Tuesday, 17 May, 2022
Home >>> Apple >>> iOS >>> Kako otvoriti Safari likove u pozadini – Za Pocetnike
safari-open-in-the-background

Kako otvoriti Safari likove u pozadini – Za Pocetnike

Danas ćemo vam pokazati kako otvoriti Safari linkove na novoj stranici (“tabu”), te na novoj stranici, ali u pozadini.

Ovo je mali tutorial za sve one koji su tek nedavno počeli koristiti iPhone i iOS te možda nisu svjesni ove opcije.  Za ovo vam nije potreban jailbreak.

Kao sto možda već i znate kada surfate net te želite otvoriti neki novi link na drugoj stranici sve što trebate uraditi je “push and hold” na link par trenutaka i iOS će vam ponuditi druge opcije, kao opciju “Otvori na novoj stranici”

Ovo je dobra funkcija međutim po defaultu, Safari će vam otvoriti link na drugoj stranici (tabu) ali vas u isto vrijeme i poslati tamo, što možda nije ono što ste htjeli s obzirom da već nešto čitate.

Ako ste slični meni, onda obično otvarate linkove u drugom prozoru kada vas zanima nešto više u artiklu koji čitate, te želite saznati više o teme, ali kasnije. Slično kao CTRL+Klik na računalu.

Ako je to slučaj onda ne želite da vas linkovi prekidaju u čitanju već ih želite otvorene da ih ne bi zaboravili.

Na sreću, osim otvaranja na novoj stranici, Safari vam može otvoriti linkove na novoj stranici ali u pozadini, što vas neće prekinuti u čitanju.

Ako vam se ovo više sviđa neko default opcija odite u Postavke, pa na Safari, te kliknite na “Otvori Linkove”. Tu možete izabrati da li želite linkove na novoj stranici ili u pozadini.

Još jedan mali trik za one koji su novi u iOS-u.