Sunday, 23 January, 2022
Home >>> Oprema >>> Koliko ste spremni platiti za nove iOS 7 kontrolere?
logitech-controler-main

Koliko ste spremni platiti za nove iOS 7 kontrolere?

Kao što smo pisali i ranije, iOS 7 u sebi sada ima API kuke za integraciju kontrolera s iOS 7 igrama.  Ovo će omogućiti developerima da naprave igre koje se mogu igrati i s touch zaslonom i sa game pedom, te možda i igre koje će biti ekskluzivne za ovu vrstu kontrolera. Uskoro nakon što je nova funkcija izbačena u iOS-u 7 poznate kompanije za dodatnu opremu, Logitech i Moga, su se bacile na proizvodnju kontrolera za iOS 7 koje smo već vidjeli u procurjelim videima i slikama.

Iako se nismo nadali da će ovi kontroleri izaći tako brzo, obje kompanije su izbacile svoje nove uzdanice u zadnja dva dana.

Logitech

logitech-front-side

Logitechova verzija pod imenom PowerShell radi s iPhoneom 5, 5s i petom generacjom iPod toucha. Na sebi ima d-pad te x,y,b,a gumbe uključujući dva gornja dugmeta ala Play Stationove L1 i R1 dugmadi. Tu je naravno i ogromna 1500mAh baterija koja će vam puniti telefon dok igrate, tako kad vam nestane baterije na iPhoneu, kontroler će preuzeti sa svojom baterijom.

logitech-back

Moga

Moga verzija pod imenom Ace Power također radi s iPhoneom 5, 5s te petom generacjom iPod Toucha te osim standardna četiri dugmeta i d/pada i L1 + R1 gumba ima i duple analogne stikove. Tu je i jack za slušalice a i ovaj kontroler vam može puniti uređaj za vrijeme igranja.

moga

Sve zvuči dobro mada je tu par primjetnih problema, bar za sada. Prvo je cijena. Logitech i Moga kontroleri se mogu kupiti za skupih 99$. S obzirom da će igrati igre s App storea koje koštaju između 1-5$ to je prilično visoka cjena. Razlog za ovo su vjerovatno dodatne baterije koje pune uređaj dok igrate te činjenica da je ovo nešto potpuno novo što bi moglo promjeniti način na koji igramo hand held igre, a po mogućnosti potpuno ubiti sprave koje smo do sada koristili kao razne verzije gameboy-a ili psp-a.

moga-no-iphone

S obzirom da za sada ne namjeravam kupiti niti jedan od ova dva, pogledao sam neke recenzije na netu te pronašao još dva manja problema. S obzirom da ovi kontroleri rade putem AirPlay (wiFi) i Bluetooth tehnologije na oba se može naći takozvani “lag”, te igrice ne reaguju na način na koji smo navikli na PlayStationu ili Xboxu. Prema testiranju koje je obavio Gizmodo, neke igre rade odlično (kao Dead Trigger 2) a neke imaj lag, što čitavo iskustvo čini mukotripnim. Međutim, to je vjerojatno nešto što će se ispraviti u sljedećim firmware updateima ili u samim igrama.

Drugi problem je da za sada ima jako malo igra koje podržavaju ove kontrolere mada smo sigurni da će se i to promjeniti veoma brzo ovisno o tome ako ovi kontroleri postanu popularni.

Osobno, iako zainteresiran za ovu vrstu kontrolera, pričekaću dok cjene padnu te više game developera počnu praviti igre koje mogu koristiti ovaj kontroler. Pogledajte videa, pa nam javite što vi mislite o budućnosti iPhone kontrolera.

 • Zvone

  fora je citati clanak i vidjeti na kraju teksta da ga je napisao ljud koji je zivio u istom gradu kao i ti. :)

  • Gdje?

   • Nino

    Imam jedno pitanje za tebe pa se iskreno nadam odgovoru a zanima me zasto nijedan Iphone nema izvjestaj za pristiglu poruku primaoca ?

    • Zato sto u 99,9999% slučajeva poruka koju si posalo je primljena.

     • disco

      Ovaj odgovor ko da je pisao pokojni Stevo…

 • Vilim

  Logitech ima puno bolje tipke, ali bez gljiva to ne ide tako da Moga all the way!

 • Gost

  kontrolere, covjece, a ne kontrolore