Friday, 28 February, 2020
Home >>> Ostalo >>> Fotografija >>> Kako podjeliti fotografije s prijateljima na lakši način putem iClouda
photo-stream-sharing-main

Kako podjeliti fotografije s prijateljima na lakši način putem iClouda

Kao što smo već pisali u više navrata iPhone vam dozvoljava dijeljenje fotografija na više načina putem emaila i Facebooka, međutim da li ste znali da fotografije uslikane s vašim ljubimcem možete proslijediti s prijateljima i bez emaila putem iClouda?

Ako ste bar  na iOS-u 5 onda bi već trebali znati za besplatan servis za sinkanje, kontakta, aplikacija i svega ostalog na iPhoneu, pod imenom iCloud. Ako ne znate za iCloud više informacija možete pročitati ovdje.

I ako ste korisnik iClouda, šanse su da niste svjesni da možete dijeliti fotografije putem tog servisa. Što više kada jednom postavite ovu funkciju dijeljenje fotografija sa prijateljima će biti instantno i puno brže nego putem emaila a da ne napominjemo mogućnost privatnog komentiranja na podijeljene fotografije.

Vrijedno je napomenuti da dijeljenje fotografija ne zauzima prostor na vašem 5GB iCloud korisničkom računu, te iako je predviđeno za dijeljenje slika sa drugim iOS korisnicima, vam također omogućava dijeljenje slika i sa drugima putem interneta, no više o tome kasnije.

Ovdje ćemo se koncentrirati na postupak djeljenja fotografija sa prijateljima koji imaju iOS uređaj.

Kako podjeliti fotografije putem Photo Streama i iClouda

Za ovo vam je potreban iUređaj na iOS-u 5.x.x, iCloud, te prijatelji koji također imaju iOS uređaj i iCloud. (Na dnu ću opisati kako podjeliti fotografije sa ostalima.)

Korak 1: Otvorite Foto app te kliknite na Photo Stream tab. Sada kliknite na plus znak u gornjem lijevom uglu kako bi kreirali novi Photo Stream album.

photo-stream-djeljenje

Ovaj album će vam služiti za djeljenje slika sa jednim ili više prijatelja koji imaju iPhone.

Korak 2: Na sljedećem koraku, ubacite iCloud/iTunes email adresu prijatelja, ili više prijatelja od jednom. Upišite naziv tog novog albuma kako bi znali s kim dijelite fotografije i kliknite izradi.

Kao što vidite također imate opciju za javno dijeljenje (public sharing) putem automatski kreirane web stranice. Ovu opciju možete koristiti da bi podijelili ovaj novo kreirani album sa nekim tko nema iPhone i iCloud.

Sada ćete vidjeti ovaj novo kreirani album na listi albuma u Photo Stream tabu. Vi ste vlasnik ovog albuma i jedina osoba koja u njega može stavljati slike ili brisati slike. Ljudi s kojima dijelite ovaj album imaju samo mogućnost komentiranja i lajkanja istih. Znači ne morate se bojati da će vam netko izbrisati i jednu od slika koje dijelite a u isto vrijeme ih vi možete izbrisati kad god želite.

Osoba s kojim dijelite slike, će dobiti iOS notifikaciju da želite djeliti slike putem Photo Streama, te to moraju odobriti. Mislim da svi znate barem pet razloga zašto je ovo potrebno.

E sad, kako podjeliti slike?

Korak 3: Odite u foto album, kliknite uredi, te izaberite sliku ili slike koje želite podijeliti. Nakon toga kliknite malu “share” ikonicu te izaberite Photo Stream opciju.

photo-stream-sharing

Sada će te vidjeti sve vaše Photo Stream albume uključujući ovaj koji ste napravili gore. Kliknite na njega i to će vam instantno podijeliti fotografije sa tim prijateljom ili više prijatelja, te će isti također dobiti glasovne i vizualne notifikacije da ste im poslali slike. Isti mogu komentirati i lajkati na fotografije te se možete dopisivati putem komentara ala Facebook.

I to vam je to. Ovaj tutorial izgleda puno kompliciranije nego što je, i ova metoda dijeljenja slika je ustvari puno lakša i brža nego dijeljenje putem emaila, te za razliku od dijeljenja putem bluetootha ili NFC-a osoba s kojim dijelite fotografije ne mora biti pored vas.

Kao što sam rekao ranije, ako želite podjeliti fotografije s korisnicima drugih mobilnih sustava ili s nekim na računalu to možete uraditi tako što kliknete na public sharing odnosno javno dijeljenje putem web stranice. To ću vam ostaviti da probate sami, i mislim da ćete se ugodno iznenaditi s rezultatom.

Kao i uvijek, javite nam ako imate ikakvih problema ili pitanje.

  • Mirjana

    Pozdrav! Već cca godinu dana sam član Apple obitelji i redoviti citatelj vasih tekstova, koji su mi uvelike pomogli u raznoraznim pocetnickim problemima i nesnalazenjima. Trenutno me muci slijedece i nisam nigdje nista pronasla kako da otklonim i rijesim problem. Imam iPhone 4S, suprug mi je dao iPad (prva generacija) i ja ga zelim personalizirati. Hocu sve fotke sa telefona prebacili na iPad putem iClouda i našla sam se pred zidom. Naime, suprug je prijavio na iCloud mail adresu koju vise ne koristi, a i lozinku je zaboravio. Kad hocu izbrisati tu mail adresu kod iClouda dobivam poruku: brisanjem tog racuna izbrisati cete sve podatke sa iPad uredaja! Sto da radim? Možda vam je pitanje banalno, ali još se smatram pocetnikom, smijem li kliknuti na “izbrisi racun” i staviti svoj ili ne, jer mi se taj način prebacivanja fotki čini najjednostavnijim. Hvala unaprijed na pomoci!

    • Napravite backup slika putem racunala. I onda.