Saturday, 17 April, 2021
Home >>> Downgrade >>> Kako downgrade iPhone 3g i iPhone 3GS 06.15.00 iPad baseband nazad na 05.13.04
baseband-downgrade

Kako downgrade iPhone 3g i iPhone 3GS 06.15.00 iPad baseband nazad na 05.13.04

Napokon nakon vise od godinu dana cekanje poznati hacker @musclenerd nam donosi jos jedan odlican hack za iPhone. Sada, zahvaljujuci njemu mozete spustiti iPadov 06.15.00 baseband nazad na 05.13.04 te popraviti probleme sa baterijom, gubitkom cell i GPS signala.

Sto je baseband ili modem firmware i kako ga naci?

Ako ste jedan od onih na 06.15.00 basebandu onda znate da je to:

 • iPadov baseband
 • da se do sada nije mogao downgrade
 • da vam nije radio GPS
 • da vam se baterija trosila vise nego sto bi trebala
 • da ste ponekad imali problema sa cell signalom

Spustanje uredjaja na 05.13.04 baseband ce vam popraviti sve te probleme.

Ovaj hack radi samo za iPhone 3g i iPhone 3GS koji su vec na 06.15.00 basebandu.

UPDATE!: Izasla je nova inacica RedSn0wa 0.9.14b2 koja ima bolje mogucnosti spustanje iPad basebanda te radi sa vise iPhone 3G i 3GS Nor chipova. Detaljne upute za novu inacicu mozete naci ovdje.

VEOMA VAZNO – POSEBAN SLUCAJ – Samo za neke

Oni koji nisu na 06.15.00 baseband te bi htjeli napraviti upgrade na 06.15 da bi uradili downgrade na 05.13.04 kako bi se docepali boljeg basebanda, mogu to uraditi bez problema samo na iPhoneu 3G i iPhone 3GS old bootrom. Novi fixirani bootrom za iPhone 3GS nece raditi. Ako probate ovaj proces na iPhone 3GS new bootrom imacete problema sa telefonom. Ako vec niste na 06.15.00 te imate 3GS mi vam nebi preporucili da se igrate sa ovim. Ako ste vec na 06.15.00 ovo se ne odnosi na vas.

Kao i uvjek ove upute pratite na osobni rizik. Omizio team nije odgovoran za probleme sa uredjajom.

Prije nego sto pocnte potrebna vam je najnovija inacica RedSn0w-a i iOS 5.1.1 firmware (ili firmware na kojem ste vec sada). Oba fajla mozete naci na nasoj download stranici. Ovaj tutoral objasnjava downgrade basebanda ako ste na iOSu 5.1.1. Ako ste na drugoj inacici iOS-a koriste tu inacicu IPSW firmwarea u provom koraku. (Postupak je testiran samo sa iOS 5.1.1)

Takodjer napravite backup iPhonea, SMS puruke, kontakta itd u slucaju da nesto ne krene kako treba.

Ovaj proces ce vam, spustiti baseband na 05.13.04 jailbreakati uredaj na iOS 5.1.1 te ga otkljucati sa UltraSn0w 1.2.7. Upute su iste i za Windows i za Mac.

Upute za Downgrade iPad 06.15.00 basebanda na iPhoneu 3g i iPhoneu 3GS

Korak 1: Otvorite novi redsnow 0.9.14b1 ili vise na Macu ili desni klik na “redsnow.exe” te run as administrator na windows racunaru.

Korak 2: Click “Extras”>>>”Select IPSW”>>>Izaberite iOS 5.1.1 koji ste skinuli ranije. (Ili firmware na kojem vam je iUredaj)

RedSn0w ce vam prepoznati firmware. Kliknite “ok” na pop up.

Korak 3: Korisnici iPhonea 3G mogu preskociti ovaj korak. Ako imate iPhone 3GS, RedSn0w ce vas pitati da li imate novi fixni bootrom.? Odaberte pravi “Yes” za novi bootrom ili “No” za stari bootrom.

Bootrom verziju mozete provjeriti na razne nacine ali vam je najlaksi  da skinete iDetector ili Forcast software za windows koji mozete naci na nasoj download stranici.

Bootroom takodjer mozete odrediti prema seriskom broju iPhonea. Kao sto vidite iz ovog screenshota, 3GS uredjaji napravljeni prije cetrdesetog tjedna u 2009 su stari bootrom. Tjedan proizvodnje mozete znati po cetvrtom ili petom broju seriskog broja. 88926 u primjeru iznad je 9 (2009) , 26 (26 Sedmica) ako vam treci broj nije 9 onda je to novi boot room. Ako vam je cetvrti i peti broji iznad 40 to vam je novi bootrom.

Ako ne odabereta pravi bootrom, morat cete napraviti pun restore iOS preko iTunesa.

Veoma je bitno da odaberete pravi bootrom.

Korak 4: Sada kliknite “back” te se vratite na pocetni zaslon RedSn0wa i kliknite na “Jailbreak”.

Korak 5: Nakon par trenutaka RedSn0w ce vam pokazati ove opcije:

Ako vam je iPhone vec bio jailbreakan samo izaberite “Downgrade from iPad baseband”. Ako vam iPhone nije bio jailbreakn takodjer izaberite “Install Cydia”

Korak 6:  Spojite iPhone sa racunalom te ga ugasite. Vrijeme za DFU mode. Ako nikada niste radili jailbreak i ne znate sto je DFU mode pogledajte ovaj tutorial.

Kako staviti iPhone u DFU mode?

iPhone koji je u DFU modeu ima potpuno crn zaslon kao da je ugasen. Nakon sto vam je iPhone u DFU modeu RedSn0w ce poceti jailbreak i baseband downgrade.

Korak 7: Pricekajte dok RedSn0w zavrsi svoje. Nakon so je jailbreak zavrsen dobicete poruku “done”.

Ostatak jailbreak procesa i baseband downgrade ce se desavati na vasem uredjaju te cete vidjeti sljedece:

Nakon sto je sve gotovo, iPhone ce se reboot. Ako ste pazljivo pratili ove upute sada  vam je iPhone na 05.13.04 basebandu.

Sada ga mozete otkljucati prateci upute za UltraSn0w 1.2.7 za iOS 5.1.1. Nakon sto ga otkljucate iPhone ce vam pronaci mrezu.

Ne zaboravite ukljucti “Location Services” ili vam nece raditi GPS :)

I to vam je to.

Uzivajte u novo otkljucanom iPhone basebandu bez problema sa baterijom i GPS signalom.

Kao i uvjek javite nam ako imate kakvih problema ili pitanja.

Ako smo vam pomogli pomozite i vi nama te podjelite ovaj post sa prijateljima preko facebooka ili twittera tako da i drugi saznaju za nas.

UPDATE: Problemi? Ako nakon ovog procesa niste  na novom basebandu onda vam je promakao neki od koraka. Probajte ponovo. Ako imate problema sa pronalaskom signala nakon instalacije UltraSn0wa 1.2.7 pokusajte izbrisati ultra snow te ga ponovo instalirati. To pomaze vecini. Ako vam i to ne pomogne onda izbrisite i mobile substrate te ga ponovo instalirajte. Ostatak pomocnih koraka mozete naci na dnu navedenog UltraSn0w tutoriala.

UPDATE 2: Gledeajuci kroz tisuce komenta na iDev Team Blogu kao i kod nas, mnogi korisnici imaju problema sa ovim downgradeom. Za neke radi a za neke ne. Ako imate problem sa downgradeom mozete pricekati novu inacicu RedSn0wa na kojoj se vec radi od strane MuscleNerda koja bi trebala ispraviti neke od bugova, ili mozete probati pratite neke od uputa postavljene u komentima na iDev Blogu. Isti downgrade se moze uraditi na vise razlicitih nacina.

UPDATE 3: Izasla je nova inacica RedSn0wa 0.9.14b2 koja ima bolje mogucnosti spustanje iPad basebanda te radi sa vise iPhone 3G i 3GS Nor Chipova. Detaljne upute za novu inacicu mozete naci ovdje.

 • Bilo bi krasno kad bismo uskoro četvorku mogli spustiti s npr. 4.10.01 na 1.59.00 radi otključavanja Ultrasn0wom.. ;)

 • Milje18

  Da li iPhone 3GS vec mora biti na 5.1.1 softwareu ili se ovo moze napraviti iz 5.0.1, pa ce ga ovaj postupak dici na 5.1.1?

  • Wesija

   Dižeš ga na 5.1.1,nema veze sto si na 5.0.1….

  • Postupak moze biti uradjen na bilo kojem Apple stock firmwareu koji ima RedSn0w jailbreak. U tvom slucaju nema vez ako si na iOS 5.0.1 ili ne. Samo u prvom koraku koristi iOS 5.0.1 umjesto 5.11. Ili alternativno podigni uredjaj na iOS 5.1.1 pa onda prati ove upute korak po korak.

 • nekužim

  AKo može pitanje ko zna da odgovori… “Oni koji nisu na 06.15.00 baseband te bi htjeli napraviti upgrade na 06.15 da bi uradili downgrade na 05.13.04 kako bi se docepali boljeg basebanda, mogu to uraditi bez problema samo na iPhoneu 3G i iPhone 3GS old bootrom. Novi fixirani bootrom za iPhone 3GS nece raditi. Ako probate ovaj proces na iPhone 3GS new bootrom unisticete telefon za uvjek”. A to znači šta… ja ima (9)46 tjedan znači novi fixirani bootrom telefon radi ok ali kad sam probao skinuti bb ostao je na ipadovom. odnosno iz ovog gore teksta bi značilo da samo ako imaš stari bootrom možeš vratiti bb…ili mi je nešto promaklo . I onda na kraju mogu li ja na svom uređaju napraviti downgrade ili ne. hvala

  • Wesija

   I meni je to logično i ne kontam kako to ne vazi za ove koji su vec na 06.15. sa novim bootrom…

   • nekužim

    ni ja nekužim, radi za one koji već jesu sa novim bootom a za one koji nisu a žele biti neće raditi ??? why..

    • Wesija

     Kao što je gore rekao “hlev”, problem bi trebao biti samo sa 3gs koji su sa novim cipom tj. koji su napravljeni u 34.sedmici 2011.god i poslije…
     Ostali bi trebali svi moci spustiti bez obzira na stari ili novi bootrom.
     Samo je bitno odrediti i prijaviti u procesu redsn0w-a koji je bootrom.

  • Za neke radi za neke ne. Ja nemam new bootrom 3GS da testiram. Upozorenje je postano na iDev Blogu od strane Muscle Nerda. Prevedeno i stavljeno na Omizio.com. Prema njegovim komentima za neke ce raditi za neke nece. Gledajuci u tisuce komenta na iDev Blogu upravo je tako. Neki su supstili bez problema i na novom bootu a neki nisu. Veoma je bitno da odredis pravila boot rom u trecem koraku tutoriala.

 • Dorki

  Može li iOS 5.1.1 na 3G, nije li zadnja verzija iOS-a za 3G 4.2.1?

  • :) Nemoze. 3G treba da ide na 4.2.1. Dodao sam u tutorial da nebi bilo zabuna. Ovaj proces bi trebao raditi za bilo koji stock Apple firmware za koji postoji RedSn0w JB.

   • nerac

    imam 3g, nije mi wi-fi, GPS radio na 06.15 sad mi je firmware 4.2.1 05.13.04 i opet mi wi-fi ne radi moze li neka pomoc do cega je ??

 • Dorki

  …ili ja nisam dobro shvatio ovaj tutorial.

 • nekužim

  ….ne radi, ali vidim po forumima da nisam jedini nekome radi nekom ne…međutim pitanje je koj je razlog. Isprobavao sam sa svim firmwarima…svaki puta je mobitel aktiviran i mreža radi ..ali kad probam downgrade ništa se ne događa…jedino se nadam de će se i to rješiti možda jednog dana za nas ostale.
  Pozdrav
  ako neko nađe rješenje neka javi :(

  • Si pratio ove upute korak po korak ili? Koji uredaj? Koji bootrom? Downgrade nekom radi nekom ne radi. Jos se nezna da li je user error ili stvarno problem. Mada gledajuci po tisucama komenta na iDev Blogu izgleda da postoji neki bug za neke uredje.

 • tunaj garip

  navigon i sve ostale gps app napokon rade

 • hlev

  Ok, čini mi se da ste malo zabrijali sa upozorenjem ”
  Novi fixirani bootrom za iPhone 3GS nece raditi”. Dakle ovaj proces radi sa svim 3g i 3gs telefonima bez obzira o bootromu, stvar je samo da novi 3gs telefoni (napravljeni nakon 2011 34 tjedna, koji usput naravno imaju svi i novi bootrom,otkud i zabuna, nemogu raditi sa ipad basebandom jer naprosto nemaju taj baseband čip). Dakle kada je apple vidio što se radi odlučio je na sve nove 3gs-ove staviti novi baseband čip(mislim toshibin) koji više nije onaj koji je i u ipadu i nemožete onda stavljati njegov flash. Dakle slobodno to radite sa svim telefonima napravljenim prije 2011 34 tjedna.

  • Ne razumijemo sto pokusavas reci? Upozorenje je prjevod sa iDev Bloga? Sto smo zabrljali da ispravimo?

   • hlev

    Ovaj dio je po meni krivi:
    VEOMA VAZNO – POSEBAN SLUCAJ
    Trebalo bi biti ovako:
    Oni koji nisu na 06.15.00 baseband te bi htjeli napraviti upgrade na 06.15 da bi uradili downgrade na 05.13.04 kako bi se docepali boljeg basebanda, mogu to uraditi bez problema na svim 3g i “mozda” na 3gs. Zašto “možda”…zato što ipad baseband nije kompatibilan sa svim 3gs telefonima već samo sa onima koji su napravljeni prije 2011 godine i 34 tjedna proizvodnje. Što će reći da ukoliko vaš serijski broj izgleda XX134XXX ili na više onda to nikako nemojte raditi jer čip na ploči nije ipadov i ne podržava ipad flash (6.15.00). Ukoliko to napravite sa takvim novim 3gs-om telefon ćete nepovratno uništiti.

 • tunaj garip

  otvori verziju ios na kojoj jesi

 • nekužim

  ok …ali eto moj je 946 znači 2009 46 tjedan (iDetector yes new bootrom) međutim ne radi…
  Probao na 4.1/4.3/5.0.1/5.1.1/ nekoliko puta….sam mobitel radi ima signala i 3g internet sve šljaka ali kad ga downgrade više ne radi ništa a bb ostaje nepromjenjen. Probao otključanog, zaključanog sa cydiom bez ma neznam šta sve nisam probao …čini mi se da ču ga spustiti jedino čekičem.

  • Wesija

   To sa čekićem uvjek možeš :), ja sa svojim 3gs-om još nisam ništa radio,neću da ga spuštam dok se sve ove dileme ne riješe,inače na 06.15.nemam probleme sa baterijom a GPS mi ni netreba.

  • hlev

   da li gasiš telefon prije nego odeš u dfu?

 • FICHO

  3GS 32GB, iOS 4.3.3, xx926xxxxxx, znaci stari bootrom….pitanje je da li moram napraviti update na 5.1.1 da bi ovo radilo ili mogu izabrati IPSW od 4.3.3?

  • Trebalo bi moci sa bilo kojim stock Apple firmwareom za koji postoji RedSn0w jb. Mi nismo probali sa 4.3.3. Probaj pa nam javi.

   • FICHO

    U redu, hvala na odgovoru, budem.
    Znaci koristim “cisti” 4.3.3 IPSW, ne onaj custom koji sam napravio sa ranijom verzijom Redsn0wa?

    • Tako je ne koristi custom firmware. Mora biti stock Apple firmware. Javi kako prodje.

     • FICHO

      Odradio sve po uputstvu i nakon DFU moda dobivam poruku “iPad baseband failed.”

     • Koji iPHone? Koji bootrom? Na kojoj si inaci iOSa trenutno? Koju inacicu koristis u prvom koraku? Ako ti je tel na 4.3.3 i ne zelis ga na iOS 5.1.1 onda koristi 4.3.3 u prvom koraku. Ova tutoral je napisan za one koji su vec na iOS 5.1.1 sto je 90%.

     • FICHO

      iPhone 3GS 32GB, iOS 4.3.3, old bootrom (26. tjedan 2009).
      Trenutno je gore 4.3.3 custom IPSW stavljen zbog haktivacije, u prvom koraku koristim “cisti” 4.3.3 skinut iz Omizio download sekcije kao i redsn0w alat…
      Ako ovo ne prode dizem ga na 5.1.1 ali me zanima kakva su iskustva 3GS korisnika sa 5.1.1?
      Pozdrav!

     • zveki

      slobodno ga podigni na 5.1.1 , neces pozaliti!!! Sve radi odlicno!
      Ja imam iphone 4 a zena 3gs i obadvoje radi bolje na 5.1.1 nego na 5.0.1 na kojem sam bio ranije…
      90% ljudi je vec na 5.1.1 sto ti je dovoljan dokaz…

     • FICHO

      Pratio sam sva uputstva i nakon DFU moda dobijem poruku “iPad baseband failed.” U cemu je problem?

   • vubor

    Dakle ja sam bio na 4.3.3 i na 06.15.00, pokušao sam sa svim firmwareima i nije prošlo, a kada sam stavio ovaj koji je već bio gore 4.3.3. odradilo je sve kao švicarski sat. GPS radi opet super, i na Igo-u i na Navigonu. Zaključak po meni da se treba pokušati downgade-ati sa firmware-om koji je u tom trenutku na iPhone-u

 • bašta

  ja imam 3g pa mi nece nikako, kao sta vidim da nece nekima sa 3gs… ne kuzim.. neka mi neko odg ako je uspio napravit downgrade na 3g… jer ja nikako ne uspijevam…

  • Pa na kojem si firmwareu? Za 3G moras koristiti iOS 4.2.1 ili firmware na kojem si vec sada.

   • bašta

    na 4.2.1 i jesam…. i izaberem u redsn0w ios 4.2.1 i nece nikako, radi downgrade 3 min i resetira se i na kraju je jos ipad baseband… doks am na prijateljevom 3g-u uspio iz prve al na mom nece nikako…

    • nerac

     jel ti radio wi-fi kralju, ja imam 3g nije mi wi-fi radio radi 06.15 i sad spustim na 05.13.04 i dalje mi nece :S

    • pentium4

     jesi li uspio na kraju,jer ja imam isti slučaj samo je u mene 3gs,a isto ga ne spusti već ostaje na ipad bb

    • Moraces da koristis jednu manju verziju redsn0wa ne znam zasto ali na nju radi to jeste 0.9.15b2

 • Ja ima 5.0 verziju i bb 06.15.00 ako sad stavim na 5.1.1 sve mi se brise nazalost ako se ne varam ??

  • Napravi backup svega ili koristi iOS 5.0 IPSW u prvom koraku. Medjutim koliko cujem najbolje je podici na cistu novu iOS 5.1.1 inacicu. To najcesce uspjeva. Ja sam to uradio u testi i sve je proslo bez problema.

 • Jura

  Panic:we are hanging here…,to je meni pisalo kad je stao usred processa

  • asad

   pokusaj ponoviti sve… proces ne smije trajati duze od 8 minuta.. 2-8 minuta..

 • Jura

  Jeli nekom stane na dijelu kad se sve desava na mobitelu Transferring control to jailbreak…

  • Nebo trebalo probaj na drugom racunalu.

 • Jura

  Ma ja sad vise ovce nemrem dobit signal,do sad je bar tu radio………

  • Ako si pratio citav postupak te ti je uspio do kraja. Prati upute za probleme ono signala nakon instalacije ultraSn0wa. To mozes naci u tom postu. Link ti je na dnu ovog posta.

 • zveki

  Meni je uspjelo iz prve. 3gs old b. Malo me samo zezao unlock ali nakon reinstalacije mobile substrate sve je proradilo! Navigon konacno radi savrseno!!! Hvala @musclenerd i Omizio team..

  • Jura

   Aj molim te objasni malo proceduru meni sad pak signal radi s tim da ga nisam mogao srusit(06,15,00),serijski 86047.Tnx

   • zveki

    jednostavno sam pratio upute. Moj je stari bootrom i vec je prije bio jailbreakan (ios5.1.1) pa sam sad samo spustao baseband..

   • Ignis

    Meni je isto serijski 86047 i nece se spustit sa 06.15.00, prvo probao na 5.0 a onda na 5.1.1. i ista stvar.

    • luka

     i ja imam problema, nece napraviti downgrade sa 06.15.00, old b, 3gs, ios 5.1.1.

 • nerac

  ja sam uspio baseband 06.15 spustiti na 05.13.04 ali izgleda wi-fi mi ne radi, jer dok je bio na 06.15 wi-fi nije mogao, da li moze da mi neko pomogne sta da radim??

 • nerac

  naravno iphone 3g mi je :D

 • Popola

  Ja sam jučer uradio downgrade basebanda i radi odlično. Potrebno je ako niste na iOS 5.1.1 uraditi restore na 5.1.1 preko iTunes a, netrebate se brinuti za baseband, jer ga iTunes neće podizati. Nakon restora pratite upute iz posta i to je to

  • Da upravo tako. U ovom tutorialu se podrazumjeva da ste vec na iOS 5.1.1 ako niste podignite ga na 5.1.1 ili u prvom koristite IPSW za inacicu firmware na kojoj vam je telefon trenutno.

 • Niko

  Svaka Čast svima!

 • hamee

  pozdrav kod mene radi prebacilo je na 05.13.04 .imam 3gs new bootrom i bio je ios 4.1 to mi je ustvari i ostalo, ali je baseband promjenilo kako ni sam neznam,sve sam radio kako je ovdje pisalo ,kako sad da stavim sebi ios 5,1,1 koji sam vec skinuo a da mi ostane ovaj baseband 05.13.04pozdrav

  • SnowBreeze. Ima tutorial pod jb sekcijom.

   • hamee

    sve odradim upalim itunes odaberem precicu od snowbreze i javlja mi gresku da server nije uredu sta je to

    • Probaj sa RedSn0wom. Imas i tamo opciju za ne podizanje basebanda.

   • hamee

    sve odradim upalim itunes odaberem precicu od snowbreze i kad krene javimi gresku server nije uredu nesto

 • DIEGO

  HVala punoo,:D Uspeo sam :D

 • Arman

  znaci ljudi ja sam uradio veoma lahko, cak puno lakse nego ovdje, i radi sve bas kako treba, imao sam 5.0.1 i preko redsn0w, znaci samo vam redsn0w treba ( bar meni) i nisam uopste koristio fw, nego samo pritisnuo jailbreak i onda izabrao downgrade ipad baseband i sve radi kako treba, cak i fw ostao ne promijenjen :)))
  thx @musclenerd :)) i Omizio ;)

  • Tako je, to moze samo sa iPhone 3G. Da nebi zbunjivao ljude stavili smo samo jednu metodu.

 • Bgdbeli

  Koji mi je bootroom? Ako mi je serijski 86950xxxxxx?

  • Wesija

   Novi

   • zole

    kod mene necce, novi je boot, ostaje na 06.15. te sam morao ponovo instalirati 06.15 jer nije htio naci mrezu… bez obzira na instaliran ultrasnow

 • darel

  Uspjeo sam spustiti BB na 05.13.04! Sve je bez problema proslo prateci uputstvo! Hvala ljudi!

 • zl

  Iphone 3gs nakon obavljenog postupka kao sto je navedeno zapeo na “transfering control to jailbreak….” ima li rješenja?hvala

 • Zlatko

  Nakon procedure na iphoneu 3gs zapne na “transfering control to jailbreak”.da li ima ikakve pomoci?

 • anell

  lijep pozdrav, de Vi meni recite jesam li ja uradio ovaj downgrade sa bb 06.15.00 na 05.13.04 ako sam radio po vasem postupku sve radi kako treba iOS 5.0.1 je ostao stari a NOVI JE bb 05.13.04
  AL NE MUCI MENE TO VEC NESTO DRUGO KAD SAM SVE TO URADIO I KAD MI JE SE REBOT UREDJAJ UKUCAO SAM PIN OD SVOJE SIM KARTICE I ODMA JE NASAO MREZU NISAM IMAO POTREBU DA GA PONOVO UNLOCK( ALI JES MI SE PRE NEKI DAN DESILO KAD SAM USAO NA CYDIA DA MI JE TRAZILO UPDATE ultrasnow 1.2.7 i ja sam to uradio i ako mi je iOS 5.0.1 i mislim da je tad odradio inlock sim kartice )
  a da ne duljim jel sve ok s tim postupkom sto sam ja uradio tj taj downgrade na nizi bb i ako na kraju nisam morao da radim unlock za SIM,

  Lijep pozdrav,
  p.s. najbolji ste samo tako nastavite

  • makii

   tako je i kod mene bilo…nije bilo potrebe za unlock…sve normalno radi nakon spustanja BB-a…. :)

 • anell

  lijep pozdrav, de Vi meni recite jesam li ja uradio ovaj downgrade sa bb 06.15.00 na 05.13.04 ako sam radio po vasem postupku sve radi kako treba iOS 5.0.1 je ostao stari a NOVI JE bb 05.13.04
  AL NE MUCI MENE TO VEC NESTO DRUGO KAD SAM SVE TO URADIO I KAD MI JE SE REBOT UREDJAJ UKUCAO SAM PIN OD SVOJE SIM KARTICE I ODMA JE NASAO MREZU NISAM IMAO POTREBU DA GA PONOVO UNLOCK( ALI JES MI SE PRE NEKI DAN DESILO KAD SAM USAO NA CYDIA DA MI JE TRAZILO UPDATE ultrasnow 1.2.7 i ja sam to uradio i ako mi je iOS 5.0.1 i mislim da je tad odradio inlock sim kartice )
  a da ne duljim jel sve ok s tim postupkom sto sam ja uradio tj taj downgrade na nizi bb i ako na kraju nisam morao da radim unlock za SIM,
  Lijep pozdrav,
  p.s. najbolji ste samo tako nastavite

 • robmos

  Ne uspjeva,poslje poruke DONE mobitel izbacuje foto hard diska sa text downloading jeallbreak data i nakon 15 sek.počinje listati text.kada završi mob. se restarta i sve ostaje po starom.

 • robmos

  3GS iOS 4,1 BB 6.15 ,znači trebao bih prvo podići na 5.1.1 pa tek onda spuštati BB na 05.13.04 Molim vas potvrdu ako sam u pravu.Hvala

 • IBRO

  ne ide pa ne ide

 • IBRO

  pozdrav svima-TREBAM POMOĆ,iphone 3gs serijska 88928xxxxxx naka bi bio old bootrom ,sve sam probao od ios-a,4.2.1-5.1.1 ali bb 06,15 nikako nisam mogao da vratim BB na 05.13.04 na samom kraju reboota iphonea ostane na 06.15 bb i onda nemam mreže više, da bi dobio nazad unlock ponovo moram instal ipad bb i onda mreža dođe. drugi problem imam drugi iphone 3gs, serijski br 88050 neka bi bio novi bootrom i sa njim se dešava sve isto kao i sa predhodnim, radijo sam sve po upustvu i ne ide proba sve i opet ne ide, ako netko ima zamisao dali treba živci da se gube ili da se pusti kako i jeste da se sačeka novi redsn0w možda on šta popravi,HVALA SVIMA

  • Kresimir

   Izlazi nova verzija RedSn0w-a a koji dan-sat koji će riješiti tvoje i slične probleme ;)

 • Edin

  Mislim da slijedece sedmice izlazi nova verzija redsn0w-a koji ce ispraviti dosadasnje greske. Zato se najbolje strpiti dotada i sa sigurnoscu napraviti downgrade ;)

 • zendra

  pozz. imam takodjer problema s downgradom na 3g-u. zablokira poslije dfu moda tj ekran je crn nema nikakvog napretka poslije dfu moda. molim vas za pomoc. hvala. inace je na 6.15.00. i 3.1.2.

 • zorro_hr

  Pozdrav,
  Evo pratio sam Vaše upute i sve mi je prošlo OK.
  Imao sam 3GS bb 6.15.0 i iOS 4.3.3. Prije nego sam išao spustati BB, podigao sam iOS na 5.1.1 – full preko iTunesa. akon toga sam pratio Vaše upute i sve je prošlo OK. iPhone nakon podizanja iOS-a nisam jailbreakao, već sam to napravio prilikom downgradea BB.
  Samo tako, odlični ste, pozdrav

 • Edin

  Izasao je novi redsnOw za downgrade ipad baseband-a za one koji nisu uspjeli da se prvobitnom verzijom rijese 06.15 bb

 • IBRO

  napokon RENDS0W 0.9.14B2 koji je popravijo downgrade sa 06.15.00.nazad na 05.13.04 za sve one koji su imali problem sa spustanjem 3gs i 3g

 • IBRO

  iClarified – iPhone – Where to Download RedSn0w From

 • IBRO

  iClarified – iPhone – Where to Download RedSn0w From link

 • Belmin

  da li ce biti ios 5.0 ili 5.1.1 za iphone 3g

 • BelminKazaz

  Imam iphone 3G i bio mi je 06.15.00 a kada sam radio po ovome vasem sada mi je 05.15.04 i nemogu ga unlock kako da bude bb 05.13.04

 • vedranOS

  Imam Iphone 3G, 06.15.00. , iOS 4.2.1. Kad god napravim downgrade, zapne mi na necem drugom. Prvo cekam da napravi reboot, trajalo je jedno 10 minuta, pa sam prekinuo. Drugi put mi je pisalo DONE, ali se ništa nije dešavalo, samo black screen. i ni u jednom trenutku mi se nije pokazao ananas na ekranu. Zašto to? POMOĆ.

  • Tesko je reci ali ako ti iPhone inace radi kako treba, ja bih rekao da ti je do kompa. Ovo je isproban process. Probaj drugo racunalo.

 • Dbbkk

  lijepo stvarno ne mogu mobitel ni upaliti nakon ovoga bokte mazo

 • Tin_dinamo

  Hvala Omizio Team. Sve radi iPhone 3GS 06.15.00 “Baseband” downgrade.o na 05.13.04 Jailbreako i Unlocko. puno vam hvala sve radi sve 5 !! I samo jos nesto dali ga moram paliti preko računala? :)

 • Tin_dinamo

  Hvala Omizio Team uspio sam sve napraviti downgrade baseband i jailbrekai unlock Hvala Puno jos jednom !!!! mozete mi samo jos reci dali mobitel mogu sad normalno paliti gasiti ili preko kompa moram ?

  • Trebalo bi moci sve normalno. Neznam koji ti je urdaj sve moze normalno osim ako nisi koristio tethered jailberak. (Sto cisto sumnjam). Ako imas 3g ili 3Gs kako u ovom postu onda mozes sve normalno.

   • Tin_dinamo

    Da, sve radi normalno, ali imam jos jedno pitanjce za Vas. Pokusavajuci installirati “Siri” na iPhone 3gs nije uspjelo kako bi navodno trebalo biti mobitel se nije htio rebootati. Pa sam ga morao restorati i sve radi odlicno bez jailbreak-a otkljucan a inace par puta kada sam ga restoro nikad nije bio otkljucan i sad sve radi sve pet ali nemam jailbreak :D pa me zanima dali mogu bez problema ga jailat preko redsnowa i hoce li se zakljucati ili hoce se nesto podesiti jel baseband mi je sa 05.14.05 digo na 05.16.05 a koliko znam taj se baseband ne moze otkljucati ultrasn0w metodom ali nebi trebalo nista biti, niti bi se trebao zakljucati?, a ako se ne varam frendu sam na tom bb preko redsnowa bez problema napravio jail. Oprostite malo sam se raspisao al kad volim vas blog :P

 • Dylan Dopp

  pozdrav, IPhone je 3G 4.2.1 i spustio sam bb ali je sada 5.15.04 i GPS radio 1 dan i nakon toga nikako ga upogonit! kaj mu je???

  • xxXXxx

   sa 6.15.00 spustio sam na 5.15.04, verzija 4.1.
   Meni gps uopce nije proradio.

 • ajfon

  Pozdrav!
  Imam 3gs 16GB proizvodnja 2010. god. 12. tjedan – novi bootrom
  hoću dignit baseband na 06.15. pa da mogu spustit i otključat onda, hoće li biti kakvih problema ?

 • Haris

  Imam iphone 3G 4.2.1 16.15.00 bb. 4.2.1 je custom, da li ja moram opet praviti taj custom ili mogu preko obicnog?

 • Boki

  Hvala vam za objasnjenja uspjesno sam uradio downgrade na 3GS
  Zanima me kada radim downgrade sa 6.15 na iPhone 3G ne moze automatski odrediti ipsw, vec kaze da ja manuelno odredim, nije mi jasno gdje da skinem ipsw fajl i koju verziju. Verzija os je 4.1 (8B117)
  HVALA

  • Sve verzije IPSW iOS fajlova mozes naci na nasoj download stranici.

 • Sinisa

  Pozdrav. Imam 3GS, uspio sam sve po ovom tutorialu i radi! Unlockan je što mi je najbitnije. No sada imam pitanje: Mogu li bez problema uraditi update iOS na 5.1.1., hoće li ostat unlockan, dal će sve biti ok?! Treba mi iOS na 5.1.1 jer mi ne rade neke aplikacije na 4.2.1.

  • Sinisa nadji iOS 5.1.1 downgrade tutorial. Tamo je sve objasnjeno u detalje.

 • Slobo

  Pozdrav svima. Red je da se zahvalim, uspeo sam da popravim svoj 3gs 32gb.
  Nakon nadogradnje iosa 6.0.1 preko itunsa tel. mi se zakljucao :(. Pokusavao sam preko itunsa (shift + restore ios ) da vratim ios na neku prethodnu verziju ali bezuspesno, stalno mi je itunes prikazivao gresku.
  Onda sam pokusao preko redn0w-a i naravno otkljucao sam 3gs ali sim karticu mi nije prepoznavao.
  Pokusao sam preko cydia da otkljucam mrezu pomocu ultrasnow/ultrasnow fixser 6.0 ali bezuspesno.
  Onda sam naisao na ovaj post u vezi firmware-a. Moja verzija je bila 06.15.00 uspeo sam da je vratim na 05.13.04.

  Verzija iosa je ostala 6.0.1. I sve radi ok.

  Hvala jos jednom!!!!

 • Pozdrav. Imam bb 5.15.04, pokušavam ga upgrejdat na 6.15.00 uz pomoć najnovijeg redsn0wa 0.9.15b3. Postupak prođe bez problema, no kad pogledam u iPhone 3g u postavke, i dalje piše da sam na bb 5.15.04. U čemu je problem?

 • Toma

  imam i phone 3g i osnovni je 4.1 i ne mogu da ga upgredujem na 4.2 ,odnosno gubim mrezu i nemam telefon i koci molim vas !!! kako da poboljsam rad mog mezimca !!

 • lapac

  Meni nista nije jesno od ovolikog iscitavanja. Ukratko imam iphone 3gs sa T mobile hr 8.1 mreze. Version 4.1 (8B117) Model MC142CR, Serial No. 8893557XXXX, Modem firmware 5.14.02. Jailbeakovan je ali ne i otkljucan, dobio sam ga kao poklon i HR a zivim u Bosni. Molim Vas da mi objasnite da li je to stari ili novi bootrom? Sta trebam po redu instalirati da bih ga digao pa spustio pa otkljucao jer meni nista nije jasno. Hvala unaprijed na pomoći (znam da mreze u Hr nakon isteka ugovora otkljucavaju telefone ali isto da napomenem da je provjereno da se ovaj nemoze otkljucati jer je predmet na sudu zbog neplaćanja pretpale)…

 • zocidj

  Pozdrav, ja imam par pitanja. Kako sigurno da znam da li mi je IPhone 3G ili 3GS, ali potpuno sigurno. Na mom IPhoneu je IOS 4.2.1 (8C148), modem firmware 5.13.04. Ako je u pitanju 3G kako da rijesim problem instaliranja aplikacija, posto mi trazi verziju IOS 4.3 i vise. Hvala

 • ayrton

  vozdra,
  kod mene je iphone 3gs sa ios 5.0.1. i basebandom 6.15.00. raravno želim uraditi downgrade na 05.13.04. kako bi se riješio bugova koje mi pravi za gubljenje mreže i nemogućnost korištenja gps funkcije.
  e sad, zanima me da li da koristim zadnju verziju RedSn0w 0.9.15b3 ili stariju 0.9.14b2? u download sekciji piše da treba koristiti posljednju verziju ako je moguće… od čega to zavisi?

  • Posljednja verzija uvijek ima sve sto ostale prethodne imaju plus nove dodatke i popravka bilo kakvih mogućih bugova.

   • ayrton

    ok, hvala na odgovoru.

    ali moram još nešto pitati… dakle piše mi u iphone settings da je modem firmware 06.15.00. međutim kad pokrenem RedSn0w na početku mi napiše da je baseband 05.16.05 i da mogu instalirati ipad baseband…

    kako to?

    • Ili si mjenjao baseband chip ili iOS firmware ili RedSn0w pravi negdje gresku u koracima :)

     • ayrton

      to fakat ne znam… do mene je došao mob iz usa. ovde su ga neki stručnjaci otključali kako bi ga mogao koristiti na mreži u bih.
      da nisam naletio na ovaj sajt kontao bi da jednostavno gps ne radi na telefonu i to je to…
      ima li neko rješenje koje mogu primijeniti u trenutnoj situaciji?

     • Neznam sto bi ti rekao, mozes ga probati staviti na 06.15.00 ali ja ti nebi preporucio da se igras sa tim sa obzirom da imas neki poseban slucaj za koji ja jos nisam cuo.

     • ayrton

      pih… e baš kod mene poseban slučaj :P
      ma stavio bi ga ja na 06.15.00 ali kontam da se ne zaledi negdje u procesu, pa onda ni tamo ni ‘vamo…
      tnx na savjetima i sve pohvale za sajt :)

 • iphone 3gs nije mi se skinila cydia ni ucitala kartica

  • Koji ios, koji jb? Koja mreza? Gdje je kupljen? Ne zaboravi da je iOS 6.x.x jb za sada tethered, sto znaci da ga moras bootati putem kompa. Imas upute za pravilan jb na jb sekciji. Takodjer mozes naci posto o razlikama izmedju tethered i unthethered jb. Sto se tice mreze vjerovatno ti treba unlock. O tome vise u unlock sekciji, pod unlock upute. Sretno.

 • kgdule

  Uspeo sam pomocu vasih uputstava da jailbreak-ujem iphone 3gs ali ne i da ga otkljucam..instalirao sam ultrasn0w i ultrasn0w fix za verziju 6.1 i nemam i dalje signal.

 • Guest

  baseband je 06.15.00 a ios 6.1 Da li moram BBda spustim kao u ovoj temi na 05.13.04 da bi radio?

 • Zvjerko

  Pozdrav svima napravio sam sve kako je opisano u postu imam 3g iphone koji ne koristim već neko vrijeme sve štima i hvala omizio najbolji ste .
  Međutim ima jedan mali problem htio sam instalirati facebook aplikaciju i nemogu ,zatim sam pokušo instalirati igricu i opet ništa .Zaključak je da ništa od aplikacija i igrica ne mogu ni downloadati a kamoli inastalirati ,nije mi jasno u čemu je problem molim neko objašnjenje ili pomoć oko mojeg malog problema .bio bih zahvalan . Telefon kaže da aplikacije traže ios 5.0 ili jači šta da napravim Unaprijed hvala

  • Problem je sto vecina modernih aplikacija zahtjevaju ioS 5 i vise. Znaci nemozes ih instalirati posto ip3g ne radi sa tim firmwareom. Jedno sto mozes uraditi je da nadjes starije verzije tih aplikacija na netu pa probas koristiti te.

 • Sen

  Molim za pomoć

  iphone 3gs bb 15.06.08 ios 4.1
  probavao sam downgrade ali mob oćito nije podržavao

  i sada u postavkama/o telefonu ne piše mi nijedan basband

  i mobitel se restartira svako toliko..

  please hitno je
  pozz

 • Sen

  I moram nadodat

  kad idem restore preko itunes dobijem error 1013

  • 3G

   odi na youtube imas tamo za sve errore pa pogledaj, ja kad sam uzeo prvi put 3g imao error 1015 nisam znao sta je i na youtubu nađem :)

 • Gogs7

  Kolega ima iPhone 3gs na 4.1 s basebandom 6.15.00 i unlockan fon. Obzirom da ne moze staviti novije aplikacije, trebalo bi se rijesiti ipadovog basebanda i dici software na neku noviju verziju. Nije toliko veliki problem oko JB, ali je fon zakljucan na Tmobile, a trebao bi raditi na Vipu. On je zatrazio otkljucavanje u Tmobileu, pa su mu nakon 3 mj javili da ga moze otkljucati (sada vec proslo oko godinu dana). Kad ga je pokusao otkljucati preko iTunesa telefon se zablokirao i onda je odustao i odnio u servis gdje su mu opet stavili 4.1 i 6.15.00. Ne znam ima li kakav vremenski rok u pogledu otkljucavanja od starne operatera? Isao bi na sigurnu varijantu, na skidanje basebanda i na ultrasn0w unlock pa bi molio redoslijed kojim putem doci do cilja, odnosno koji software trebam za maknuti ipadov baseband i ako se ne varam da bi morao staviti najnoviji, trenutno 6.1.3 i dizati ga s kompom.

  • Gogs7

   zaboravio sam napisati da sam pogledao i da je novi bootroom

   • Gogs7

    Evo, stvar je rijesena, pa ako nekome zatreba ovo su upute. Za 4.1 nema potpisivanja firmwarea pa sam ga supustio na 4.1, ukljucio opciju da se makne ipad baseband 6.15.00 na 5.13.04 i to je proslo glatko. Potom sam ga digao na 6.1.3 s tim da nisam podizao BB. Odradio jailbreak i podigao ga s iBooty. Cydia, ultrasn0w 1.2.8 i sad je otkljucan softwerski

 • 3g

  prvi put dok sam jailbreak radio DFU mi je bio zajeban dok malo nisam pogledao tutorial.

 • aquarius73

  Odličan tutorial. Za sve one koji su kao ja uradili restore novijeg 3GS preko iTune sa 4.0.1 na 6.1.3 i zaglavili na BB 06.15.00 i izgubili mrežu, trebaju samo da u koraku 2. izaberu verziju iPhone2,1_6.0_10A523_Restore (iako su na 6.1.3 jer jailbreak alati ne podržavaju unthethered jb) i nastave kako je gore opisano mreža se otključa na sve sim kartice. BB je uspješno vraćen. Pozdrav iz Zenice.

 • Ivan2307

  Molim pomoć….Sve sam uradio kako i piše, ali na žalost nikad ne dođe do “Done”, satima samo ostane crni ekran…uradio sam jailbreak pomoću snowbreeze zadnje verzije, jailbreak je bio uspješan i sve O.K. samo na žalost tada nisam znao da ne smijem staviti novi baseband i ostao mi je na 6.15…instaliran mi je iOS 6.1.3 tethered jailbreak sa snowbreezom 2.9.14 tako da sam zaglavio sa ovim bb, već 3 dana pokušajem downgrade pomoću redsnowa i uvijek isto zaglavi nakon što ga stavim u DFU i nakon što kliknem da mi uradi samo downgrade…iPhone mi uredno radi ali na žalost nemam mreže, sada sa njim mogu samo igrice igrati, pa ako itko zna riješenje bio bih zahvalan za pomoć!!!Hvala unaprijed!!!

 • doda

  bok,

  imam iphone 3gs iOS 6.1.3 od jucer. Ne radi mi Ultrsn0w, a problem je pretpostavljam taj sto mi je BB 06.15.00. Downagrade mi nikako ne funkcionira, vec sam par puta pokusali i dobijem poruku “Exploti faild” ili mi se zasteka na poruci “Waiting for reboot” a reboota nigdje. Koristim najnoviju verziju redsn0wa 0.9.15b3

  • doda

   rijesila sam proboem. ako nekoga zanima. sve sam ispocetka skinula i jailbreakala ali onda sam odmah stisnula uz “install cydia” i “downgrade from ipad baseband”. islo je glatko. kasnije sam nakon reboota skinula p0sixpwn i ultrasno0w i sve super radi, najnormalnije pronalazi mrezu. BB mi je sada 05.13.04.

  • Momir

   Ni meni nece Downgrade, probaj preko redsnowa ponovo instal ipad basseband, jer ni meni nije htio ultrasn0w na 06.15.00, pa sam ponovo instalirao Ipad bassedband i proradilo je normalno, Pozz Momir

 • Nikola Djikic

  Ljudi, ja sam sve ovo lepo uspeo da uradim…
  Uradio sam po koracima odavde sa novim verzijama samo i sve je ok…
  Sad mi je BB 05.13.04 i posle sam podigao iOS na 6.1.3… Međutim, lokacija mi je prilično neprecizna i dalje. To je osnovni razlog zašto sam skidao BB uopšte posle toliko vremena, ali ne vidim da se tu nešto popravilo. Imate li neku predstavu zbog čega je to tako i kako da to sredim? Hvala unapred.