Sunday, 16 January, 2022
Home >>> Tutoriali >>> iPhone Unlock – Kako otkljucati iPhone – Upute
kako-unlock-main

iPhone Unlock – Kako otkljucati iPhone – Upute

Ovdje mozete naci listu svih metoda za otkljucavanje iPhona. iPhone unlock se mozet uraditi na vise nacina i veoma je vazna da znate koje su vam opcije.

Omizio već ima upute i tutoriale kako jailbreakati i otključati sve moguće vrste iUređaja, ali budući da sada ima stotine različitih kombinacija, odlučili smo napisati ovaj post koji bi trebao pojednostaviti stvari za sve one koji su novi u svijetu iUređaja, i neda im se istraživati. Želite li otključati iPhone ili razmišljate o pravljenju updatea na noviju inačicu iOSa, obvezno pročitajte cijeli članak do kraja.

Ako ne znate što je baseband, odnosno što je razlika između basebanda i iOS firmware te Jailbreaka i unlocka, obvezno pročitajte ovaj post prije nego nastavite jer vam ništa neće biti jasno.

UltraSn0w

Glavni i najstariji način za otključavanje iPhone baseband modema, putem software metode je UltraSn0w 1.2.3, UltraSn0w 1.2.4 za iOS 5UltraSn0w 1.2.5 za iOS 5.0.1. ili najnoviji UltraSnow 1.2.7 za iOS 5.1.1.

UltraSn0w je mali tweak napravljen od strane poznatog Dev Teama, koji omogućava da otključate iPhone da biste ga mogli koristiti na bilo kojoj GSM mreži. Posljednja inacica UltraSn0wa je 1.2.7 i može se naći besplatno na Cydiai. Uvjek koristite posljednju inacicu softwarea.

Samo pojedini basebandi se mogu otključati putem software metode. Za ostale basebande postoje hardware metode, putem raznih interposer sim kartica kao Gevey, međutim o tome ćemo kasnije.

Prije nego nastavite, vrijedno je napomenuti da je moguće otključati sve verzije basebanda za iPhone 2G i iPhone 3G. Ovaj tutorial se koncentrira na novije uređaje kao iPhone 3Gs i iPhone 4. iPhone 4S se još uvijek ne može otključati putem software UltraSn0w metode.

Basebandi koji se mogu otključati putem UltraSn0wa su:

Moguće otključati: (sigurna metoda)

1.59.00 iPhone 4
5.11.07 iPhone 3Gs
5.12.01 iPhone 3Gs
5.13.04 iPhone 3Gs
6.15.00 iPhone 3Gs

Moguće otključati sa konverzijom na iPad-ov 06.15.00 baseband: (Nije preporučeno)

5.14.02 sa konverzijom na 6.15.00 3Gs
5.15.04 sa konverzijom na 6.15.00 3Gs
5.16.00 sa konverzijom na 6.15.00 3Gs
5.16.01 sa konverzijom na 6.15.00 3Gs
5.16.02 sa konverzijom na 6.15.00 3Gs

Važno je napomenuti da Omizio.com nikome ne preporučuje konverziju iPhone basebandova na iPad-ov baseband 06.15.00.

 • Prebacivanje na ovaj baseband će vam poništiti garanciju.
 • Kada se prebacite na ovaj baseband, ostajete na njemu zauvijek. Nemoguće ga je downgrade.
 • Kada se prebacite na ovaj baseband, gubite GPS funkciju na vašem uređaju.
 • Mnogi se žale da baterija traje puno kraće na ovom basebandu.
 • Problemi sa iOS updateima, te baseband updateima
 • UPDATE: Sada mozete downgrade 06.15.00 iPad baseband nazad na 05.13.04 koji se moze otkljucati i nema gore navedene probleme.

Svi ostali basebandi se za sada NE MOGU otključati putem software metode.

Upute za unlock/otključavanje putem UltraSn0wa:

Ako ste na jednom od basebanda koji se mogu otključati putem UltraSn0w-a, ovdje možete naći upute kako otključati telefon sa tim programom.

Ne zaboravite da prije nego što otključate iPhone, uređaj morate jailbreakati. Upute za sve jailbreake možete naći na našoj Jailbreak Selector stranici.

Ako želite napraviti konverziju na 06.15.00 iPad baseband, onda možete koristiti ove upute.

Ako ste vec na 06.15.00 te zelite sici sa njega odnosno downgrade onda pogledajte ove upute. 

Ako ste podigli iOS na 5.0.1 ovdje možete naći odličan tutorial, kako da i dalje nastavite koristiti Gavey Sim.

Stvari koje biste trebali znati:

Vrijedno je napomenuti da podizanje iOS-a  na novu inačicu putem iTunesa podiže baseband na najnoviju inačicu koja se možda ne može otključati. Tako na primjer, ako ste kupili iPhone sa verzijom iOS 4.2.1 koja ima baseband 01.59.00, koji se može otključati, međutim željeli biste ga updateati na noviju verziju iOS-a kao 5.0.1., onda morate dobro paziti da jailbreak metoda koju koristite NE podiže baseband na novu verziju koja se ne može otključati.

Što je baseband firmware?

Različite verzije jailbreak alata rade na različite načine. Neki vam podižu baseband, a neki ne. Ako ne želite podići baseband, onda se držite SnowBreeze alata, koji ne podiže baseband za vrijeme jailbreaka. Ova metoda je malo duža, nego recimo Jailbreakme 3.0 ili RedSnow, ali je vrijedna svim onima koji ovise o unlocku.

Ako razmišljate o upgrade iOS-a, prije nego to učinite pogledajte razlike između verzija iOS firmwarea. Ponekad nema razloga da podižete firmware verziju. Dosta puta Apple izbacuje firmware verzije koje samo imaju sigurnosne zakrpe na operativnom sustavu te ne donose ništa novo korisnicima.

Razlike između iOS firmwarea.

Gevey Sim

Ako imate iPhone 4 ili iPhone 4S, možete kupiti Gevey Sim karticu (35$+) kojom možete otključati ostatak basebandova za iPhone 4, uključujući sve basebande do iOS verzije 5.0.1. Ako ne znate što je Gevey Sim pogledajte našu recenziju. Update: Neke inačice Gevey Sima za iPhone 4 su poništene radi zatvaranja SAM rupe na Apple serverima. Više.

Legalno putem operatera

Ako ste kupili iPhone preko jednog od naših operatera, te vam je istekao ugovor, sada možete otključati iPhone legalno izravno preko njih. Za ovaj postupak vam nije potreban jailbreak, te se mogu otključati svi basebandi bez obzira na inacicu iOS-a ili model iPhonea. Ovdje možete naći više informacija o uslugama za otključavanje preko operatera.

Vipnet iPhone Unlock Otključavanje

Hrvatski Telekom TMobile iPhone Unlock Otključavanje

Tvorničko otključavanje  – Factory iPhone unlock

Ako vam ne uspije niti jedna od navedenih metoda, uvijek možete platiti da otključate iPhone bez obzira na ugovor sa operaterom, direktno preko Applea. Na žalost ova opcija nije besplatna, ali je potpuno sigurna i radi 100%. Mnogi iPhone servisi širom Hrvatske vam mogu napraviti tvornički unlock za 650Kn do 700Kn.

SAM Unlock

U travnju 2012 Sam Bingner, poznati iPhone hacker je pronasao nacin da aktivira sve iPhone bez obzira na inacicu iOSa ili basebanda putem exploita na Appleovim serverima za aktivaciju. Hack je radio putem programa pod imenom SAM (Sim Artificiall Module) koji je zavaravao Appleove servere te aktivirao i otkljucavao sve zakljucane iUredjaje. Na zalost Appleu je trebalo samo par dana da zakpi rupu na svojim serverima te potpuno zaustavi ovaj unlock.

Na srecu, svi oni koji su uspjeli otkljucati uredjaj putem SAM-a i dalje mogu nastaviti raditi iOS update te prebacivati SAM aktivaciju sa jedne inacice iOSa na drugu, dok god koriste istu Sim karticu koju su otkljucali putem SAMa.

Ovdje mozete naci upute kako prebaciti SAM aktivaciju sa stare inacice na novu.

 

Omizio Team se nada da vam je ovaj tutorial bar malo olakšao život. Ako smo vam pomogli, učinite isto te podijelite naše postove sa vašim prijateljima preko FaceBooka i Twittera.

Kao i uvijek komentirajte, te nam javite ako imate ikakvih pitanja.

 • Lijepo objašnjeno!

 • Ostajem anoniman ovaj put

  Evo jednog Gevey Sim iskustva… Nasao mi se u rukama iTelefon kupljen negdje preko bare, lockan na AT&T-u, tvornicki s un-unlockable basebandom… Kupio na ebayu od nekog kineza Gevey za 1$ + 10$ shippinga (ovo nikako ne preporucam, ima hrpa fakeova, posebno kineskih)

  Radi gotovo sa svim iUređajima na svim basebandima i svim operaterima (nesto se prica da na t-scumu ne radi 3g, samo Edge, nisam probao), ne treba kod operatera po micro-sim, dovoljno je izrezati skarama obicnu sim karticu (isprobano s bonbonom, ostale kartice nisam rezao), sto ionako treba raditi i s micro-sim karticom da moze stati u slot

  Sam proces otkljucavanja treba ponoviti svaki put kad telefon izgubi signal ili se ugasi… Nije komplicirano i brzo udje u automatiku, ali moze biti iritantno malo, pogotovo ako ocekujete bitan poziv ili mail, a nalazite se negdje u nekakvoj nedodziji gdje svako malo gubite signal pa treba svako malo pogledat u telefon… 

  Dodatno, samo otkljucavanje je ILEGALNO (i dalje predmet rasprave) sto se tice operatera jer podvaljujete basebandu MCC i MNC (podbrojevi IMSI broja) koji nisu vasi i dialate 112 sto kao nije bas moralno raditi kad vam nije zaista potrebno (nadam se da nikom nikad nece ni biti)

  Uglavnom, nije savrseno, radi, ali dok nadareni klinci ne razvale nesto, jedina alternativa izuzev iPad basebanda je prodat uređaj na ebayu… 

  • Anonymous

   Ovo je odličan sažetak. Dobro si prošao pa ti je radio Gevey, inače bih preporučio nabavku samo preko njihove službene stranice. Sada imaju i njihove Gevey Ultra kartice ali i dalje je postoji problem sa etičnosti biranja 112 broja (bez obzira što ga obavlja sama kartica), ali to je, na žalost, jedino unlock rješenje za novije basebande.

 • Drvelma56

  Svaka cast na Poucnim komentarima. Dali netko zna- ima li i kako se zove program kojim mozete snimati po zelji razgovore na Iphone? Svejedno dali Cydia ili Appstore!

  Unaprijed hvala!

 • Libero Liber

  imam pitanje vezano za blokadu iPhona, frend je dao mlađem bratu iP mali si je stavio pass i zaboravio je koji utipkavo je valjda 10 pua i iP se zaključo. sad piše spojiti iP na iTunse, ali kad se spoji Tunsi kažu: “iTunes could not connect to the iPhone “Aj’ iPhone” because it is locked with a passcode. You must enter your passcode on he iPhone before it can be used with iTunes.” Ma nemojte reć e iP je zaključan s passcode, pa u tome i je problem, zašto kaže da se spoji s kompom, i jedino dozvoljava hitne pozive.?? unaprijed zahvaljujem Liberman

 • VukoHR

  Vecer
  Zanima me ima li ikakva mogućnost unlocka iphone-a 3G 4.2.1.  05.15.04, trebam taj unlock, a ne želim ovaj B.B. od iPada!!!
  Hvala

  • Darko_Omizio

   Nažalost jedino uz podizanje basebanda na iPadov… :(

 • Ivan Vinšćak

  bok, imam iphone 4, napravio sam jailbreak na ios 4.2.1, da li mogu napraviti unlock na baseband 3.10.01?

 • david_z

  Hmm, ne preporučate update na iPadov baseband. Šta bi mi onda, vlasnici g3s 4.3.5 basebanda 5.16.02, trebali napraviti?

  • Darko_Omizio

   Nazalost jedino ako ti je uistinu neophodan unlock tada ti nema drugog rijesenja vec podici baseband na iPadov… Omizio je samo napisao da ne preporuca iz razloga sto se gubi GPS a neki su javljali da imaju problema i s Wi-Fi ali nije zabranio… To je na Vama da odlucite..  ;)

   • david_z

    Razumijem ;) Što je vaša predpostavka, hoće li biti nekog downgrade basebanda?

 • VukoHr

  Hvala na odgovorima, no koristit cu ga kao skupi Ipod.
  Ovaj uređaj mi je ne zamisliv bez WI-FI , manje više GPS.
  No cekat cu dok neko izradi kakav unlock.
  Lockan je na mrzim-T. A trebam vip.

 • VukoHr

  Hvala na odgovorima, no koristit cu ga kao skupi Ipod.
  Ovaj uređaj mi je ne zamisliv bez WI-FI , manje više GPS.
  No cekat cu dok neko izradi kakav unlock.
  Lockan je na mrzim-T. A trebam vip.

 • Deniel Tasin

  gde da nadjem sifre za otvaranje interneta za ipod3

 • Goran

  Molio bi za pomoč.ovako ima iphon 3gs 32gb  model -A1303 .verzija je 5.0.1 a firmware je 05.16.05. ovako na iphonu mi se stalno gubi signal malo ima signala malo nema i pise nema usluge.t.com karticu sam promjenio i nova je.rekli su mi da iphon vratim na stariu verziu, tocno na 3.1.3  pa me zanima dali to mogu napravit i kako da to napravim ili ima koja bolja solucija.malo sam laik u tome pa mi treba detaljnije objasnit.unaprijed hvala

  • Crkooo23

   i meni se tocno to dogada od kad sam stavio 5.0.1 a stavio sam ju u nedjelju..prije na 4.0 mi je bilo sve u redu..kaj da napravim?lud sam vise..je tebi pomoglo kaj molim te reci mi..unaprijed HVALA

 • Mirko

  Zna li netko da li je izašao free unlock za BB 05.16.05 ?

 • Justan Lizzul

  TREBAM NEKOG HITNO TKO ZNA KAKO JAILBREKATI / OTKLJUČATI IPHONE HITNO MOLIM VAS

  • Darko_Omizio

   Sve imas na nasem blogu…

  • Kako mislis trebas nekoga? Mi nemamo support ovdje vec online tutoriale :) Gjde ti je zapelo? Najboje da se javis preko FaceBooka tamo uvjek ima ljudi koji ti mogu pomoci za hitnim stvarima.

 • agentbob

  a kada će doći neki unlock ( ili gevey kartica ili nešto ) za Iphone 4s?

  • Darko_Omizio

   To nemozemo jos uvijek nista reci ako cim bude nesto javljamo… ;-)

  • Darko_Omizio

   To nemozemo jos uvijek nista reci ako cim bude nesto javljamo… ;-)

 • anell

  ok ako pidgnem BB na iPodov, posle toga da bi unlock za sim moram na iphone imat internet ili   
  to moze preko PC…jer gledam ove upute ide preko Cydia a kako to uradit ako nemogu da se konekt na internet sa iPhone 

  p.s. iPhone 3gs iOS 5.0.1 BB 05.16.05

 • anell

  a da bio ubacio ovaj iPodov BB jel mora biti iTunes 10.1 posto mi nece na njemu nikako telefon da prepozna a na 10.5.3.3 izbaci mi neku gresku kad uradim restore i ubacim iOS 4.2.1

 • anell

  odma na pocetku cim izaberem taj iOS 4.2.1 i kliknem next odma se pojavi greska

 • Darko

  ekipa recite 
  koju karticu je najbolje kupiti da bi mogao na ip4 sa 5.0. osom koristiti tele 2 broj

  vidim puno gevya al koji je najbolji?

 • Amehu

  jedno pitanje da li treba ultrasnow instalirati i na iphone i na komp.?

  • a2k

   iPhone :)

 • (:

  onaj,kako mogu deaktivirat iphone? (:

 • Gost

  Gevey Unlock je spreman: http://www.redmondpie.com/unlock-iphone-4s-ios-5.0.1-using-gevey-ultra-s/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+RedmondPie+%28Redmond+Pie%29&utm_content=Google+Reader

 • a2k

  uradio sam Ipadov BB na iPhone 3gs iOS 5.0.1 
  pa me muci jedan problem..tj. imam jedno pitanje vezano za aplikacije koje nemogu vise preko iTunesa da ubacim u telefon zasto? i imal kakvo rjesenje da se to FIX …..

  LP,

  • Darko_Omizio

   Nemozes syncat app ako su creckirane…

 • a2k

  a sad je ok radi sve kako treba na BB06.15 ;)

  • Darko_Omizio

   Sve osim GPS-a

 • Lazic1

  dali se moze napravit unlock na iphonu 3gs 5-0.1 sa bb 05.16.05,i kako 

  • Darko_Omizio

   Jedino podizanjem basebanda na 06.15.00 ali time gubis GPS i baterija krace traje…

  • a2k

   naravno da moze pomocu Cydia u ultrasn0w 1.2.5 
   a kako imas upustva na stranici pod UNLOCK UPUTE

   • a2k

    Darko_OmizioCollapse
    Jedino podizanjem basebanda na 06.15.00 ali time gubis GPS i baterija krace traje…

 • nine

  imam jedno pitanje stavljao sam novi sio pa mi je bio unlock pa sam ga vratio na stari iso a sad mi neradi gps sto da naravim
   

 • Sizrtomislav

  Pozdrav ljudi.
  Imam iphone 4 – iOS 5.1  Telefon nikada nije jailbreak-an. Trenutno sam u T-mobile mreži ali bih se htio prebaciti na Tele2 (revoluciju, nravno). Iphone je kupio tata preko tvrtke u T-mobile-u uz nekakav ugovor koji još nije istekao. Mislim da je prošlo 14 od 24 mjeseca. Može li mi T-mobile svejedno otključati telefon?? Sumnjam ali pitam..

  Koja mi je najbolja opcija za otključati telefon? Hvala na pomoći

  • Ako ti treba factori unlock javi se iCentar iHelp preko facebook oni to rade za neke novce. U ovom posto mozes vidjeti mozes li ga otkljucati nekom drugom metodom. To ovisi o baseandu koji imas.

 • zelleVK

  pozdrav!!..imam iphone4,version 4.3.3 (8J2),modem firmware 04.10.01…iz austrije je mob,trebao bih pomoc oko izbora programa za jailbrake i ostale stvari koji bih trebao napraviti da mi mob radi na nasoj mrezi bez problema!..imam gevey karticu i preko nje mi radi mob na hr mrezi ali ne mogu koristiti internet od t-mobile-a,samo wirelles!..i jos nesto,nisam nikada radio sam jailbrake pa neznam koliko mi je to pametno sam raditi???da li mogu nest sj…bat ili tako nest??..hvala!

 • enis

  Imam mobitel nov iz Telenovel iz norveskog telekoma koji je zakljucan. KOje su sanse i kako da se otkljuca za sve gsm kartice..Hvala unaprijed..

  • enis

   Telenor je operator..

 • martina

  Trebam pomoć.imam iphone 3g 4.2.1 i firmware 05.15.04 i ne znam kako cu podignuti baseband na iPadov i onda napraviti unlock?? ne snalazim se bas u ovome.help

 • davor

  imam zakljucan iphone4s tj na t-mobile a rekose mi u mac shopu da na
  itunesu 10 mogu spojit iphone i samo kliknut da ga vrati na fabricko,i
  gotovo. dali je to bas tako jednostavno? jer negdje na netu pise da ja
  moram i firmware nesto skinut,itd a to bas neznam

 • Anis

  imam jedan problem napravio sam update na iphonu 4 na 5.1.1 (9b206) verziju,a baseband mi je 04.12.01 je li postoji nacin da otkljucam iphone??
  hvala unaprijed
  Lp

  • Darko_Omizio

   Samo tvornicki unlock… Javi se idevice

 • yamahazd

  molim za pomoc.imam iphone 3gs sa softwareom 3.1.3 te firmwareom05.12.01.Ako hocu downlodati bilo kij program trazi mi verziju softwarea 4 ili jacu.molim vas dajte mi upute kako staviti verziju 4.imam cydiu,installous.pozdrav

 • swiss com

  iphone 4 ios 4.2.1 bb 03.10.01 dali je moguće napraviti unlock? i ako se podigne ios koji bb bi mogao biti?

  • Sve metode za sve basebandove su objasnjene u Unlock>>>Unlock upute sekciji.

 • vedad

  imam iPhone ali verzija je 5.11 i gewey na owu werziju ne moze molijo bih za odgowor

 • vedad

  imam iphon 4 verzija 5.11 ne prima gewey dali postoji neko resenja da se otkljuca?hwala

  • Ovisi o basebandu. Sve imas objasnjeno u Unlock>>>Unlock upute sekciji.

 • gogi

  dobio sam iphon 3g 16gb,i uradio sam update,i sad mi karticu ne prihvata,tj na ekranu samo stoji da se spojim na itunes i mali kljucic stoji.vjerojatno sam ga zakljucao.moze li mi neko objasniti kako ga otkljucati hvala

 • da li je moguče otključati iphon 4s, bb 3.4.01, instalilrao sam cydia.?

 • Miodrag

  Pozdrav,imam 3gs iOs 4.1, bb 05.16.07, neznam ništa o ovom bb a hteo bih podići na iOs 5.1.1, uredjaj radi na svim mrežama ima Cydiu i otključan je Ultrasnow0m,molim za pomoć

 • Miodrag

  Pozdrav,opet ja,molim vas za pomoć,u pitanju je moj 3GS iOs4.1 BB 05.16.07,,hteo bih da podignem na 5.1.1.,,uredjaj je brejkovan,otključan Ultrasnow0m, bootloader 6.4_M3S2,,SHSH blobs 4.1,,5.1.1,,6.1.3,,kojim postupkom bih to morao da uradim,,unapred hvala…..

  • SnowBreeze ne podiže baseband. Imas upute na blogu.

 • Maja

  Molim Vas pomoc-totalni sam laik.Slucajno sam na 3gs uradila remove setngs da bih izbrisala gomilu djubreta…Onda sam ga prikacila na i-tunes i tamo jee on uradio to sto je uradio.Sad treba da se registruje ali naravno nece.Namam pojma koji je Os bio, niti bb. Ima li pomoci, koju verziju jb i Ultrasnow- a da koristim.Hvala unapred

  • Upute kako naci baseband imas na blogu. Samo potrazi. Sve ovisi koji imas baseband. Bez toga nista.

 • Boris Simonovic

  zdr treba mi mala usluga iphone mi je radio dok nisam zaboravio sifru ja sam ga restartovao celog i sta trebam da uradim

  • Boris Simonovic

   verzija mi je 6.1.3 iphone 4

 • Ludoaa

  Imam iPhone 4, i zaključan mi je sim.
  Piše ”Zaključan sim
  Uložite važeći SIM bez PIN-a za aktivaciju iPhone uređaja”
  a nisam ubacivala nikako u mobitel sim karticu, niti kucala pin kod.
  ne razumijem kako to mogu popraviti sama?

 • Eldin Hadzic

  I phone 3gs
  4.3.3 (8J2)
  MC139DN
  06.15.00
  Htio bih da podignem na neki novi ios posto mi se mob svako malo gasi,ugasio sam sve tweakove preko SBSettingas,ali i dalje imam problem,uradjen je jailbrake i unlock nekad davno jer je valjda bio za americko trziste,na koji ios preporucujete da ga dignem,koji alat da koristim,hocu li morati raditi unlock onda?U servisu mi tvrde ako ga dignem na noviji ios da ce biti zakljucan.

 • Sanjin

  Hello , I am from Bosnia , and I went to the service , and the guy working there told me that my iphone is locked , but every signal sim card he can read,,,Is that possible ?

  • Anelka

   Hamam da kod tebe jeste moguce ;)

 • nenad

  kako mogu da otkljucam iphone 4 modemware 04.12.09…i dali je to moguce,hvala

  • Anell

   Naravno FABRICKI UNLOCK,s koje mreze ti je tel.

 • aferdita

  kako mozem da otkluqam iphone 4 verzia 7 i da brisem acont

 • rajko

  pozdrav kako mogu da otkljucam iPhone 4 Modem Firmware 04.12.09.

 • dario

  kako mogu otkljucati iphone 5s?

 • Hari

  Kako da znam na koju je mrezu zakljucan ?