Tuesday, 17 May, 2022
Home >>> Tutoriali >>> Kako pronaći određeni tekst na web stranici u Safari browseru? (iOS 6 i niže – Za početnike)
iphonesafari

Kako pronaći određeni tekst na web stranici u Safari browseru? (iOS 6 i niže – Za početnike)

Kada želite pretražiti tekst neke web stranice na svome računalu koristeći Chrome, Firefox, Internet Explorer (kako da ne) ili bilo koji drugi browser dovoljno je da pomoću tipkovnice unesete odgovarajuću komandu i spremni ste za unos teksta. Ukoliko ste novajlija u iOS ekosistemu vjerojatno ste se zapitali kako to postići na svome iUređaju. Jednostavnije je nego što ste mislili:

  1. Kada se u Safariju nalazite na stranici koju želite pretražiti tapnite na Search box u gornjem desnom uglu i unesite riječ ili frazu koju želite potražiti na stranici.
  2. Safari će vam ovdje ponuditi prijedloge (bazirane, naravno, na unesenom tekstu) za pretragu interneta ali ako scrollate do dna te stranice vidjet ćete ovakav tekst: “On This Page (XX matches)” te ispod njega unešenu riječ/frazu ispred koje stoji riječ “find.” Upravo ste našli pretragu teksta!
  3. Tapnete li na to Safari će vratiti prikaz web stranice a riječi markirane žutom bojom odgovaraju onim koje ste zadali u pretrazi. Pomoću strelica u donjem desnom uglu možete prebacivati sa jednog rezultata na drugi (ukoliko je na stranici ta riječ sadržana više od jednog puta) a kada tapnete na gumb “Done” žuti markeri će nestati.

iphonesafarisearch

 

Navedeno se odnosi na iPhone i iPod touch a na iPadu je ovo nešto bolje riješeno jer je pretraga teksta stranice ubačena odmah iznad virtualne tipkovnice. I to bi bilo sve za danas. Nadam se da će vam ove upute demistificirati još jednu stranu vašeg uređaja kako bi ga što ugodnije koristili.

Pogledajte i druge tutoriale za početnike: