Thursday, 29 October, 2020
Home >>> Apple >>> Mac >>> macOS >>> Kako snimiti iPhone zaslon (screencasting) na OS X Yosemite
quicktime-record-iphone-portrait

Kako snimiti iPhone zaslon (screencasting) na OS X Yosemite

Screencasting je termin koji kod nas označava snimanje aktivnosti na zaslonu računala. Riječ je o jako popularnoj mogućnosti koja može koristiti za izradu raznih tutoriala, ali i kako bi jednostavno pokazali frendu ili frendici kako nešto postići u momentima kada je to nemoguće uraditi uživo. Novi OS X Yosemite i iOS 8 imaju mogućnost snimanja aktivnosti na iPhone zaslonu, i to mnogo jednostavnije nego što ste mislili.

Da bi radili screencasting iPhone zaslona potrebno je da ga pomoću Lightning kabla spojite sa svojim Macom (pri čemu iPhone mora raditi na iOS 8 a Mac na OS X Yosemite).

  • Pokrenite QuickTime aplikaciju na Macu te kliknite na opciju File a zatim na New Movie Recording.
  • Kliknete li na malu strelicu pored Rec gumba pojavit će se meni iz kojeg u Camera odjeljku trebate izabrati svoj iUređaj. Namjeravate li nešto objašnjavati na videu ovdje ćete morati i izabrati odgovarajući mikrofon (interni ili eksterni).
  • Potom je potrebno samo kliknuti na Rec gumb kako bi snimili iPhone zaslon, te ponovo Rec kada završite sa snimanjem videa.
  • Ne zaboravite sačuvati snimljeni video!

iphone-screencasting

Ovo je više no praktičan način za iPhone screencasting a dodatna pogodnost je u tome što QuickTime na videu dodaje uniformirani Status Bar bašem uređaju koji skriva naziv operatera i prikazuje 9:41 kao vrijeme. Nadamo se da će vam ovaj kratki tutorial biti od koristi.