to što ovaj router dolazi samo sa jednim Ethernet LAN portom, te ako imate više od jednog uređaja koje bi volili spojiti žičano, moraćete pogledati njegovog starijeg brata, odnosno AirPort Extreme router ili u konkurenciju.

Druga stvar bi mogla biti cijena od $99 dolara. Iako je ovaj router vrijedan svake lipe, konkurencija prodaje routere sa sličnim preformansama izmedju $60-80 dolara naravno bez AirPlay i petominutnog setupa.

Ovaj router nema web interfejs niti dozvoljava neke od više kompliciranih funkcija kao Port Forwading itd, međutim, ako ste regularni korisnik te nemate diplomu u networkingu onda vam ovo neće biti nedostatak već veliki plus.

Riječima Applea – It just works.

Za kraj

AirPort Express router me veoma iznedandio. Još uvjek nisam siguran da li je to iz razloga što je stvarno tako dobar, brz i jednostavan ili zato što je moj stari Netgearov router stvarno bio tako loš.

airport-express-front

Međutim, ako ste kao i ja imali problema sa streamanjem YouTube ili Hulu videa, gdje su se videa iz nekog razloga sama prestala loadati, ili ste dobivali kojekave network greške na PlayStationu 3 ili ste imali problema sa WiFi mrežom na računalu ili iOS uređajima, gdje se konekcija gubila bez razloga ili se uređaji nisu znali prikačiti na WiFi mrežu, onda će vam ovaj router sasvim sigurno popraviti sve te probleme. Možete zaboraviti na reset gumb i restart rautera jer kod AirPort Expresa to nije potrebno.

Moram priznati da bez uveličavanja ovaj router je svo što sam želio i više. Internet je opet internet.

Pogledajte i video sa manje detalja i javite nam što mislite?

Link ka Apple Dućanu.

Tehnički Detalji.

 

 • 5min

  Prednost: petominutni setup. Kome treba vise za bilo koji drugi router?! Veca prednost mu je dizajn i dimenzije.

  • Dobro mislim da se dimenzije i dizajn podrazumjevaju ali naravno one su Apple Style. Sto se tice setupa, ja osobno bar nikada nisam spojio Wifi mrezu tako brzo ni sa jednim routerom. Ako je tebi prije trebalo 5 minuta, sada ce ti trebati 1 :)

 • Dejan

  Jel ima toga u Zagrebu?

  • Ima na Apple cro stranici. Siguran sam da ima u Apple Storeu

 • Josip

  zanima me kakva mu je jacina signala,koliko daleko moze dobaciti signal?

  • Ovako u usporedbi sa mojim starim Netgearom koji sam pomenuo u clanku, domet je 4 mozda pet puta veci. Nisam tocno mjerio ali prije kada izadjem ispred stana, sam se jedva spajao. Imao sam WiFi ali je bio jako usporen. Sada se mogu odmakunuti sigurno 100, mozda i 200 metara i sa jednom critcom Wifi signala, jos uvjek dobivam nekih 6Mbps. Sto je odlicno.

 • Omare daj mi molim te reci dali ima razlike u download brzini ? jer sa mojim NetCom ruterom download brzina oko 50-70KB/s dok je na win oko 1-2Mbt/s
  bio sam probo i sa Belkinom N300BT i onda mi se povecala download brzina na macu na 400KB/s tako da mislim da je do rutera.. kao da nije kompatibilan sa macom kao sa win..
  da napomenem rije ce o MackBook pro Retina 15″ 16gb 2.6 i7

 • njemacka

  danas kupio, konacno negubim zivce zbog stalne promjene brzine interneta….