Monday, 16 May, 2022
Home >>> Apple >>> iOS >>> Kako napraviti back up iPhone-a ili iPad-a
icloud-backup-hero

Kako napraviti back up iPhone-a ili iPad-a

Ako već niste počeli praviti dnevne backupe vaših iOS uređaja krajnje vam je vrijeme. Ne želite doći u situaciju da izgubite sve personalne podatke i postavke samo zato što ih niste imali pohranjene. Vjerujte mi postavka backupa će vas riješiti velikih glavobolja prije ili kasnije.

Nemoj te odlagati ovaj proces pošto kada ga jednom postavite na uređaju možete praktički zaboraviti na njega a iOS će svakodnevno raditi backup u pozadini. Ovdje ćemo vam pokazati par načina da napravite backup uređaja.

Što je backup?

Backup je dupliciranje i pohranjivanje personalnih informacija s vašeg iOS uređaja na iCloud ili vaše osobno računalo. Informacije koje se pohranjuju uključuju stvari kao slike, videa, postavke, podatke iz aplikacija (kao save fajlove iz video igara), raspored home stranice, poruke, health data a što je najvažnije imenik, slike, kalendar, podsjetnik, safari lozinke, i mnoge druge informacije koje čine vaš uređaj vašim.

Prije nego što počnete vrijedno je napomenuti da morate imati iCloud račun odnosno Apple ID koji automatski dođe s iCloudom. Ako nemate Apple ID kliknite ovdje da vidite kako ga kreirati. Ne zaboravite da firmware verzije prije iOS 5,0 nemaju iCloud backup tako da morate koristiti iTunes za backup.

Kako uključiti automatski iCloud backup na vašem iPhoneu ili iPadu

Apple vam od iOS-a 5,0 daje 5GB iCloud prostora besplatno. Njih možete iskoristiti za svakodnevne backupe vaših iUređaja. iCloud je najlakši način za svakodnevni backup.

 1. Odite u Postavke
 2. Kliknite na iCloud (Ako već niste logirani pute Apple ID-a, ovdjećete morati ubaciti user name i lozinku)
  icloud-backups-iphone-ipad-slide1
 3. Kliknite na Backup
 4. Ako vam backup već nije uključen upalite ga ovdje
  icloud-backups-iphone-ipad-slide2
 5. Dobićete upozorenje da vam iPhone više neće praviti automatske backupe putem računara već, putem iClouda. Kliknite ok.
 6. Ako već niste u iCloud postavkama odredite koje podatke želite sinkati s iCloudom. Kliknite na mail, kontakte, calendar i sve ostalo što želite spremiti u backup.

To vam je to. Uređaj će vam sada praviti dnevne backupe dok ste god spojeni na punjač i konektirani na WiFi mrežu. Što se u većini slučajeva dešava preko noći. Da bi uštedjeli na prometnim podacima automatski backupi se nikada neće raditi ako niste spojeni na WiFi.

Samo da znate privi backup bi mogao biti više GB u veličini ovisno o broju informacija koje imate na iUređaju. Sve sljedeće pohrane će trajati jako kratko i koristiti puno manje prometa na WiFi-u s obzirom da iCloud uspoređuje svaki novi backup s starim te pravi backup samo onih informacija koje su nove od zadnji put kada ste napravili backup.

Kako manualno aktivirati novi iCloud backup na iPhone ili iPad

Ako vam ikada zatreba da ručno upalite iCloud backup to možete uraditi na sljedeći naćin:

 1. Odite u Postavke
 2. Kliknite na iCloud
  ios-back-up-icloud-step1
 3. Pa na backup (Tu možete vidjeti kada vam je iPhone uradio posljednji backup)
 4. Ako vam treba novi, kliknite na “Backup Now” i pustite da iPhone napravi backup.
  ios-back-up-icloud-step2

Ovo može trajati od par sekundi pa nadalje ovisno kada ste napravili posljednji backup i koliko novih informacija imate od tada. Ne zaboravite da backup slika i videa može trajati prilično dugo.

Kako upaliti automatski iTunes backup putem računala

Ako iz nekog razloga ne želite pohraniti informacije putem iUređaja na iCloud onda backup možete uraditi putem iTunesa. Ovo će vam pohraniti podatke na računalo gdje ih sami možete spremiti i kontrolirati a backup će se automatski aktivirati svaki put kada spojite iUređaj na iTunes.

 1. Spojite iPhone ili iPad na računalo
 2. Otvorite iTunes
 3. Kliknite na ikonicu iUređaja na vrhu lijevo
  itunes-device-icon
 4. Klinite na “Summary” sekciju na lijevo
 5. Pod “Backups – Automatic Back Up” sekcijom kliknite opciju “This Computer” i “Encrypt iPhone backup” ( Ako ne kliknite Encrypt opciju, Lozinke, health i HomeKit data se neće backup ali sve ostalo hoće bez obzira.
  Ovdje morate napraviti lozinku za backup. Lozinka će vam automatski biti pohranjena u Keychain s drugim lozinkama.
  backup-itunes-mac-screenshot-01
 6. Nakon što je backup završen kliknite “Done” i to vam je to. Itunes će vam sada automatski praviti backup na računalu svaki put kada spojite iPhone na računalo i otvoren vam je iTunes.

Kako manualno napraviti jedan backup putem iTunesa

 1. Spojite iPhone ili iPad na računalo
 2. Otvorite iTunes
 3. Kliknite na ikonicu iUređaja na vrhu lijevo
  itunes-device-icon
 4. Klinite na “Summary” sekciju na lijevo
 5. Kliknite na “Back Up Now” dugme u manual back up sekciji
  backup-itunes-mac-screenshot-02
 6. Kliknite “Done” kad je backup završen

Javite nam ako imate ikakvih pitanje ili ako smo nešto zaboravili dodati. Uživajte u znanju da su vam sada podaci sigurni i ako vam ikada dođe do kakvih problema sada imate backup podataka.

Ako vas zanima više informacija o korištenju iTunesa možete pogledati Sinkronizacija iPhonea i ITunesa i naučiti više to tome.

Credit i Ideja:
Apple.com
iMore.com