Friday, 13 October, 2017
Home >>> Downgrade >>> Kako downgrade iPhone sa iOS 5.1 na iOS 5.0.1 i iOS 5.0
ios-5.1-downgrade

Kako downgrade iPhone sa iOS 5.1 na iOS 5.0.1 i iOS 5.0

Ako ste jedan od onih koji su pozurili da podignu firmware na iOS 5.1 a sada vam nedostaje jailbreak ili jednostavno zelite nazad na prijasnju inacicu, ovdje cemo vam pokazati kako da spustite (downgrade) iOS 5.1 na iOS 5.0.1 ili iOS 5. Ovaj postopak takodjer radi sa bilo kojom drugom nizom inacicom iOS-a za koju imate odgovarajuce SHSH blobove.

Sto je SHSH Blob i zasto je bitan.

Ovdje mozete vidjeti razlike izmedju iOS firmwarea tako da znate sto gubite sa spustanjem firmwarea na nizu inacicu.

Prije nego sto pocnete vrijedno je napomenu da ovaj postopak radi za sve iUredaje na iOS 5.1 osim iPhonea 4S, iPad 2 i iPad-a 3 ako imate ako imate odgovarajuce SHSH blobove. Ako imate jedan od ovih noviji uredaja pratite ove upute.

iPad 2 se moze,  spustiti (Downgrade) na sve nize inacice iOS-a 4.

Update: Pronadjene rupa u downgrade procesu za iPhone 4S i iPad 2.

Update: Sada mozete downgrade i iPhone 4S, iPad 2 i iPad 3.

Za ovaj proces su vam potrebni:

 • iFaith 1.4.2 (ili novije) koji mozete skinuti sa nase download starnice ili sa iH8sn0w bloga.
 • Verzija iOS firmwarea na koju zelite spustiti uredaj, koju takodjer mozete skinuti sa nase downalod stranice.
 • SHSH Blobovi za inacicu firmwarea na koju zelite spustiti iUredaj. (Blobovi trebaju biti na vasem racunalu. Ako ih imate na Cydia serverima, mozete ih skinuti pomocu Tiny Umbrele koju mozete naci na nasoj download sekciji. Ako ste ih skinuli ranije preko iFaitha prateci nase upute onda je sada vrijeme da locirate folder u koji ste spremili SHSH Blobove.

Kao i uvjek Omizio vas napominje da ovaj tutorial pratite na vlastiti rizik i mi nismo odgovorni za ikakve probleme sa uredajom.

Downgrade iOS 5.1 Upute:

Korak 1: Otvorite iFaith i kliknite na “Build Signed IPSW w/ Blobs ( Ako ste na Windows 7 ili Win Vista i imate problema sa otvaranjem iFaitha, otvorite ga kao administrator i u WinXP competability modue).

Korak 2: Kliknite na “Browse for SHSH Blobs Cache” te odaberite SHSH blob za vas iUredaj i za inacicu iOS-a na koju zelite spustiti uredaj. Ja cu koristiti iOS 5.0.1 za iPhone 4 kao primjer da bude lakse.

Korak 3: Sada kliknite na “Browse for the iOS 5.0.1″ Ili na koju god verziju spustate firmware. iFaith ce provjeriti firmware i shsh blobve te vam pokazati ovaj zaslon.

Korak 4: Kliknite na “Build IPSW”. iFaith ce vam sada napraviti custom iOS 5.0.1 firmware te vam staviti novo pecenu inacicu firmwarea na desktop. ( sa sufixom “signed.ipsw”)

Korak 5: Nakon sto je firmware napravljen sada ga morate prebaciti na vas iUredaj te napraviti downgrade. Kliknite na “Proceed” gumb te se spremite da stavite uredaj u DFU Mode. iFaith ce vam pokazati kako da stavite uredaj u DFU. Ako to nikada niste radili mozete pogledati i upute i video na nasem.

Sto je DFU mode i kako staviti uredaj u DFU mode.

Korak 6: Nakon sto stavite uredaj u DFU mode. Odite u iTunes te kliknite SHIFT + RESTORE te spustite iOS firmware koristeci ovu novo pecenu iFaith inacicu firmwarea.

To vam je to, iTunes ce uraditi svoje i nakon sto je sve zavrseno imacete iUredaj na nizoj inacici firmwarea. Sada mozete uraditi jailbreak ili bilo sto drugo sto vam treba.

Kao i uvjek, ako imate kakvih pitanja javite nam se preko komenta ili facebooka.

 

 • Bah_ibex

  Da li se sa ovim updatuje bb? Zelim podici sa 4.1 na 5.0.1 bez podizanja bb. Iphone4 Hvala

  • Dobro pitanje. Ifaith ne mjenja baseband.

 • Sarakozina

  pozz imam iphone 3gs 8 g probao staviti ipad baseband i sad nema imei, wifi bluethot itd ima li nacina da se to popravi

  • macak

   i ja isto jel ima nacin da se to fix ili ne
   p.s.
   iphone 3gs 32gb iOS 5..1.1 BB 05.16.05 bio prebacena na iPadov 06.15.00 pa na 05.14.03 iPhone cesto gubi mrezu jedno vrijeme pa mi izbacuje poruku da moram restor telefon na itunes i to pokusam izbaci mi gresku tj error -1 nakon toga nemogu d aupalim tel niti bilo sta zaglavio u recovery mode, onda sam pokusao preko snowbreza nesta ubacio sam ponovo iOS 5.1.1 ali nemam mi vise BB,no WI-FI no network no bluthut itd…jel ima tu kakv epomoci ili ne

 • Slaven

  pozdrav prebacio sam na 5.1 sad ga želim prebaciti na 5.0.1 oce mi tražiti aktivaciju uređaja kao na 5.1, jer mi traži i ne mogu ga aktivirati zato sto nemam original sim to jest mobitel je iz inozemstva, radi se o iphonu 4 .

  • Hoce. Prati upute za otkljucavanje i aktivaciju koje smo napisali prije par dana.

 • Zanima me trebam li editirati u windowsima host file kao sto se to trebalo prije ili ostavim normalno, inace mogu li ovo napraviti iako sam vec na ios 5.0.1?? samo mi treba restore zbog problema s jailbreakom koje neznam kako ukloniti

 • Kemba

  Downgradao sam iphone 3gs sa 5.1.1 na 5.0.1, i kako da napravim jailbreak sada, sa redsnowom mi neće, krene postupak i odmah se prekine?