Monday, 16 May, 2022
Home >>> Apple >>> iOS >>> Kako ugasiti praćenje čestih lokacija i usput poboljšati privatnost i smanjiti trošenje baterije
locations-main

Kako ugasiti praćenje čestih lokacija i usput poboljšati privatnost i smanjiti trošenje baterije

Kao što možda već i znate, svi pametni telefoni prate vaše lokacije putem GPS usluga. To rade kako bi vas mogli zatrpati boljim reklamama, te za ostale popratne servise. Situacija nije ništa drugačija ni s iPhoneom, mada Apple ovu funkciju koristi za poboljšanje mapa i bolje informacije u centru za obavijesti. Osim toga, kalifornijska kompanija je dala mogućnost gašenja ovakve vrste praćenja lokacije, i to počevši od iOS-a 7. Gašenje ove funkcije će vam povećati privatnost na iUređaju a možda čak malo i unaprijediti bateriju.

Naime što se događa, svaki put kada neka od brojnih aplikacija upali GPS, Apple iskoristi priliku da u svoj sustav upiše tu lokaciju. Podatak o vašoj lokaciji koriste kako bi vidjeli kuda se krećete, a onda i po milijunima korisnika koji su koristili istu lokaciju, poboljša točnost mapa. Osim toga, bazirano na vašoj lokaciji, iPhone vam može prikazati dodatne informacije o vašoj okolici u centru za obavijesti kao na primjer prognozu vremena ili druge funkcije povezane s passbook aplikacijom (koja se kod nas ionako ne koristi).

Meni osobno nikako ne leži da me nešto ili netko prati i zna kuda se krećem, i ovo je jedna od prvih opcija koje ugasim na novom iUređaju.

Vi odlučite jesu li vam ove funkcije potrebne, ali ako ne, onda ih ugasite na ovaj način.

locations-2 location-1
Korak 1. Otiđite u postavke.

Korak 2. Pa u “Privatnost”.

Korak 3. Pa u “Lokacijske usluge”.

Korak 4. Na dnu stranice, “Sistemske usluge”.

Korak 5. Ovdje prvo ugasite “Apple oglasi bazirani na lokaciji”, “HomeKit” ako ga ne koristite, i bilo koju drugu uslugu sustava koja vam nije potrebna.

Korak 6. Na istoj stranici kliknite na “Česte lokacije”.

Korak 7. Ovdje možete ugasiti “Česte lokacije” kako iPhone ne bi bilježio česte lokacije na kojima se nalazite.

Prije nego što to napravite, na dnu stranice možete pogledati povijest lokacija po kojima se najčešće krećete. Ako vas zanima vizualna prezentacija čestih lokacija, ostavite “Česte lokacije” uključene.

To vam je to. Odlučite sami što vam treba a što ne.

Ovaj post je orginalno napisan 13.10.2013, te je posljednji put ažuriran 16.11.2016.

Image Source: iMore.com