Wednesday, 28 October, 2020
Home >>> Tutoriali >>> Kako osloboditi RAM memoriju na iPhone, iPad ili iPod touch uređajima?
iphone-ram

Kako osloboditi RAM memoriju na iPhone, iPad ili iPod touch uređajima?

Da li vam se desilo da primjetite kao su vaš iPhone ili iPad usporili poslije nekog vremena korištenja? Mora se priznati kako Apple čini sve kako bi njihov iOS na najbolji mogući način raspoređivao RAM memoriju na svim uređajima sa kojima se isporučuje ali granice uvijek postoje.
Najobičniji restart uređaja će riješiti ove probleme ali mnogima je taj proces spor. Ovdje ćemo vam objasniti kako još brže i jednostavnije možete isprazniti RAM memoriju svog iPhonea ili iPada:

 1. Pritisnite Power tipku svog iUređaja, kao da ga hoćete ugasiti, i sačekajte dok se ne pojavi poznata “slide to power off” poruka.
 2. Sada nemojte ugasiti uređaj, nemojte ni tapnuti na “cancel” opciju. Dok držite Power tipku, u vrijeme kada se pojavi opcija za gašenje uređaja pritisnite i držite Home tipku nekoliko sekundi. Nakon malo vremena zaslon će pocrniti i vratiti se na Home Screen.

I to je to! Kada otključate zaslon i pokrenete neku od aplikacija iz App Switchera možete primjetiti kako će se ona morati učitati ponovo, upravo zbog toga što ste prethodno opisanim procesom “saprali” sve podatke iz RAM-a te vaš iPhone ili iPad rade fluidnije. Ovaj trik moguće je napraviti u iOSu dugi niz godina i može vam dobro doći nekad, iako gašenje i ponovno paljenje uređaja redovno daje sigurnije rezultate. Jeste ikad probali ovaj trik?

 • Matej

  Pozdrav. Poslao sam svoj iPhone 5S na popravak te su mu tamo podigli operativni sustav na iOS 9 i mobitel je sada osjetno sporiji. Je li postoji ikakva mogucnost da se spusti nazad na iOS 8 nakon sta Apple prestane potpisivati?

  • Drazen Kisic

   Sada nema povratka, na žalost.

 • Kiki

  I meni je takodje mnogo los ovaj ios 9. Cekam ios 9.2 samo ne znam kada ce izaci

 • klick098

  Dobar dan…
  Što sam Ja uočio je to da mi jede bateriju!!! U jednom danu..Govorim o iPad mini3.
  Prije je trajala cca 5-7 dana realno kad korišten onda 3-4. A sada ako ga napunim na 100% i malo internet malo neka igra pogledam nesto na yutube i ostavim preko noći da odspava i eto kraja… :(:(:(:(