Wednesday, 30 September, 2020
Home >>> Apple >>> iOS >>> Kako prilagoditi opcije povlačenja u aplikaciju za poštu

Kako prilagoditi opcije povlačenja u aplikaciju za poštu

Prije par dana sam otkrio odličnu funkciju u iOS-u 8 koja mi dozvoljava da ponovno koristim standardnu mail aplikaciju umjesto brojnih drugih koje sam probao. Ako niste svjesni ove male fore i te kako bi vam mogla ubrazati čišćenje inboxa.

Prije godinu ili više prešao sam sa standardne mail aplikacije koja dođe na iPhoneu, na aplikaciju pod imenom Mailbox. Sigurno ste čuli za nju, a možda je već i koristite. Aplikacija radi na principu swipe gesti, tako da možete povući s lijeva na desni ili desna na lijevo kako bi naprimjer, izbrisali mail ili ga arhivirali, ili stavili u neki folder itd. Aplikacija je puna korisnih solucija i funkcija ali nakon nekog dužeg vremena sam primjetio da većinom koristim swipe za brisanje i swipe za arhiviranje. Ova dva poteza dolaze veoma prirodno i puno su bolji i brži od klikanja na svaki mail.

Kada sam počeno koristit iPhone 6 ,o kojem sam vam već snimio par videa kao unboxin i prve dojmove te sam nakon već kraćeg korištenja veoma brzo zaključio da se mogu pozdraviti s korištenjem jednom rukom kao prije. Ne da moram koristiti dvije ruke za sve, ali neke određene apliakcije koje imaju kontrole u gornjem dijelu zaslona se definitivno više ne mogu koristi jednom rukom. Jedna od tih je moj mailbox app.

No što sada? Vrijeme je bilo da nađem novu mail aplikaciju koja će mi dozvoliti sortiranje pošte na isti brz način jednom rukom i koja će imati sve ostale kontrole na dnu gjde ih mogu dohvatiti. Reko’ da vidim što je novo u standardnoj mail aplikaciji od Apple.

mailbox

Kao što sam i znao, Apple je još prošle godine uveo sličnu vrstu gesti za brisanje pošte ali ste u postavkama samo mogli odrediti ako želite izbrisati ili arhivirati poštu. Nisam mogao uraditi oboje u isto vrijeme. Kao takva, aplikacija mi je bila potpuno bezkorisna u suporedbi s drugima pošto mi nije ubrzavala tjek rada.

Međutim, bio sam u krivu i danas slučajno vidim novu postavku u iOS 8 koja mi dozvoljava da odlučim koja će funkcija biti gdje pri lijevom ili desnom swipeu. Ovo nije postojalo na iOS-u 7 te je definitivno odličan dodatak. Sada mogu iz inboxa izravno brisati i arhivrati poštu što prije nisam mogao, a sve ostale funkcije i gumbi su na dnu tako da ih mogu dohvatiti i s jednom rukom. Osim toga mogu se napraviti i druge kombinacije koje su možda vama više potrebnije.

povlacenje

No kako aktivirati funkciju gdje vam je desni swipe trash a lijevi arhiva omjesto defakto, gdje je s jedne strane trash ILI Arhiva a s druge strane ostale gluposti.

Korak 1: Odite u postavke pod “Mail, kontakti, kalendari”.

Korak 2: Kliknite na email za koji ovo želite prilagoditi

Korak 3: Kliknite na račun pa na “Napredno.”

Korak 4: Tu promjenite sekciju “Premjesti odbačene pruke u Pretinaz za Arhivu.”

Korak 5: Vratite se natrag na početnu stranu pod Mail, Kontakti i Kalendari

Korak 6: Pod “Mail” sekcijom, kliknite na Opcije Povlačenja”

Korak 7: I tu sebi prilagodine što vam je najviše potrebno pri povlačenju.

Ko mene je Trash s jedne strane a Arhiva i ostalo s druge.

Eto nadam se da vam ovo pomogne kao i meni te ubraza čišćenje inboxa. Ako vam se sviđaju naša videa pretplatite nam se na YouTube Kanal  pa ćemo ih praviti i češće.

 • Lydia Cenic

  A jesu li mozda sredili push za Gmail?

 • Tomislav ZG

  Pozdrav ;)
  Osvrt na članak:
  iPhone ce za mene biti uvijek u prednosti od drugih smartphonea,ali sad mi se nikako ne sviđa što upravljanje jednom rukom mogu da zaboravim,tako da cu ostati na svom 5s sa 7.1.2 iOS verzijom. I to samo zbog Bitesms-a i SwipeSelection-a za pisanje poruka,a ako izbace koji iOS i aplikacije koji ce status bar preseliti u donji dio telefona ,prelazim na iPhone 6 ;)

 • quarnara

  Meni osobno najviše fali ( od iP4 pa do 5s koristim isključivo standardni mail ) attach. Često mi je, npr.,potrebno poslati više od jednog pdf dokumenta. Sad, ili se to nemože ili nisam otkrio kako?

 • Ellena Belov

  Omare pomozi dirah po setingsu i stavih na punjac ajfon ubrzo primjetih da je ekran pobijelio skroz to je trajalo citav dan dok se baterija istrosila sad se kao napuni i upali i restartuje sam nakon minut vremena ne dozvoljava mi ni da taknem neku ikonicu odmah se restartuje probala sam i preko kompjutera ali ne reaguje upali se itunes ali ga ne detektuje pravilno POMAGAJ STA MU JE.

  • Ellena Belov

   Omare pomozi dirah po setingsu i stavih na punjac ajfon ubrzo primjetih da je ekran pobijelio skroz to je trajalo citav dan dok se baterija istrosila sad se kao napuni i upali i restartuje sam nakon minut vremena ne dozvoljava mi ni da taknem neku ikonicu odmah se restartuje probala sam i preko kompjutera ali ne reaguje upali se itunes ali ga ne detektuje pravilno POMAGAJ STA MU JE