Friday, 22 January, 2021
Home >>> Cydia >>> Kako instalirati DEB file na jailbreakan iUređaj
debfile2

Kako instalirati DEB file na jailbreakan iUređaj

Ne treba napominjati kako je Cydia jedan odličan dućan koji nudi aplikacije i modifikacije za koje se možete kladiti da ih nećete tako skoro ugledati na App Storeu. Cydia je dakle platforma putem koje možete instalirati pomenuto ali nekada ćete biti u prilici da na internetu nabasate na Cydia tweak distribuiran u vidu paketa, ili tačnije fajla koji ima ekstenziju .deb. Zbog nekog razloga taj tweak se ne nalazi na Cydiai te je developer samo obezbijedio .deb file. Kako postupiti sa tim?

Za ovaj tutorial trebat će vam jailbreakan iUređaj (naravno) te iTools, DiskAid, iFunBox, iExplorer ili drugi iOS file manager za računalo. Ovaj tutorial prilično je jednostavan a to ne znači da vam nije potrebna koncentracija jer ćete čeprkati po sistemskoj particiji vašeg ljubimca. Nekad je dovoljan jedan pogrešan korak pa da večer provedete u nedobrovoljnom restoreanju svog uređaja

 1. Pretpostavljam da na svom računalu već imate .deb file tweaka koji želite instalirati na iPhone, iPad ili iPod touch. Spojite vaš iUređaj putem USB kabla na računalo, pokrenite iTools ili drugi file manager te otvorite putanju var/root/Media
 2. Ovdje ćete naći folder pod nazivom Cydia. Ukoliko ne postoji napravite ga. Uđite u folder Cydia. Vidite li folder koji nosi naziv AutoInstall? Ako ga nema napravite i njega.
 3. Kopirajte .deb file sa vašeg računala u folder AutoInstall.
 4. Nakon što je kopiranje završeno potrebno je da vaš iUređaj restartujete dva puta. Nakon drugog restarta tweak će biti instaliran

Ova metoda je praktična i ako morate instalirati više tweakova. Umjesto da se mučite s usporenom Cydiaom i instalirate jedan po jedan tweak, možete njihove .deb fileove kopirati u AutoInstall folder i instalirati ih ovom metodom odjednom. Ako je neki tweak povučen sa Cydiae a vi ga nađete na netu kao .deb fajl ovo vam može dobro koristiti. Takvu situaciju imali smo sa ClockWind tweakom za ubrzavanje iPhonea.

Sada možete instalirati više tweakova odjednom i u Cydiai.

.deb file možete instalirati još lakše ukoliko imate instaliran iFile. Kopirajte tweak na istu putanju naglašenu u prvom koraku (da bi ga lakše našli) te otvorite iFile, tapnite na kopirani file i odaberite opciju “Installer.”

Featured image credit: linoob.com

 • SD

  Molim Vas prvo recite što je to .deb i za što služi na iPhone? i zašto ću instalirati taj .deb?

  • Kile_Omizio

   Čini mi se da trebate detaljnije pročitati ovaj post. Odgovor ćete sasvim sigurno naći u prvom pasosu.

  • RazorMen

   Ako nabasaš na neki tweak kojeg nema na Cydi-i, nego si ga skinuo preko neta na svoje računalo i ima ektenziju .deb, tada je ovo tutorial kako taj tweak instaliraš na svoj iUređaj.
   Sad kužiš?

  • Jednostavno cydia tweak fajla, kao .exe ili .zip samo za Cydiau.

 • MzxzD

  a da li se može napraviti obrnuto?

  mislim, da tweakove koje imam na iPhone-u prebacim na komp kao backup i jednostavno ih ne spremim?

  • Alcor

   To ti nece ici!

 • Milos

  Moze neko da postavi pouzdan link da skinem ClockWind?

 • Bruno

  Ja sam instalirao ios 6 a na internetu pise da nema cydie za taj ios 6

 • Bruno

  Imam ipad2