Friday, 30 October, 2020
Home >>> Tutoriali >>> Kako spriječiti brisanje i instaliranje aplikacija na iUređaj?
ogranicenja

Kako spriječiti brisanje i instaliranje aplikacija na iUređaj?

Da li ste vi jedini korisnik svoga iPhonea ili iPada? Možda ga povremeno dajete mlađim sestrama ili braći, svojim klincima? Ako je odgovor na ovo potvrdan onda je ovo sigurno post za vas. Djeca brzo uče i zastrašujuće se dobro snalaze sa gadgetima svih vrsta i oblika. Dok kažete keks oni mogu instalirati aplikaciju koja vas može koštati novaca (freemium je u modi) ili obrisati aplikaciju koja je vama apsolutno neophodna. Srećom, za ovo postoji lako rješenje.

Za slučaj da niste upoznati, sam iOS vam nudi opciju da postavite određene restrikcije. Da bi ih postavili zaputite se u aplikaciju Settings, odaberite opciju General te potražite opciju Restrictions i tapnite na nju. Da bi je koristili morat ćete tapnuti na opciju Enable Restrictions na što će uređaj od vas zatražiti da odaberete lozinku. Poželjno bi bilo da stavite drugačiju lozinku od one kojom otključavate zaslon.

U početku vidjet ćete listu opcija (radnji i aplikacija) koji su trenutno dozvoljeni za korištenje. Ako želite zabraniti instalaciju novih aplikacija na uređaj te brisanje postojećih, morat ćete malo scrollati prema dole te ugasiti opcije Installing Apps i Deleting Apps.

Nešto niže dole nađite opciju In-App Purchases te isključite i nju kako bi, za svaki slučaj, zabranili dodatnu kupovinu sadržaja unutar instaliranih aplikacija i igara. To je to, sada ne morate brinuti o izgubljenim podacima i neželjenim troškovima.