Saturday, 31 October, 2020
Home >>> Apple >>> iOS >>> 10 korisnih kratica koje svaki vlasnik iPhone-a treba znati (Tips and tricks)
Undo-redo

10 korisnih kratica koje svaki vlasnik iPhone-a treba znati (Tips and tricks)

Prilikom posjete bratiću u Sarajevu, dok smo se hvalili sa svojim iPhone-ima 4, počeli smo pricati o različitim kraticama koje su dostupne u iOS-u, a kojih većina ljudi nije svjesno.

1. Undo & Redo

Ako pišete neki text u sms-u, email-u ili bilo gdje na iPhone-u i pogriješite, možete sve lako izbrisati ako zatresete (((shake))) iUređaj. Odnosno, to znači Undo. Ako pak izbrišete nešto što vam je bilo važno, možete to sve i vratiti (Redo) ako zadrmate uređaj ponovno.

2. Shake to Shuffle

Ovaj shake funkcionira u iPod app-u dok slušate muziku. Ako želite da slušate pjesme na preskok (random) zatresite uređaj. Svakim shake-om uređaja vaš iPhone će preći u Shuffle mod i sam izabrati iduću pjesmu. Treba napomenuti da ova opcija nažalost nije aktivna na Lockscreen-u.

3. Pošaljite Incoming pozive na voicemail ili stišajte glasnoću

Ako vas neko zove dok ste usred sastanka ili u kinu, možete lako isključiti ring tako da pritisnete Lock/Power dugme ili bilo koje volume dugme. Ako pritisnete power/lock dugme jos jednom poslat ćete incoming poziv na voice mail ako ga imate. Znači jednim pritiskom na Lock/Power gumb iPhone ide u mute ring mod rada, a sa dva brza uzastopna pritiska na Lock/Power gumb odbijate incoming poziv i usmjeravate ga ka govornoj pošti (naravno ako je imate aktiviranu) ili šaljete pozivatelju znak zauzeća telefonske linije.

4. Zumiranje slika i teksta u Safariju

Ako gledate neku web stranicu na iPhone-u i text izgleda previše mali, lako možete da zumirate tekst tako što dva puta brzo dotaknete zaslon na mjesto koje želite uvećati. Ovo isto funkcionira i sa slikama. Nakon pregledavanja slike ili željenog teksta također se jednostavno možete vratiti u normalan mod pregleda isto pritiskom dva puta brzo na bilo koje mjesto na zaslonu.

5. Snimite, kopirajte ili downloadirajte sliku

Ako vidite neku cool sliku na internetu ili ju dobijete na email te je želite spremiti za kasnije, možete to uraditi ako pritisnete sliku na par sekundi. Pojavit će vam pop up prozorčić da je spremite (Save) sa ostalim slikama, da je kopirate, u slučaju da je želite negdje ubacite kao naprimjer u e-mail.

6. Brzi scroll up na stranici

Ako ikada dođete do kraja veoma duge stranice u Safariju i morate scrollati nazad na vrh, možete to lako uraditi tako što samo dotaknete status bar (to je ona linija na kojoj je sat na vrhu). iPhone će automatski da vas vrati na početak (vrh) stranice. Ovo radi na svim App-ovima i bilo gdje na iPhone-u, bilo da je to SMS, e-mail, Notes, Apps, Cydia, Safari itd. Ovo je meni osobno najkorisnija kratica koju koristim svaki dan.

7. ScreenShot

Ako ikada želite da uslikate ono što vam se trenutačno nalazi na zaslonu, pritisnite lock/power i home dugme u isto vrijeme jednom. Zaslon će vam zatreptati i čut ćete zvuk fotoaparata. Sliku možete naći pohranjenu sa drugim slikama u vašem albumu.

8. Dodajte ikonu omiljene web stranice na Springboard

Na isti način na koji možete dodati Bookmarks bilo koje stranice u Bookmark fajl, tako možete dodati ikonu vaše omiljene web stranice na Springboard. Dok ste u Safariju i gledate tu stranicu kliknite “+” pa onda “Add to Home Screen” Ovo će automatski napraviti malu ikonu i kraticu ka toj web stranici direktno sa springboard-a. Ove kratice možete čak staviti u foldere i možete imati folder pun bookmark-ova na početnoj stranici.

9. Skratite vrijeme koje vam je potrebno da utipkate ime domene .com, .net, .hr, itd

Umjesto da tipkate .net dugme po dugme samo stisnite .com i pojaviti će se druge opcije koje samo onda dotaknete istim prstom.


10. Voice Control (Govorne Kontrole)

Ako držite home dugme pritisnuto 2 sekunde aktivirat ćete govorne kontrole sa kojima možete upravljati iPhone-om. Naravno na Engleskom. Možete nazvati bilo koga od vaših kontakata, ili pokrenuti sviranje bilo koje pjesme na iPod-u.

Nadam se da vam je ovaj tutorijal umnogome olakšao korištenje vašeg iPhone i da će vam ove kratice uštediti dosta vremena koje nam je danas svima dragocjeno.

Update 1: Sada mozete vidjeti  jos 10 korisih kratica koje svaki vlasnik iPhone-a treba da zna.

Update 2: Sada mozete vidjeti jos vise korisnih precica i trikova za iOS 5.

Za sva dodatna pitanja i nejasnoće javite nam se u komentarima.

 • limun

  PITANJE:iPhone 3G
  Recimo unesem par novih brojeva u imenik i prilikom prve sinhronizacije te brojeve mi jednostavno izbriše iz imenika a ne pospremi ih niti u outlook.
  Označio sam u iTunesu:
  1. SYNC CONTACTS WITH OUTLOOK
  2. ADVANCED: Replace information on this iPhone i tu sam chekirao CONTACTS

  I još pitanje, kako ili kada ćemo moći stavljati screenshotove na ovoj stranici da nam lakše možete pomoći. Evo meni se pali neka oznaka na displayu za koju nemam pojma šta znači…
  hvala

  • Izbrisi drugu opciju. Screenshotovi se nece moci stavljati na stranici osim kako si vec stavio. Ali radimo na Forumu koji treba izaci ovaj mjesec. Forum ce biti vise za pitanja i odgovore.

   • ines

    poruke neće da mi se otvore, samo bijelo stoji. sta da radim?
    hvala

 • limun
  • Vise razlicitih apikacija koristi tu ikonu. Imas li backgrounder app? To znaci da aplikacija radi u pozadini kao multitasking.

   • limun

    Da imam Backgrounder, hvala to je to…