Sunday, 1 August, 2021
Home >>> Apple >>> iOS >>> Kako ubrzati iOS 8 na starijim uređajima?
Speed-up-iOS-8

Kako ubrzati iOS 8 na starijim uređajima?

Apple korisnici jako cijene činjenicu da njihovi ljubljeni iUređaji dosta dugo dobivaju nadogradnje operativnog sustava. Nekoliko puta se to znalo pokazati i kao mač sa dvije oštrice, a ove godine su to iskusili i vlasnici iPhonea 4s i iPada 2. Njihovi uređaji su, preko noći, postali više no spori na iOSu 8 te su, slično kao nekoć autor ovog teksta nakon instalacije iOS 4 na iPhone 3G, proklinjali sve oko sebe.

Vlasnici ovih uređaja više ne mogu napraviti downgrade na iOS 7, pa ako ste zapeli na najnovijem firmwareu ovdje ćemo vas podsjetiti na nekoliko starih trikova koji mogu ubrzati vaš uređaj.

Isključite Spotlight pretragu

Iako mnogi nisu ni svjesni, Spotlight može zarobiti nezanemarive količine radne memorije uređaja a to pogotovo osjete vlasnici starijih uređaja. Uputite se na Settings – General – Spotlight Search te pogasite sve opcije (ili ostavite par njih koje želite korisititi).

iOS-8-Speed-1

Isključite pozadinsko osvježavanje aplikacija

Ova opcija je radila odlično na starijim uređajima sa iOS 7 sustavom. Na iOS 8 je nastala havarija te ne samo da ova opcija srče bateriju nego i usporava uređaj. Da bi je isključili zaputite se na Settings – General – Background App Refresh.

iOS-8-Speed-4

Isključite Parallax efekat

Pozadinska slika koja se pomjera, skupa sa drugim animacijama, čini uređaj ugodnijim za korištenje. Međutim, sada utiče i na brzinu uređaja. Isključiti je možete ako odete u Settings – General – Accessibility – Reduce Motion.

iOS-8-Speed-3

Oslobodite više memorije

Ukoliko ste uređaj do vrha pretrpali aplikacijama, fotkama i drugim sadržajem mogu vas iznenaditi neugodnosti, sporost i povremena zastajkivanja. Obrišite ono što vam ne treba i gledajte da uvijek imate bar 1-2GB slobodnog prostora na uređaju.

iOS-8-Speed-2

Nadamo se da će vam ovi jednostavni trikovi pomoći da malo ubrzate svoj iPhone 4s ili iPad 2.

 

Story and image credits: RedmondPie

 • You Itch It

  Ako iskljucim background app refresh, sto ce biti s push obavijestima, poput Facebook Messengera?

  • Drazen Kisic

   Različiti principi rada. Slobodno ugasi background a. r. i ne brini za Messenger, Viber, Whatsapp i slično. Meni je uvijek isključen a svaka poruka dolazi u realnom vremenu.

   • You Itch It

    Super! Puno hvala!

 • Tatko

  Isključite sve a nakon što izađe JB na Cydia skinite OS7 rasteretizator for iOS8 koji će vam pogasiti sve mogućnosti 8 i ubrzati vam telefon za čak 30%. Ako i to vam nije dovoljno, pođite u prvi iCentar i puknite od 600 € do 900 € za novi telefon ili iPAd. Ovo drugo provjereno funkcionira.

  • Нурко Брате

   ee brate izaso je jb ? i reci mi kako sad da skinem taj OS7 rasteretizator for iOS8 jel nemogu nidgde da nadjem na cyidu pomoc .

 • mira

  mozete li vi napisati na srpskom jeziku to sve

 • mira

  Meni je iphon na hrvatskom jeziku ne na engleskom.napisite kako da se iskljuci to sve ali na hrvatskom jeziku.Settings – General – Spotlight Search te
  Slazem se sa ovom mirom.Stavili ste sve na stranom jeziku