Sunday, 23 January, 2022
Home >>> Cydia >>> Kako promijeniti boju BiteSMS ikone (Tutorial)
bitesmsmain-610x250

Kako promijeniti boju BiteSMS ikone (Tutorial)

O BiteSMS aplikaciji iz Cydiae pisali smo više puta. Riječ je o apsolutno najboljoj zamjeni za SMS aplikaciju na iPhoneu koja sa sobom donosi pregršt mogućnosti ali i jednu sitnicu koja bode u oko. Pogađate već, riječ je o ikoni pink boje koja je mnogim korisnicima bila trn u oku još od kako se ova aplikacija pojavila. Srećom, posljednjih nekoliko inačica isporučuje se sa opcijom da umjesto pink ikone za BiteSMS koristite ikonu od appleove Messages aplikacije. Ako, međutim, želite izbjeći konfuziju između ove dvije aplikacije ili ste više raspoloženi za neko originalnije rješenje pokazat ću vam kako da promjenite samu boju ikone BiteSMS. Neću ulaziti u razloge zbog kojih ne želite pink ikonu na svome uređaju, oni mogu biti brojni. Za ovaj tutorial će vam trebati (pored instaliranog BiteSMSa) neki iPhone file manager za računalo kao i neki program za obradu slika (Photoshop, Photoscape). Spremni? Započnimo!

Ako se budete pažljivo pratili svaki korak šanse da se nešto desi vašem uređaju ravne su nuli. Sve napisano provjereno je na mojim uređajima više puta tokom nekoliko godina. Ovaj tutorial radite na vlastitu odgovornost.

 1. Već ste instalirali BiteSMS? Odlično, sada povežite vaš iPhone sa računalom i pokrenite vaš omiljeni iOS file manager. Ja ću ovdje koristiti iTools.
 2. Sada je potrebno da se zaputite na ovdje navedeno odredište: /var/stash/Applications/biteSMS.app
 3. Pronađite fileove koji se zovu icon.png i icon@2x.png i kopirajte ih na svoje računalo. Ne dajte se zbuniti, bit će fileova sličnih naziva ali vama trebaju baš ova dva.
 4. Sada je vrijeme da upalite vaš omiljeni program za obradu slika. Ovom prilikom ću koristiti Photoscape zato što je besplatan i prilično jednostavan. Pronađite gore pomenuti file icon.png i označite ga u lijevom boxu. Sa desne strane vidjet ćete gomilu opcija.
 5. Kliknite na trokutić pored opcije Bright, Color te iz padajućeg menija odaberite opciju Grayscale. Ovim će ikona postati siva te će biti lakše dobiti željenu boju u narednom koraku.
 6. Sada opet kliknite na trokutić pored opcije Bright, Color ali sada izaberite opciju Colorize. Vidjet ćete nekoliko slidera pomoću kojih možete izabrati nijansu željene boje za ikonu. Kad ste odabrali nijansu kliknite na Save opciju.
 7. Ponovite korake od 4 do 6 sa fileom icon@2x.png. Sada će vam to biti nešto lakše pošto je program već zapamtio vaš izbor boje.
 8. Oba filea koja ste prilagodili kopirajte nazad u folder naznačen u koraku pod brojem 2. Program će vas pitati da li želite da zamjenite dva postojeća filea sa novim (jer imaju isti naziv). Kliknite na opciju yes.
 9. Napravite respring uređaja i to je to.

Nakon što respringate vaš uređaj vidjet ćete promjenu. Ako vam je ovaj tutorial pomogao onda se osjećajte toliko slobodnim da ga podijelite sa svojim frendovima. Hvala vam na pažnji :)

 • Shpatonja

  zbog nekog razloga ne uspijeva… sve je učinjeno po koracima, ali odbija promijeniti boju :(

  • Mario

   probaj ugasiti/upaliti uređaj

  • Kile_Omizio

   Ja sam ovo radio više puta i nikada nisam imao problema. Na žalost, nikada ne možeš znati da li će nešto 100% uspjeti ili ne. Probaj respring i reboot uređaja.

 • Berka

  Mislim da je jednostavnije u Bitesms aplikaciji promjeniti ikonu koja izgleda bas kao Apple msg aplikacija, a original aplikaciju “sakriti” tako da cete imati jednu sms aplikaciju (bitesms) izgledom bas isto kao org app

  • Kile_Omizio

   Yep, to je jednostavnije i srećom ta opcija postoji za sve kojima to nije toliki bad. Ovo sam napisao čisto da se vidi da ima i drugih opcija.

 • milanko

  sve sam uradio kako treba u Itools-u je promijenjena boja a na telefonu nece.

  • Kile_Omizio

   Respring i reboot iPhonea, možda pomogne.

 • Miha

  ja mogu samo pronaci icon@2x.png a ovu prvu samo icon.png nema je nigdje.

  • Kile_Omizio

   Probaj promijeniti boju samo njoj pa vidi hoće li biti efekta.

 • mami

  kako da na bite sms ,da posle kuckanja poruke u delu za unos broja primaoca ,da se brojevi tipkaju kao kada nekog pozivamo mislim da su brojevi preko celog ekrana to mi je nekad radilo .