Thursday, 21 October, 2021
Home >>> Apple >>> iPhone / iPod >>> iPhone 5 >>> Jeste li spremni za jeftiniju after market lightning dodatnu opremu?
iPhone-5-after-market-dock

Jeste li spremni za jeftiniju after market lightning dodatnu opremu?

Kao što znate ove godine s izlaskom iPhonea 5, Apple je predstavio i novi puno manji 8 pin priključak koji treba da zamjeni ogromni i deset godina star 30 pin konektor.

Za razliku od starog priključka koji je analogan, novi 8 pin priključak je potpuno digitalan što znači da u sebi sadrži chip koji kontrolira koja žica radi i što radi u datoj situaciji. Tako na primjer iste žice se mogu koristiti za punjenje u jednoj situaciji a za HDMI video output u drugoj itd.

Nažalost s digitalnom tehnologijom došla je i prilično visoka cijena kablova i priključaka s lightning tehnologijom te i nedostatak same dodatne opreme koja je u prodaji.

Uz to Apple ove godine nije napravio iPhone 5 dock te još uvijek ne dozvoljava jeftinim Kineskim proizvođačima da prave dodatnu opremu koja u sebi sadrži lightning konektore.

Međutim to nije spriječilo Kinesku kompanije iPhone5mod.com da se dočepa lightning chipova te krekira protekciju koju je Apple postavio.

Navodno lightning chipovi dolaze od istog proizvođača od kojih ih Apple kupuje te ova after market oprema funkcionira potpuno isto kao i Apple oprema. Za sada ne izgleda da su ovi kablovi puno jeftiniji pošto kombinacija na slici košta $40 te ih kao i Apple kablove ne možete kupiti pošto su svi već rasprodani.

Sad do vas je ako vjerujete u ovo ili ne, ali ispod možete pogledati kabl u akciji te posjetiti njihovu stranicu za više slika i informacija o prodaji.

UPDATE: Kao i mnoge elektronske stvari iz Kine i ova je proglasena velikim “Fejkom” sa obzirom da obicni jeftiniji kabal samo puni uredjaj i to sporo, a iPhone 5 uopce nemoze da stane u utor na standu za koji je predvidjen.

Source: [iphone5mod.com]

 • Marko Lazic

  Zasto Apple kao i svi ostali nije presao na microUSB prikljucak?

  • Kizo

   Think different… ;-)

  • Ima vise razloga o kojima smo vec pisali ali najveci su jedno sto je digitalni prikljucak te je puno bolji od microUSB. Drugi, koji mene osobno zanima je da se moze prikljuciti sa bilo koje strane.

 • Kako možete početi rečenicu sa “Ste” ??

  • I think different! :)

 • Conan

  To je vrlo interesantno pitanje tim više što se pokraj 2010 Apple obavezao kao i
  drugi proizvođaći da će i on koristiti micro USB . Ne bi se čudio da im EU nabi
  veliku kaznu !