Sunday, 23 January, 2022
Home >>> Oprema >>> Poboljšajte zvuk pametnog telefona putem jeftinog Saicoo bluetooth zvučnika

Poboljšajte zvuk pametnog telefona putem jeftinog Saicoo bluetooth zvučnika

Saicoo mini bluetooth water resistent speaker sa speakerphone-om donosi nam dovoljno zvuka i par dobrih fora za veoma nisku cijenu. Ako ste poželjeli da pojačate svoj iUređaj malo više nego što je moguće, onda je ovo recenzija za vas.

Potraga

Kad sam rekao našem blogeru Kiletu da tražim dobar vodootporan zvučnik za slušanje glazbe, podcast-a i audio knjiga pod tušem, čovjek mi se nasmijao. Možda zvuči malo čudno, ali sam siguran da nisam jedini koji se često nađe u kupatilu sa iPhone-om te sluša glazbu ili nešto drugo, nadajući se da para ili voda neće ući u iPhone, i uništit’ mi iUređaj. Ako ste jadan od onih koji koriste iPhone u kupatilu, onda znate da iPhoneov interni zvučnik nije dovoljno glasan da bi ga čuli uz vodu dok se tuširate. Iako ovo nije problem kod glazbe, postaje problem ako slušate podcaste, radio, audio knjige ili bilo kakav govor, gdje je bitno da se sve čuje. Iz ovih razloga sam odlučio kupiti zvučnik koji bih mogao koristiti i na drugim mjestima osim tuša.

Naravno potraga me je odmah potjerala u Apple online store, gdje sam našao nekoliko vodootporinih zvučnika, ali na žalost, sa cijenama od $150 pa na gore. Naravno da nisam lud potrošiti toliku lovu na nešto bez čega se definitivno može, pa sam se odmah prebacio na Amazon i eBay da vidim koje su mi puno puno jeftinije opcije.

Tražio sam AirPlay ili Bluetooth zvučnike, po mogućnosti vodootporne ili water resistant, što znači da se mogu smočiti ali ne i potopiti u vodu. AirPlay zvučnici koji rade na principu WiFi-ja, a puno su bolji od Bluetooth-a u kvaliteti zvuka i bežičnog dometa, su još uvijek nenormalno skupi. Većina ih je pro audio te su predviđeni za audiofile i one koji imaju za potrošiti nekoliko stotina dolara po zvučniku.

Iz ovog razloga pretraga se vrlo brzo pretvorila u gledanje bluetooth zvučnika na E-bayu i Amazonu. Srećom, u posljednjih godinu dana, na tržištu se pojavila masa malih 1-2 inch-a zvučnika sa sličnim funkcijama koji koriste bluetooth vezu, te im se cjene kreću između $15-$60 što je sasvim pristojno u usporedbi s skupljim opcijama navedenim ranije.

Saicoo Mini Bluetooth zvučnik

bluetooth-speaker-main

Nakon usporedbi desetak različitih modela, mnogi su otpisani zbog cijene. Ostalo ih je 4-5, od kojih su neki otpisani zato što nisu imali bluetooth 4.0 ili mogućnost kontroliranja track-ova izravno sa zvučnika. Na kraju krajeva, tko želi izaći iz tuša da bi promjenio pjesmu? Na kraju sam se odlučio za Saicoo, a evo i zašto.

Tech

Saicoo je jedan od tih malih uređaja koji u sebi ima mali zvučnik promjera 65mm. Zvučnik se spaja na mobilni uređajima putem BlueTootha 4.0 te radi i sa starijim verzijama bluetootha u slučaju da imate stariji uređaj. Bluetooth 4.0, ili tzv. low powered bluetooth, troši puno manje baterije nego starije verzije tako da uz rechargable 350mAh bateriju možete slušati što želite nekih 3 sata prije nego što ga trebate napuniti. Ako ga smanjite na 70% volume-a, traje i preko četiri sata.  Punjenje baterije od 0 do 100% traje 2-3 sata. Domet bluetooth-a, bez ikakvig prekidanja, je nekakvih 6 metara, tako da iUređaj možete slobodno ostaviti van kupatila.  Pairing proces je jednostavan kao što možete vidjeti i iz video recenzije, odnosno držite power gumb dvije sekunde što automatski pokreće proces. Kada vam se zvučnik pojavi u postavkama, kliknete na njega i to će vam spojiti iUređaj s zvučnikom. Ovaj pairing proces morate uraditi samo jednom. Svaki sljedeći put zvučnik če se sam spojiti s uređajom koji je u blizini te samo spajanje traje sekund ili dva.

bluetooth-connections

Osim slušanja glazbe, također ga možete koristiti kao bežični telefon te se javiti na poziv putem play-pause gumba koji se također koristi za spuštanje slušalice, mada ovo nisam ni testirao niti mi treba, s obzirom da se ne namjeravam dovikivati sa ljudima pod tušem.

Izgled

Zvučnik je obložen sa silikonom što ga navodno čini water resistent mada ga ja nakon svog tesiranja ne bih stavio pod vodu, s obzirom da je sam zvučnik otkriven. Gumbići za kontrilu, te port za punjenje, utor za slušalice i ostalo, su prekriveni gumom tako da se slobodno mogu smočiti. Silionski okvir također ima priljepak koji vam dozvoljava da ga zaljepite na ogledalo, pločice, sam mobilni uređaj, ili na bilo koju drugu glatku površinu. Ako ga zaljepite za tablet ili telefon, može vam koristiti kao postolje, kao što možete vidjeti na slikama ispod.

in-the-bathroom

Priljepak radi prilično dobro, mada ga trebate odljepiti pa zaljepiti jednom dnevno, pošto se nakon par dana sam odljepi i spadne. Ovo je problematično ako ga zaljepite negdje visoko pošto bi se mogao razbiti kada se odljepi.

Kontrole i Indikatori

Na prednjoj strani, zvučnik ima volume kontrole te play-pause i prev-next track i jedni razlog zašto ovo uopće i spominjem je to što mnogi koje sam našao nemaju play/stop gumb ili nemaju prev/next track gumbe iz nekog razloga. Sa strane možete naći mikofon za handsfree pozive koji radi baš kao što bi očekivali te vas osoba na drugom kraju može čuti bez problema. Radi priljepka, zvučnik bi se mogao koristiti i u autu za bluetooth pozive, ako tu funkciju već nemate ugrađenu.

kontrole1

Osim ovih detalja koje možete vidjeti i iz priloženih slika, na dnu zvučnik ima LED lampicu koja je predviđena da vam kaže što se dešava sa zvučnikom. Naprimjer, ako se puni, trepće plavo, ili ako je baterija low, trepće crveno, itd. Na žalost radi lošeg dizajna ova LED lampica se ne može vidjeti ako je zvučnik priljepljen za nešto tako da je ova funkcija po mom mišljenju potpuno beskorisna.

Na sreću to nije veliki problem pošto zvučnik također ima i Audio indikacije na Engleskom. Tako na primjer kada ga upalite , Kaže “Power On”, Ili kada ga ugasite kaže “Good Bye”, Ili kada se spaja na Bluetooth, kaže “Pairing, Speaker is paired”. Kada se skine s bluetootha kaže “speaker is disconnect”.

kontrole-2

Ove audio indikacije i te kako pomažu tako da znate što se dešava s obzirom da zvučnik nema nikakav zaslon. Još jedna dobra fora koja mi se jako sviđa je to da, nakon 5 minuta bez ikakve svirke, zvučnik se sam ugasi i kaže “good bye”. Ovo je jako zgodno, s obzirom da štedi bateriju. Meni je jedno punjenje izdržalo dvije sedmice svakodnevnog tuširanja ali ga nisam koristio nigdje drugdje nego pod tušem.

battery-indicator

Što se tiče dodatnih indikatora, iPhone pored bluetooth simbola na samom uređaju, pokazuje mali dodatni simbol baterije koji pokazuje koliko baterije ima na zvučnik što je također prilično dobro, tako da znate kada ga trebate puniti.

Zvuk

Kako verbalno objasniti zvuk na zvučniku? Teško i nikako. Zato smo vam pripremili ovaj mali video. Iako veoma mali, zvučnik je 10 puta veći od onoga kojeg imate u iPhoneu ili bilo kojem drugom pametnom telefonu ili tabletu, tako kada ga upalite zvučnik je 5 puta glasniji i sasvim dovoljan za slušanje svirke. Naravno, kao i na mobilnim uređajima nedostaje mu basa, no što je bitno, je da je dovoljno jak da ga čujete pod tušem i dok vam se voda slijeva po glavi.

Cijena

Najbolja stvar oko svega je cijena. Ja sam ga našao na Amazonu za $17.99 s besplatnim shipping-om, mada ih ima i na ebayu, što novih, što polovnih, za još manje. Ako ste ikada poželjeli zvučnik koji možete koristiti u kupatilu, na plaži ili bazenu, čak i u automobilu, onda vam je ovo sigurna investicija. Zvučnik će vam poboljšati zvuk pametnog telefona ili tableta i još će te imati novaca za kavu.

Naravno, kao i uvijek, zanima vas vaše mišljenje? Javite nam koje vi zvučnike koristite i ako su bolji ili lošiji.

 

 • Sascha

  Ma dajjj batalite sa ovim budalastinama za malu decu luca a ne mi koji ga imamo na desetine hiljada zakljucane da cekamo neko unlock 100 godi

  daj te vi kad ste profi neko resenje za IpHONE 4 da se otkna i da nas pojedini hakeri ucenjuju da nam iste otkljucaju za 100 – 150 € nego daj te resenje majstori IOS-a & sn0wbreeze prog. i tako dalje …..

 • Sascha

  Ma dajjj batalite sa ovim budalastinama za malu decu nego otkljucajte nam nase iPhone 4 a ne mi koji ga imamo na stotine hiljada zakljucane da cekamo neki unlock 100 godinaaaaaaaaaa

  daj te vi kad ste profi!!! neko resenje za IpHONE 4 da se otkljuca i da nas pojedini hakeri neeucenjuju da nam iste otkljucaju za 100 – 150 € nego daj te resenje majstori IOS-a & sn0wbreeze prog. i tako dalje …..nemoj da nas palte viseeeeee

 • Sascha

  kao naprimer traze za T-Mobile Ausria 130 € da ga otkljucaju a iste smo platili na stotine eura pa to je sramota al stici ce ih zakon jos malo ce morati po novom zakonu telekomunikacija nako isteka ugovora i Austrijski T mobile da uradi to za dzabaaaaaaaaaaa ako neko vec od hakera ne odradi neki UNLOCKKKKK:::
  al koliko vidim svi bi oni samo pareeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

 • Popaj

  Na ebayu nisam nasao niti jedan, a s Amazona mi u Hrvatskoj ne mozemo narucivati. Review je dobar, ali beskoristan za nasu regiju posto do zvucnika ne mozemo nikako doci…. :-(