Wednesday, 21 October, 2020
Home >>> Ostalo >>> Google >>> 10 prečica koje će vam olakšati suživot sa Gmailom
gmail

10 prečica koje će vam olakšati suživot sa Gmailom

Danas ćemo vas upoznati sa 10 prečica (keyboard shortcuts) na gmailu za koje do sada možda niste ni znali da postoje. Googleov email servis jedan je od najčešće korištenih u svijetu a moderni život, kako poslovni tako i privatni, postao je nezamisliv bez ovog vida komunikacije.

Kad već toliko vremena provodimo na mailu zašto si onda ne olakšati život. Evo 10 kratica koje ćete unositi pomoću tipkovnice a koje važe za Gmail pokretan u bilo kojem browseru i na bilo kojem operativnom sustavu (Win, Mac, Linux..).

Da bi mogli koristiti ove kratice potrebno je da ih omogućite postavkama gmaila. Dakle, zaputite se na vaš Gmail te otvorite Settings – General – Keyboard Shortcuts i uključite ovu opciju. Ne zaboravite da ovo važi samo na računalima!

1. Stisnete li Shift i C na tipkovnici otvorit će vam se novi prozor u kojem možete sročiti novi email
2. Pomoću slova K i J možete skrolati gore – dole po vašim mailovima a koji je od njih označen prepoznat ćete po plavoj liniji sa lijeve strane
3. Dok tako skrolate kroz vaše mailove bilo koji od njih možete označiti ako pritisnete slovo X
4. Kada se otvorite mail konverzaciju sa nekim kontaktom onda se možete brzo prebacivati na starije ili novije poruke pomoću slova N i P dok slovom O otvarate tu poruku.
5. Kada vam je otvoren neki email arhivirati ga možete ako pritisnete tipku E
6. Čitate neki mail i želite odgovoriti na njega? Kliknite tipku R. Ako želite odgovoriti svim kontaktima iz emaila onda koristite tipku A, odnosno tipku F ukoliko želite proslijediti mail

7. Ukoliko se morate odvojiti od računala dok pišete neki email, možete sačuvati u nacrte ako kliknete na Ctrl i S
8. Da bi mail prebacili u koš za smeće morate kliknuti na #
9. Tipkom L možete email označiti nekim od svojih labela.

10. Kada vam je neki mail označen možete kliknuti na Shift i I da bi ga označili kao pročitanog ili Shift i U da ga označite kao nepročitanog.

Moram priznati da do nedavno ni ja nisam bio svjestan da ove skraćenice postoje. Srećom, prilično su lako pamtljive a jednom kada vam pređu u naviku žalit ćete što ih niste otkrili ranije.

Image credits: mashable.com

  • Noname55

    To je samo iOS6?

    • Kile_Omizio

      To je samo za računala.