Friday, 20 October, 2017
Home >>> Tutoriali >>> Kako instalirati Windows 8 Dev Edition – Single ili Dual Boot
windows-8-main

Kako instalirati Windows 8 Dev Edition – Single ili Dual Boot

Ovdje možete naći detaljne upute za instaliranje Windows 8 Dev Edition na istom računalu, uporedo sa Windows 7 operativnim sustavom.

Ako ste techie, kao i ja, onda ste nakon čitanja Windows 8 Developer Preview posta o novom Windows OSu brže, bolje požurili da instalirate vlastitu, legalnu, kopiju developer preview verzije Windowsa 8 koju možete naći na njihovom blogu.

Za sve one koji se još nisu odlučili da naprave ovaj korak, ovdje ću vam pokazati par načina na koje možete instalirati Windows 8 developer verziju.

Prije nego što počnemo vrijedno je napomenuti da Omizio nije odgovoran ako vam se računar pokvari ili ako imate ikakvih problema nakon ove instalacije. Kao sto sam već napomenuo u prijašnjem postu, ovo je dev verzija Windowsa, te kao takva ima puno bugova i ne radi sa svim hardwareskim konfiguracijama. Prije nego što počenete sa instalacijom napravite backup svih fajlova koje vam trebaju na računalu u slučaju da nešto krene naopako. Sama instalacija Windowsa 8  je prilično lagana. Jasno? Krenimo dalje.

Što vam je potrebno?

Da bi testirali Windows 8 Dev verziju potrebno vam je računalo koje zadovoljava ove minimalne uslove:

  • 1 GHz single, dual ili quad processor
  • 1 GB Ram memorije
  • 20 GB praznog prostora na hard driveu

Ako ispunjavate uslove možemo krenuti dalje.

Ako koristite svoje kućno računalo za posao, te vam život ovisi o njemu, odmah vam savjetujem da se ne igrate sa njim. Ako imate staru test mašinu, kao ja, onda vam je to puno bolja opcija za testiranje novog operativnog sustava.

Moja kopija je instalirana na 4 godine starom Acer Aspire 5600 laptopu sa 1.6 GHz Due T2050 procesorom sa 4GB DDR Rama i 100GB HDDom. To je jako spora mašina po današnjim mjerilima, ali interesantno, jako brza na Windowsu 8! No više o tome kasnije.

Windows 8 možete instalirati na više načina. Prije nego počnemo, potrebna vam je legalna kopija Windowsa 8 koju možete naći ovdje. Skinite ju odmah jer iso file zauzima izmedju 2-4.5 GB, ovisno o verziji, što znači da će vam trebati određeno vrijeme da je skinete (ovisno o brzini vaše internet konekcije).

Ako imate 64 bit sistem, onda skinite 64 bit verziju pošto će raditi brže. U suprotnom skinite 32 bitnu verziju.

Ako niste sigurni što imate – desni click na “Computer” te kliknite na “properties”. To će vam pokazati koji OS imate sada.

DVD ili USB?

Windows se može instalirati putem ISO fajla koji ćete “spržiti” na DVD disk kao bootable iso. Ako nemate DVD pržilicu onda možete koristiti USB thumb drive od 3GB i više. Ja sam u svom testu koristio USB drive.

DVD možete burnati na svom omiljenom programu kao što su Nero ili ImgBurn, ali ne zaboravite pri tom da su ISO fajlovi image fajlovi, te kako takvi moraju biti prženi kao image fajl a ne samo biti kopirani na disk.

Ako koristite USB thumb drive, bootable kopiju Windowsa možete staviti preko odličnog utilityja sa Microsoftove stranice, koja radi ne samo sa Windows 7, već na sreću, i sa Win 8.

Skinite taj alat, te formatirajte USB stick na FAT 32. Ovo će vam, naravno, izbrisati sve sa USB drivea.

USB stick možete formatirati kao i obični drive tako što odete u My Computer, desni klik na USB drive i onda Format. Quick format je dovoljan.

Nakon toga otvorite Win 7 DVD Tool te pratite upute na ekranu da napravite bootable USB kopiju windowsa 8.

Single boot ili dual boot?

Sada morate odlučiti da li želite instalirati frišku kopiju Win 8 na test mašini ili želite da napravite dual-boot instalaciju koja će vam dozvoliti da instalirate Windows 8 uporedo sa postojećom kopijom Windowsa 7.

Ako nemate test mašinu trebat će vam dvije particije za dual boot. Na jednoj, prvoj, će vam biti postojeći Windows 7, a na drugoj Windows 8. Oba operativna sustava ne mogu biti na istoj particiji!

Ako već imate dvije particije, onda možete početi instalaciju na praznoj. Dobro pogledajte koja vam je Win 7 particija a koja vam je prazna particija. Ako izaberete pogrešnu particiju, Windows 8 će se instalirati preko Windowsa 7 te vam izbrisati sve podatke!

Ako već niste, sada bi bilo odlično vrijeme da napravite backup svega što vam treba na vašem računalu. Iako imam dosta iskustva u ovome, ipak sam napravio backup svega što mi je bilo potrebno. Za svaki slučaj.

Ako nemate dvije particije a imate minimalno 20GB praznog prostora na glavnoj Windows 7 particiji onda pratite ove upute da napravite još jednu particiju na kojoj možete instalirati Windows 8.

Upute za pravljenje dvije particije na glavnom disku:

Korak 1: Kliknite na start menu
Korak 2: Desni klik na “Computer”
Korak 3: Klik na “Manage”
Korak 4: Kada se aplikacija otvori kliknite na “Disk Management” sa lijeve strane.
Korak 5: Sada izaberite svoj primarni disk na kojem vam je Windows 7 i na kojem imate bar 20GB praznog prostora.

Korak 6: Desni klik na primarni disk i onda kliknite na “Shrink Volume”.
Korak 7: Smanjite ga tako da vam ostane 20GB na kraju drivea.
Korak 8: Kliknite na “Unallocated” blok te kliknite na “New Simple Volume”
Korak 9: Kliknite “next” par puta dok ne dođete do “Format Partion” koraka.
Korak 10: Ovdje nazovite novu particiju nekim imenom, kao na primjer Windows 8, te kliknite next.

Sada će vam računalo formatirati novu particiju i bit ćete spremni da instalirate Windows 8.

Boot Sequence

Sljedeći korak je da promijenite boot sekvencu na vasem računalu a za to morate otići u bios.

Svaki bios je drugačiji. Da bi došli do biosa, morate rebootati računalo i kliknuti F2 ili Delete ili koju god drugu tipku da dođete do biosa prije nego što vam računalo učita Windows. Ovo se mora klikniti za vrijeme “post” operacije i prije nego što vidite Windows logo.

U Biosu pratite komande za vaš bios, te stavite DVD ROM ili USB Drive kao primarni boot drive, ovisno o tome koji koristite za instalaciju.

Svaki bios ima upute kako promijeniti i spremiti stvari u biosu. Pregledajte upute koje su obično na dnu zaslona.

Ovo će vam osigurati da kada spremite sve postavke da računalo povuče novu instalaciju Windowsa 8, sa DVD-a ili sa USB drivea, a ne staru instalaciju Windowsa 7 sa glavne particije.

Ako ste do ovdje došli bez problema, sama instalacija Windowsa je veoma lagana.

Instalacija Windowsa 8:

Sada kada vam je primarni boot uređaj DVD ROM ili USB Drive, Windows će se početi loadirati nakon što ste izašli iz Biosa (nadam se da ne moram napomenuti da vam USB drive ili DVD treba već biti u računalu). Instalacija Windowsa 8 je puno kraća od instalacije Windowsa 7 ili Win Viste a ovisi o brzini vašeg računala.

Pratite upute na zaslonu te sačekajte da se instalacija završi. Meni je trebalo dvadestak minuta. Ovdje kliknete next na svaku opciju do samog kraja. Računalo će se reboot tri do četiri puta tokom instalacije. To je normalno.

Nakon instalacije, morate napraviti postavku Windowsa koja je slična postavci Windowsa 7.

Treba vam Windows Live ID (Live mail ili Hotmail login), morate postaviti WiFi mrežu, odrediti razne korisničke postavke a možete stisnuti jedno dugme koje to sve samo odradi.

Nakon zadnjeg reboota dobit ćete opciju da bootate Windows 8 ili Windows 7. I to vam je to! Sada možete koristiti oba operativna sustava po želji.

Ne zaboravite otići nazad u Bios te promijeniti primarni boot uredaj sa DVD/USB nazad na HDD hard drive.

Ne zaboravite! Ovo je developer verzija Windowsa 8. Dev verzija je niža na skali nego i prva beta! Mnogo stvari ne radi. Mnogi driveri ne postoje. Mnoge promjene će vam oboriti sustav.  Mnoge stvari će biti promijenjene u narednoj godini prije nego sto izađe prava Windows 8 verzija. Ali ipak, ovo vam dozvoljava da zavirite u budućnost i dobijete predstavu o tome što možete očekivati od novog Windowsa.

Nadam se da će ovaj tutorial pomoći svim početnicima u svijetu računala, te vam uljepšati slijedećih par dana sa igranjem na Windowsu 8.

Javite nam kako je prošlo!