Wednesday, 28 October, 2020
Home >>> Cydia >>> Cydia – što je to i kako se snaći u njoj? Objašnjenja i upute
cydia-jailbreak

Cydia – što je to i kako se snaći u njoj? Objašnjenja i upute

Ako ste novi u svijetu jailbreak-anja, onda vam vjerojatno treba malo pomoći sa Cydia-om. Ako ne znate što je Cydia, pogledajte naš post “Što je Cydia i zašto je važna”. Nakon toga ovdje pročitajte objašnjenje o tome šta je šta u Cydia-i i kako se možete bolje snaći. Cydia ima 5 tabova (sekcija) i u ovom postu ćemo pojasniti samo bitne stvari u svakom o tih pet.

Ako još niste jailbreak-ali iPhone, onda pogledajte 22 razloga zašto jailbreak-ati iPhone.

Cydia Tab – prvi tab koji vidite kada se Cydia otvori. Jedna od najvažnijih stvari ovdje je da vam na vrhu Cydia pokazuje koje verzije SHSH Blobs imate spremljene preko Cydia-e. Na ovom ScreenShot-u možete vidjeti da su spremljene verzije 4.0.1 , 4.0.2 i 4.1. U slučaju da niste sigurni što je SHSH blob i zašto je važan, pročitajte ovaj post.

Cydia Home Tab
Cydia Home Tab

Ovdje također možete naći “Featured” apps koje su besplatne i jako korisne. Kao 3G Downgrade Fuzzyband, FoldersInFolders, ili HomePage.

Cydia Featured Apps
Cydia Featured Apps

Cydia Store, koji ima aplikacije koje se naplaćuju ali su još korisnije. Oko 56 izabranih u ovoj sekciji.

Cydia Store
Cydia Store

I “themes” odnosno teme koje su najpoznatije u Cydia-i. Neke su besplatne a neke se naplaćuju. Ima ih na tisuće. Primjerice, tu možete naći Glasklart HD ili Typophone 4 lock screen.

Cydia Themes
Cydia Themes Tab

Section Tab – U sekcijama možete pronaći različite aplikacije koje su dostupne u Cydia-i, svrstane u različite kategorije, nalik na  iTunes Store. Tu su, primjerice, teme, hackovi, ringtonovi i ostale 64 kategorije. Preko 100 tisuća razlicitih cydia app-ova, hackova i dodataka za iPhone čeka na vas.

Cydia Section Tab
Cydia Section Tab

Changes Tab – U “changes tab” možete vidjeti da li postoji ikakva promjena (update) na ikakvoj Cydia-inoj aplikaciju koju ste instalirali.  Vizuelno ovo nalikuje notifikaciji izlaska nove verzije nekog app-a na iTunes Store-u. Cydia vam također pokazuje sve nove stvari koje su dodane u Cydia-u po datumima. Tako, ako vas zanima što se novo pojavilo od zadnje posjete, to možete vidjeti ovdje. Na screenshot-u, možete vidjeti da ja imam dva update-a, a zadnje stvari koje su izašle su a 1derful HD PINK mod i Abstract Apple Theme.

Cydia Changes Tab

Instalacija Aplikacija u Cydia-i – Da biste instalirali bilo što u Cydia-i trebate samo kliknuti na ime tog proizvoda. Tog trenutka će vam se otvoriti ekran sa više podataka. Informacije p0put detaljnog objašnjenja, screenshotova, imena programera, kontakt addrese, povijest, recenzije itd. U gornjem desnom uglu ćete vidjeti gumb, te zavisno o vrsti proizvoda, opcije da instalirate, kupite, nadogradite, ili izbrišete već instaliranu aplikaciju.

Važno je napomenuti da sve što instalirate preko Cydia-e trebate i izbrisati preko Cydia-e, ali to ćemo detaljnije obraditi malo kasnije.

Cydia Install Option
Cydia Instalacija Besplate Aplikacije

Većina stvari u Cydia-i su besplatne. Otprilike 99%. Kada kliknete na besplatni app vidjet ćete “install” opciju. Kliknite na nju a zatim confirm, da potvrdite da želite instalirati tu aplikaciju. Cydia će prvo skinuti (download) aplikaciju pa je poslije toga instalirati, a potom vam dati potvrdu da je sve instalirano kako treba. Da bi skinuli Cydia app treba vam internet konekcija na iPhone-u.

Confirmation Screen
Confirmation Screen

App-ove koji se naplaćuju možete kupiti pomoću kreditne kartice, gmail-a ili paypal-a. Umjesto “Install” vidjet ćete “purchase” odnosno platite i cijenu u dolarima.

Cydia Purchase Screen

Ako ste već instalirali neki app, pa je onda izašla nova verzija tog app-a, imat ćete opciju da “modify” odnosno izmijenite svoj app. Možete ga upgrade ili izbrisati (remove).

Cydia Modify App
Cydia Upgrade Screen
Cydia Upgrade Remove Screen
Cydia Upgrade ili Izbrisi App

Manage Tab – Za razliku od App Store-a, aplikacije koje ste instalirali preko Cydia-e ne možete izbrisati samo preko springboard-a i normalnim Apple putem, stoga to morate uraditi kroz Cydia-u.  Pritom vam pomaže opcija “manage” tab. Kliknite na “packages” (paketi) opciju i tu ćete vidjeti listu svih aplikacija/paketa, koje ste instalirali preko Cydia-e. Samo trebate kliknuti na onu koju želite obrisati i vidjet ćete gumb “remove” kao na prethodnoj slici.

Cydia Manage Screen
Cydia Manage Screen

“Sources” opcija vam daje pristup svim Cydia repozitorijima (repo’s) i omogućuje vam da dodate ili izbrišete repo. Ako niste sigurni što je Cydia repo pročitajte post Što je Cydia Repo i kako ga dodati na vaš iPhone.

Search Tab – Tražilica je posljednji tab i ona vam omogućuje da pronađete bilo koji app na brzinu bez dugog listanja jedne po jedne aplikacije pod “Sections Tab”. Tako, u slučaju da vidite neki cool app na Omizio.com možete odmah otići na ‘Search’ tab i potražiti ga a potom instalirati ako vam se dopada.

Cydia Search Tab
Cydia Trazilica

Za vise informacija takodjer mozete pogledati post: Sto je Cydia Safe Mode i kako izaci iz njega ili sto je Cydia repo?

Ako vam je ovaj tutorial pomogao, možete lajkati našu Facebook stranicu ili nas pratiti na Twitteru, te  nas time učiniti dostupnijim većem broju ljudi kojima će naša pomoć i tutorijali koristiti. Također  se možete prijaviti da sadržaj sa novostima dobijate na e-mail ili pratiti naše video tutoriale na YouTube-u.

 • limun

  Da li postoje negdje opisi (čemu služe) tih programa sa cydie na netu?
  Btw, hvala na brzim odgovorima…

 • pentium4

  imam iphone 2g,i kad pokrenem cydiu piše mi da da imam verziju ios 1.1.2 i da bih trebao instalirati ios 2.0 sa pwnage tool-om…
  šta da radim.imate li neko upostvo kako to da uradim,ali kako vidim da pwnage tool radi samo na mac-u…

  • Darko Vančina

   Upravu sto pwntage je samo za mac… Ovako s ove stranice na Omizio Blogu http://www.omizio.com/jailbreak/verzije-firmware-a-download/ skini iOS Firmware za svoj iPhone mozes skinuti i verziju 3.1.3 to je zadnja verzija za iPhone 2… Nakon toga slijedi upute s neta za Redsnow 0.9.4… Prije svega toga napravi backup preko itunesa…

 • Daniknez

  Bok. Izbrisao sam slučajno cydiu i sad ju nemogu više vratiti pa jel možda netko zna neko rješenje.

  • Sascha

   I ja sam pveisao cydia ksko je mogu vratiti

   • Emin Imamovic

    Morate koristiti redsn0w ili sn0wflake programe ( hackere ) koji vam instaliraju cidy-u ( slozen proces ) ujedno mozete i jailbreak-ati iphone i nadograditi ga

 • Izbacuje mi stalno “cannot locate package”. Sta da radim?

 • Merisha

  Da li mi neko može pomoći kako instalirati cydi-u na iPhon-u 4. U svijetu iPhona sam nova, pa ako mi neko može pomoći, kroz par koraka. Hvala mnogo.

  • Merisha da bi dodao Cydiau moras jailbreakati uredaj. Ja bih ti preporucio da procitas “Za pocetnike sekciju” Pa onda odi na “Jailbreak Upute” i nadji si jailbreak koji ti treba. JB uredjaj i dobiti ces Cydiau.

 • srki

  pozz. zanima me jedna aplikacija koju sam nasla na itunes ali tamo kosta, i mogu li je skinuti preko cydie besplatno??

  • Ne, Cydia nema App Store Aplikacije, a mi ne dajemo upute kako ilegalno skidati appove. sorry.

 • fido390ga

  pozzdrav, zanima me dali mogu napraviti jailbreak na iphone 3GS iOS 6.0, baseband 05.16.07
  Hvala

 • dejan

  Imam pitanje koje mi baš nije jasno a možda je glupo,ali eto.Ova baterija na iphonu i signal dali moraju biti bijele boje,jer vidim ih dosta zelenih,a stavio bih zelenu(ako može i kako)?

  • Moze sigurno preko neke winterboard teme. Samo treba naci u Cydiai.

 • Boris

  Hocu preko cydiae instalirati facebook, viber, skajp itd. i nista od toga ne mogu naci u cydia, a kazu da ima ?

  Moze pomoc oko toga ?