Monday, 16 May, 2022
Home >>> Apple >>> iOS >>> Kako ažurirati (upgrade) iPhone na najnoviju inačicu iOS-a?
ios-10-upgrade

Kako ažurirati (upgrade) iPhone na najnoviju inačicu iOS-a?

Ovaj članak je orginalno objavljen 1.10.2012 te je posljedni put ažuriran 8.11.2016.

Ovaj članak će vam pokazati tri načina na koji možete ažurirati iUređaj ovisno o tome što želite napraviti. Ove upute vrijede već godinama i vrijedit će i za nadolazeće inačice iOS-a. Ako se nešto promjeni, mi ćemo ažurirati ovaj članak kao što smo to radili i do sada.

Prije nego što počnete

Ako ovisite o iPhone unlocku ili jailbreaku nikada ne pravite ažuriranje putem jednog od ovih načina dok ne provjerite možete li otključati ili jailbreakati uređaj na novoj inačici iOS-a.
Obavezno napravite backup, ili putem iCloud servisa na samom uređaju, ili putem iTunesa. Ne preuzimamo odgovornost ukoliko izgubite informacije jer niste napravili backup.
Ako niste sigurni da li vam je potrebna nova inačica, pogledajte koje su razlike između vašeg firmware-aa i najnovije inačice ovdje.

OTA (Over the Air) ažuriranje putem samog uređaja. (Najlakši način)

Ako ste na bilo kojoj inačici iOS-a od 5.0 na više, uređaj možete jednostavno ažurirati preko samog uređaja. Prije nego što počnete spojite se na WiFi mrežu.

Korak 1: Otiđite u “Postavke”
Korak 2: Zatim na “Općenito”
Korak 3: Pa na “Ažuriranje Softvera”
Korak 4: Ako postoji nova inačica softvera imat ćete detalje o inačici, te gumb da preuzmete i instalirate novi softver na dnu. Kliknite na “instaliraj sada” i iUređaj će odraditi svoje. Ako nemate dovoljno prostora na uređaju, morat ćete napraviti prostora osim ako ste na inačici iznad iOS 9. U tom slučaju iUređaj će sam izbrisati neke aplikacije za vrijeme instaliranja i onda ih ponovo vratiti nazad nakon što je firmware instaliran.

ios-10-update

Nakon nekog vremena ovisno o veličini nove inačice, uređaj će biti podignut na posljednju verziju firmwera. Sve na iUređaju će vam ostati kakvo je bilo prije instaliranja posljednje verzije, i kontakti i aplikacije, kalendar, email itd.

*Note: Ne zaboravite, ako imate jailbreak na uređaju, ovaj način vam neće uspjeti.

Ažuriranje iOS-a Putem Download i Update Funkcije na iTunesu.

Bez obzira imate li jailbreak ili ne, iUređaj možete jednostavno ažurirati preko iTunesa. Uvijek počnite s instaliranjem posljednje inačice iTunesa.

Korak 1: Spojite iUređaj putem USB kabla na vaš laptop ili PC.

Korak 2: Nakon toga iTunes će vas pitati da li želite podići uređaj na posljednju inačicu. Kao na slici.

ios-9-update-popup

Korak 3: Kliknite “Download and Update”, pričekajte do iTunes skine posljednju inačicu iOS, te je instalira na iPhone. Ne gasite i ne igrajte se s uređajem za vrijeme ažuriranja.

Alternativno:

Ako vam iTunes ne ponudi ovu opciju čim priključite telefon ili ako ste iz nekog razloga zatvorili ponudu, uređaj možete ažurirati tako što kliknite na svoj uređaj s desne strane iTunesa pod “DEVICES” sekcijom.

Nakon toga kliknete na “Check for Update” gumb. Samo nastavite pritiskati OK ili Continue. To će vam nakon još par potvrda također podići iOS na posljednju inačicu.

macos-itunes12-5-device-summary-update

Ažuriranje iOS-a Putem “Shift+Restore” opcije u iTunesu (Clean Install)

Za one koji su Jailbreakani ili nisu, ali imaju problema sa prva dva načina, postoji treći način koji je malo kompliciraniji, ali radi u 99,9% slučajeva.

Ovaj način vam zasigurno briše sve informacije s iPhonea, te uklanja sve tragove jailbreaka ili bilo kakvih problema s prijašnjim softverom. Ovo je takozvani “clean install”. Prije nego krenete sa ovom opcijom, ne zaboravite napraviti sve potrebne backupe, kako ne biste izgubili svoje podatke i informacije s iPhonea.

Korak 1: Instalirajte posljednju inačicu iTunesa, te skinite posljednju inačicu iOS-a s naše download sekcije. Ne zaboravite da dva puta provjerite da skidate točan firmware za vašu vrstu i generaciju uređaja. Ako skinete pogrešan firmware uređaj vam neće raditi.

Korak 2: Spojite iUređaj na računalo putem USB kabla.

Korak 3: Stavite iUređaj u DFU mode (DFU mode za iPhone 7 i dalje). Ne zaboravite da vam je zaslon u DFU modeu potpuno crn i uređaj izgleda kao da je ugašen. Ako vidite bilo što na zaslonu ugasite uređaj i probajte ponovno, jer to znači da niste ušli u DFU mode.

Korak 4: iTunes će prepoznati DFU mode, te vam izbaciti pop up prozor kao dole. Kliknite OK. Otiđite u iTunes, te kliknite istovremeno “Shift” na tipkovnici i “Restore” gumb u iTunesu  (Option+Restore na Mac računalima).

itunes-12-recovery-mode

restore-iphone

Korak 5: Sada se sjetite gdje ste spremili posljednji iOS firmware iz prvog koraka, kliknite na taj fajl pa onda na “Open”.

Korak 6: Dobit ćete još jednu, ujedno i posljednju opomenu, da ako kliknite “Restore” iTunes će vam izbrisati sve s uređaja, te instalirati novi iOS. Ovaj način ažuriranja vam je kao da formatirate računalo. Sve podaci se brišu i friška verzija firmwara se instalira. Ovo uklanja sve bugove sa softwarom, ali također i sve vaše podatke i informacije. Nemojte koristiti “Restore”, ako niste napravili backup.

itunes-recovery-mode

Korak 7: Ukoliko ste prošli prethodni korak, kliknite “Restore”. iTunes će odraditi svoje, te vam podići uređaj na posljednju inačicu. Nakon toga napravite normalan setup, te povucite backup s iTunes ili iClouda (ovisno o tome kako ste napravili backup).

restore-from-backup-photo-100444116-large

Potencijalni Problemi

Ovisno o konfiguraciji vašeg računala i različitih softwarea, može se dogoditi da vam iTunes izbaci neku grešku usred ažuriranja. Čestitamo, vi ste jedna/jedan od onih 0.0001% onih koji imaju nešto specijalno na svom računalu.

Ove greške obično znače da imate software problem, firewall ne dozvoljava instalaciju, virus scan se petlja u operacije iTunesa, host fajlovi vam nisu kako bi trebali biti, imate loš USB kabel ili USB port ili vam uređaj na neki način nije ispravan.

Svaka greška ima broj i taj broj nešto znači. Upišite grešku u tražilicu na Omizio blogu, pronađite kako je možete popraviti i krenite ponovno. Ako vam ne uspije, uvijek možete probati isto na drugom računalu.

Nadam se da će vam jedan od ova tri načina pomoći. Kao i uvijek, javite nam se ako imate pitanja.

 • marko0306

  imam iphone 3gs i jailbreak je na njemu i zanima me ako ga azuriram dali se jailbreak brise ?

  • Da uvjek kada pravis azuriranje brise ti se jailbreak i unlock.

  • Uvjek

   • Robi

    Pozdrav,

    imam iphone 3gs ( verzija 4.1 8B117 , firmware 05.14.02) i jailbreak je na njemu, nije otključan.

    molim vas savjet da napraviti upgrade iOS-a i na koju verziju, htio bih i dalje imati jailbreak-ani uređaj.

    Hvala

 • Zanima me.. Imam ios 6 na ipadu i hocu ga vratiti na ios 5.. Kako da to napravim? Nema mi youtube app i google maps..? Moze pomoc

  • Berka

   nazalost, nemozes ga vratit na iOS 5, bar zasad nije ponudjena ta solucija….. :(

 • marko

  zanima me kako zaustaviti download i instalaciju ios6, ako sam već započeo skidanje?

 • marko

  Evo downloadao se ios6, i sad me pita da ga instaliram sada. Ja ga ipak ne bih instalirao, pa vas molim da mi kazete kako ga mogu maknut s telefona. Dakle, azuriranje nije izvrseno.

  • Nikako. iOS firmware ce biti u cashu dok ti ponestane prostora na uredjaju. Kad se to desi iPhone ce ga sam izbrisati da bi napravio mjesta.

 • meni stalno javlja 3194 error…

  • Znaci da ga pokusavas dici na stariju inacicu. Samo ga mozes dici na posljednju (momentalno 6.0.1). Ili mozes na nizu ako imas SHSH blobove. To se zove downgrade. Imamo cjelu sekciju o tome.

 • Poštovani, imam IPhone 3Gs verziju 4.2.1. i modem fimware 05.15.04. pošto se stvarno slabo razumijem u to sve i nakon svih pročitanih članaka još sav više zbunjenija :D dali mi možete molim vas jednostavno objasniti šta sve moram instalirati i updejtati :D hvala :D

 • AdoKing

  pozz. imam iphone 3gs. radio sam mu restore i nije mogao da odradi vjerovatno mi je bilo do kabla. uzeo sam drugi kabl i kad ga skopcam pokrene se izunes ali mi ne ocita telefon. sta da radim?

  • Nadji drugi kabal ili koristi drugi racunar. Ako to se iPHone ne upisuje na iTUnes a ure]aj noramalo radi onda ti je najvjerovatnije do racunara (USB Port) Drivera ili kabla. Moras skontati sto je. Ja bih osobno probao prikaciti drugi uredaj i vidjeti ako njega prepoznaje. Ili spjiti isti na potpuno drugo racunalo i drugi itunes.

 • AdoKing

  ima li iko za pomoc oko ovog 3gs ?

 • adnan

  Uradio sam uptade na itunesu i sada kad se sve zavrsilo odabrao sam jeziki drzavu… sada mi ibaci spoji sa i tunes… ja spojim i nista tako stoji… sta treba da uradim da bi pokrenuo uredjaj..
  p.s. imam iphone 4

  • Kgdule

   I meni se to desilo .. Posle odabira jezika i wif-ja dugo očitava i kaze da nije moguce prijaviti se na ID …sta da radim?

   • Kgdule

    A kada se spojim na itunes tamo me ceka katanac

 • zg0910jv

  Ažurirao sam iphone 5 na 6.1 preko uređaja….što moram napravit da mogu napravit novi jailbrake…restore pa ažurirati preko itunesa ili?

 • Delo

  Sta se moze desiti jer sam vec digao na 6.1 preko samog uredaja

 • drazan

  Ažurirao sam iphone 4s na 6.1 preko uređaja….što moram napravit da mogu
  napravit novi jailbrake?

 • djelo

  Kad radim restore zasto bi morao prvo napraviti download na na 6.1 pa automatski ga dize na zadnju verziju kad radis restore .

 • petra

  Imam iphone3 (bez S) i napravila sam sve sto pise u clanku. ali na kraju opet ne mogu ukljuciti mobitel jer mi se na ekranu stalno pokazuje kabel koji vodi prema itunesu i emergency call. sve sam napravila po ovim uputama i to vise puta ali na kraju uvijek isto.
  i koji najveći ios iphone3 podrzava?

  • Nikola mali Omizio

   Idi na red snow instaliraj cydiy

 • tomas

  ne kuzim se bas u i phone pa da pitam.ako ne zeleim JB i imam recimo 3gs koji je dekodiran(mislim da prima sve kartice)….nakon update na najnoviji služb fw da li ce se zakčjucat na operatera gdje je kupljen.dakle misliom na unlock za sim…hvala.btw molim odg na gospod.tomas@gmail.com… thx

  • To ovisi kako je dekodiran. Ako je tvronicki nece. Ako je ultrasnow ili niki gevey onda zasigurno hoce.

 • katarina

  LJUDIII ja imam jailbreak na iphone 4 i isla sam preko postavki na mobitelu azurirat softver i sada mi se pali vec 20 min i nikako da se upali sta da radim ? molim pomoc! hvala

  • Sve ti pise u ovom postu.

 • dinohankic

  Omizio molim te pomozi. Imam Jailbrekan iPhone 4 i preko postavki na njemu sam otišao instalirati softver iOS 6.1.3, a na njemu je bio 5.0.1. Sada mi se stalno pali i gasi, a kada se upali pokaže Apple-ov logo i opet se ugasi. Evo već 3 sata tako radi. Spajao sam ga na PC i ništa, ni iTunes ga ne prepozanaje. Šta da radim?

  • Ne mozes azurirati iPhone preko samog uredjaja ako imas jb. Probaj trece upute na ovoj strani

   Putem “Shift+Restore” opcije (Clean Install). To ce ti sve sredit.

 • Marijan Gilja

  Uradio sam uptade na itunesu i sada kad se sve zavrsilo odabrao sam jeziki drzavu… sada mi ibaci spoji sa i tunes… ja spojim i nista tako stoji… sta treba da uradim da bi pokrenuo uredjaj..
  p.s. imam iphone 4

  • Probaj trece upute na ovoj strani.

   Putem “Shift+Restore” opcije (Clean Install)

   • Marijan Gilja

    iphone mi nije otkljucan na moju mrezu. ima li to ikakve veze? mogu ga ovako pokrenut pa onda otkljucat na svoju mrezu?

    • Da ima veze. Ako ti nije otkljucan izgubio si unlock i mogucnost koristenja kada si ga update preko iTunesa. Koji ti je sada baseband (modem firmware)?

     • Marijan Gilja

      mislim da je 1.59.. verzija softvera 5.1.1 ali sam ga probo dignut na 6.1.3 pa mi se zato ovo desilo.. :/ sta da radim? jel ima neko rijesenje?

     • Marijan Gilja

      omizio pomozi molim te.. ima li ikakvo rijesenje?? ili sam izgubio mob.. :/

     • Marijan ja sam sada malo zbunjen do kud si dosao. Ako dobro shvatam uredaj ti se ne pali i nije ti se azurirao na najnoviju verziju te ti je i ostao stari baseband. Ako je to slucaj, onda ne podizi uredjaj putem iTunesa jer ce ti to podici u baseband i unistiti unlock. Molim te javi se Darku preko Facebooka. On ce ti pomoci oko toga.

     • Marijan Gilja

      tako je.. iphone nemogu upalit ali mi se nije azuriro radi neke greske.. koji darko? kako mu stoji ime na facebooku?

 • mojaadresa

  Imam Iphone 4s, nije jailbreak-an. Vec dva dana mi je stajala baterija na 1%, ali je radio normalno(doduse malo zatamnjeniji ekran). I jutros sam ga ugasila, kao da ga ponovo upalim, ali vise ga ne mogu upaliti…

  E sad kad stisnem home i on/of tipku, on ude u DFU mode, ali sto da radim? Ako napravim restore izgubit cu sve podatke zar ne? Jos je pod garancijom ali sam mislil ada ima neko brze rjesenje?

 • Petar

  imam jedan problem, azurirao sam softver na iphone 4, i sad nece da ocita karticu, tj trayi pin lock to activate i phone

 • marijo

  imam iphone4 pokrenuo sam azuriranje sasvim slucajno ali sad mi se stalno pali i gasi ova jabuka na ekranu i nemogu ga pokrenuti nikako potpuno je blokiran pomagajte…..hvala

 • Ja

  Slučajno sam updetao iphone 4s sa 6.1.2 na 6.1.3 i izgubio jailbrake.Kako i dali ga je moguće vratiti na prethodni..?Hvala puno ?

 • sema

  imam iPhone 3gs i krenuo sam da uradim update na 6.0 i potom mi je se samo ugasio, kada ga upalim samo mi se pojavljuje ona Jabuka i pali se i gasi…. sta da radim??

 • sabina

  imam iphone4 sa verzijom 4.3.5 fabricki otkljucan, sad bi da uradim update na ios7 beta. hocu li iygubbiti sve podatke sa telefona prilikom update?

 • Rusol

  Molim vas pomozite, imam iphone 4 koji je jailbreakan htijela sam podignuti ios na 7. Sada mi se pali i gasi jabuka kompjuter ga uopće ne prepoznaje niti itunes, uopće kompjuter ne puni bateriju.nema što nisam probala i drugi kompjuter isto ništa, drugi iphone prepoznaje kompjuter i itunes, uz sve to ne radi mi baš home tipka. unaprijed zahvaljujem

 • Ana

  imam iphone 4 i ne razumijem se bas u te postavke i slicno. mislim da sam imala ios 6.0 odnosno prvi ios 6 koji je izasao i neki dan mi je doslo u postavkama azuriranje ios 7 i ja sam sinoc njega stavila na azuriranje imao je 100 posto, no jutros kada sam se probudila iphone mi je bio iskljucen odnosno nije imao baterije, zatim sam ga stavila na punjac i on mi je pokazivao samo onu jabuku i tako se palio i gasio nonstop tj. probao se paliti poslje te jabuke se ugasi i tako cijelo vrijeme. sad me zanima sto da radim?molim detaljno objasnjene jer vec kao sto sam rekla ne razumijem se bas u te stvarii.. :(

 • Neven

  Imam iphone 4s tvornički je otkljucan sa strane t-mobile-a imao sam ios 6.1.3 JB odlučio sam staviti ios 7.0.2 softver sam stavio bez problema e ali sad postoji jedan jako veliki problem pošto imam tele2 karticu koju sam prije na 6.1.3 bez problema koristio i sve, sad na ios 7 cim ju stavim u mobitel i otkljucam nakon 5 sekundi se pojavi jabučica i traži me da aktiviram uređaj a kada želim aktivirati uređaj dali putem itunesa ili 3g-a ili wifi-a baca mi poruku da “SIM Not Valid” kartica od bonbona ili od simpe radi normalno te se aktivira bez problema, što da radim?! :S

 • Neven

  Imam iphone 4s tvornički je otkljucan sa strane t-mobile-a imao sam ios 6.1.3 JB odlučio sam staviti ios 7.0.2 softver sam stavio bez problema e ali sad postoji jedan jako veliki problem pošto imam tele2 karticu koju sam prije na 6.1.3 bez problema koristio i sve, sad na ios 7 cim ju stavim u mobitel i otkljucam nakon 5 sekundi se pojavi jabučica i traži me da aktiviram uređaj a kada želim aktivirati uređaj dali putem itunesa ili 3g-a ili wifi-a baca mi poruku da “SIM Not Valid” kartica od bonbona ili od simpe radi normalno te se aktivira bez problema, što da radim?! :S

 • Morticia Adams

  Opet ja sa jos jednim iphoneom. muz mi ima 4g i danas ga odlucim azurirati i odabrala jedzik drzavu… i kao spojiti se sa itunes i ne zeli mi se spojiti. uopce ne pokazuje mob na itunesu tako da i kad stisenm shift nema restore. upomoc muz ce me likvidirati ako sam smrdala sta :((

  • Morticia Adams

   pokusala spojiti kabal u drugi usb ulaz i sada pise restore in progress :) nadam se da ce raditi kako treba

 • zzzzz

  imam IPhone 4 ažurirao sam i instalirao 7 al mi se pojavi logo i opet ugasi i tako non-stop, pokušao sam ga spojiti na komp al nema nikakvih znakova???

 • Nemanja Vucic

  imam iphone 3g, kad sam odradio update dobio sam gresku 1015 pokusao sam na sva tri nacina da resi problem, stavio sam uredno u dfu mod telefon … ali kad odradim sve nece i tunes da mi pokaze opciju restore kad treba da odradim ono shift + restore sat da radim ???
  hvala unapred

 • Andrej

  Imam iphone 3gs uradi sam updatei sad mi pise na telefonu could not activate iphone a gore no service … sta da uradim da bi popravio ovo

  • BaNe

   imam isti problem a jailbreak ne radi?!?!?!WTF

 • marko

  error 1015????! na sve ove nanačine sam probao i izbacuje mi istu grešku itunes,a na telefonu ista slika: logo itunesa i usb kabal. šta da radim a da ga pošaljem u smeće?

 • Vlajce

  Cao imam problem sa wifi u toku ubacivanja nojijeh softvera vise nije radio jednostavno kada udjem nemogu da pomerim kruzic jer je zamracen dali je to normalno da se desava za iphon 4s

 • Mirko Milic

  Je li iOS firmware 6.1.6 zadnji koji iPhone 3GS moze podrzati ? I kako da napravim upgrade na neki iOS firmware koji mi Itunes ne nudi ? (npr. meni nudi upgrade na 6.1.6)

 • Tinčy

  Pozdrav!Imam itunes koji sam instalirala s iphonom 4,sad sam kupila iphone 5 s,i problem mi je što ga itunes neučitava,ni računalo isto,kad ga priključim piše samo iphone,i uređaj nije instaliran….

 • VLADAN

  pozdrav,zelo bih da pitam dali bih mogo da bez problema predjem na noviju verziju ios 7.1.2 ,a trenutno imam ios 7.0.3.
  telefon je iphone 4 (week :14.03.2011)
  serial number: 6Q1147C4A4S
  Jailberkede: No
  Region: Germany
  hteo bih preko wifi-a telefona da instaliram noviju verziju,dali bih mogo? dali telefon nece biti zakljucan posle toga,trenutno radi na svim karticama. UNAPRED HVALA PUNO

  • vladan

   basebanda je 04.12.09. jos jednom hvala unapred na odgovoru

  • aks

   anima me jel ti se iphone zakljucao jer je moj na austrijsku mrezu i ne zelim da se zakljuca

 • damir

  dali je moguće nadograditi ios 6.1.3 na 7.1.2 tako da ostanu postavke i aplikacije iste iako 7.1.2 nije najnoviji ios vec je 8.0.2.

 • Amina Cerovac

  MOLIM ZA POMOC?!!!
  Imala sam staru verziju iOS softvera, i nisam uopce zeljela da instaliram iOS 8.1, medjutim danas sam u iTunes slucajno pritisnula azuriranje softvera, nakon cega mi se pojavila greska (27). Ne znam sta da radim? najveci je proble jer stvari nisam spasila na iCloud. POMOC!

 • Nebojša Jojić

  Molim za pomoc,kupio sam telefon od nekog lika,a na sebi ima icloud nalog a sifru ne znam,radi na sve kartice bez problema,vidim da je iskljucen my phone,imam problem pojavilo mi se da azuriram ios 8.4 dal azurirati a pise da je vezano za muziku dal ce se telefon restartovati posle toga i onda skroz zakljucati.hvala na odgovoru ko mi pomogne

 • Adis Mehanović

  Prije nego sam podigao iOS sa 8.1. na 9 pokretom prsta sa dna display-a na gore izvlacio se neki novi prozorcic koji mi je omogucavao nove opcije tipa wi-fi on/of, lihgt on/of i sl…sada toga nemam i kada predem prstom kako sam rekao samo zablokira te se vraca u normalu home tipkom. Sta da radim?

 • BaNe

  Ja sam podigao IOS na 6.1.3 na iPhone-u 3gs i sada kad hocu da ga aktiviram kaze za SIM karticu ,,NO SERVICE” zasto???Ima li neko resenje.
  PS.probao sam na sve nacine jailbreak-a i kad uradim jailbreak uredjaj nece da se ukljuci.

  HELP PLS!!!