Monday, 1 June, 2020
Home >>> Downgrade >>> Kako spustiti (downgrade) iPhone 4 natrag s iOS 7.x.x na iOS 6.x.x
ios-7-downgrad-main

Kako spustiti (downgrade) iPhone 4 natrag s iOS 7.x.x na iOS 6.x.x

Stotine milijuna ljudi su podigli iOS na inačicu 7 s veoma pozitivnim utiscima međutim kao i uvijek dosta je i onih kojima se iOS 7 apsolutno ne sviđa, nedostaje im jailbreak, ili kojima stariji iUređaj jednostavno ne radi brzo kao na iOS-u 6.  Bez obzira što je razlog, ovdje ćemo vam pokazati kako da vratite iPhone 4 nazad na iOS 6 s iOS-a 7 te kako da dođete do SHSH blobova, potrebne inačice iTunesa itd.

Kao što i sam naslov kaže ovaj tutorial je samo za iPhone 4 te da bi ga uspješno pratili potrebni su vam SHSH blobovi za inačicu firmware na koju želite da se vratite.

Vraćanje bilo kojeg drugog uređaja kao iPhone 5S, iPhone 5, iPhone 5C, iPhone 4S na iOS 6.xx ili niže za sada nije moguće. Ako ikada bude moguće, mi ćemo testirati postupak te promijeniti tutorial. Do tada se strpite.

ifiath-main

Kao i uvijek ove upute pratite na osobni rizik. Omizio team nije odgovoran za ikakve probleme s iUređajem. Postupak je testiran na iPhoneu 4.

Što vam je potrebno prije nego što počnete.

 • SHSH Blobovi za inačicu iOS-a na koju spuštate uređaj
 • iOS 6.x.x IPSW fajl koji možete skinuti s naše download sekcije.
 • Windows računalo s iTunes 11.0.5 ili niže. (iFaith alat ne radi na Mac računalima.)
 • iFaith Alat

SHSH Blobovi

Prije svega potrebni su vam SHSH blobvi na računalu. Za ovo imate dvije opcije. Jedna opcija je da ste slušali naše savjete te spremili SHSH blobove na računalo. Ako jeste možete nastaviti ispod s iTunes uputama.

Što je SHSH Blob?

Ako niste, postoji mogućnost da ako ste prije imali jailbreak, da vam je Cydia automatski spasila shsh blobove. Ako je, morate ih skinuti s Cydia na računalo. To možete uraditi putem samog iFaith alata koji ćete koristiti u ovom tutorialu. Da bi skinuli blobove s Cydia servera uradite sljedeće.

ifaith-shsh-blobs

Otvorite posljednju inačicu iFaith Alata (momentalno v1.5.9). Kliknite na “Show Available SHSH Caches on Server”. Spojite iUređaj na računalo putem USB kabla ili ako vam ne prepoznaje uređaj izaberite model s desne strane te upišite ECID broj. ECID možete naći na više načina kao na primjer putem TinyUmbrealla alata. Nakon što ga upišete kliknite na “Show Available Blobs”

blobs

Nakon što iFaith provjeri Cydia server, ponudit će vam tri opcije. Kliknite na treću, “Show list of available SHSHS blobs on TSS server(s). Nakon toga ćete dobiti ili listu blobova koji su na Cydia serverima ili praznu listu (none) ako nisu pohranjeni.

list-all-blobs-option

Ako dobijete listu blobova kliknite na ” Download all available blobs” da bi kopirali sve blobove s Cydia servera. Spremite ih u neki folder koji vama paše. Ovi blobovi će vam trebati za par trenutaka.

all-blobs-list

Kada se blobovi kopiraju dobit ćete poruku i listu blobva koji su se kopirali. Klinite OK. U nekim slučajevima možete dobiti i upozorenje da određeni blobovi nisu dobri. Ako imate listu blobova s greškom njih ne možete koristiti pošto  će vam oni pokvariti uređaj.

iTunes 11.0.5

Apple je radi piratije izbacio mogućnost instaliranja custom verzija IPSW firmwarea iz novih inačica iTunesa tako da bi nastavili ovaj tutorijal potreban vam je verzija iTunesa 11.0.5 ili niže. Ako već imate nižu verziju nastavite dalje s korakom 1 ovog tutoriala.

Da bi provjerili verziju, otvorite iTunes, kliknite “alt” na tastaturi, u file meniju koji se sada pojavio povrh iTunesa, klinite na help pa na About iTunes. Tu možete vidjeti verziju iTunesa.

Ako imate višu verziju morate skinuti iTunes i instalirati nižu verziju koju možete naći ovdje. Da bi vam ovo uspjelo morate skinuti sav popratni software koji dođe s iTunes kao na primjer, Bonjour, Apple Mobile Device, Apple Software Update čak u nekim slučajevima izbrisati iTunes Music Library.xml file. Brisanje glazbene biblioteke xml file će vam izbrisati organizaciju pjesama u iTunesu. Bez obzira, morate instalirati stariju inačicu.

Downgrade iOS 7 upute:

Sada kada ste skinuli SHSH blobove, imate odgovarajuću inačicu iTunesa, skinili ste odgovarajući IPSW iOS 6.x.x firmware i iFaith alat možemo početi s uputama.

Korak 1. Otvorite iFaith i kliknite “Build signed IPSW w/ blobs”.

ifaith-shsh-blobs

Korak 2. Klinite na “Browser for SHSH Blobs”

browse-for-blobs

Korak 3. Otvorite folder u koji ste spremili SHSHS blobove prateći upute iznad i odaberite SHSH blob za inačicu iOS firmwarea na koju se vračate.

Korak 4. iFaith će sada provjeriti blobove i ako je sve u redu izbacit će poruku da su blobovi ok i da možete nastaviti ili da nisu i ni u kojem slučaju ne možete koristiti te blobove.

Korak 5. Sada kliknite na “Browse for an IPSW” te kliknite na iOS 6.x.x IPSW fajlu koju ste skinuli ranije.

browse-ipsw

Korak 6. Kliknite na “Build IPSW” gumb i pričekajte dok iFaith spoji SHSH blobove i IPSW u custom firmware kako bi mogli napraviti downgrade.

build-ipsw

Korak 7. Kada to završi pojavit će vam se custom firmware na desktopu. U imenu firmwarea ćete vidjeti nešto poput iFaith_iPhone_4_6.1.3.IPSW.

Korak 8. Kliknite OK na pop up. Sljedeći korak je da stavite uređaj u DFU mode. Možete pratiti upute na ekranu ili pogledajte kratki video na našem blogu.

 • Ugasite uređaj
 • Držite home i lock gumb u isto vrijeme 10 sekundi
 • Onda pustite lock gumb i nastavite držati home gumb 30 sekundi

dfu-mode

Korak 9. Kada vam je uređaj u DFU modeu (Zaslon na iPhoneau potpuno crn bez ikakvih ikonica i slika) otvorite iTunes i pritisnite “Shift” na tipkovnici i u isto vrijeme kliknite na “Restore iPhone” gumb u iTunesu.

Pričekajte dok iTunes završi svoje i kada sve bude gotovo imaćete iPhone 4 nazad na iOS-u 6.x.x.

Nadam se da vam je ovaj tutorial pomogao. Ako imate ikakvih pitanja ili problema javite nam se putem komentara ili preko facebooka i podjelite ovaj tutorijal i našu stranicu s prijateljima koji imaju iUređaj.

 • ivan

  Odlično je samo se bojim to radit da nešto nezeznem,al rado bi se vratio na iOs 6

  • ilija

   Ja imam problem sa Iphone 4 podigao sam ga na ios 7.0.2 i zakljucao mi se ne prihvata sim,neprihvata nista. Sve sam to pokusao sto ste tu naveli,svaki korak sam odradio pazljivo,i kada dodje sve do kraja u Itunes-u kada kliknem na Restore,izbaci mi error. Nece da prihvati nizu verziju Iosa. Nosio sam ga i u servis ni oni tamo nista ne mogu da urade,rekli su mi cekaj dok ne izadje Jailbrake za ios 7. Ja vise ne znam sta da radim!!!!!!!!!!

 • zeljko

  kada bih se vratio na ios 6 dali bih mogao instalirati aplikacije sa app store

 • 4s

  Kako sa 5.1.1 podici na 6.1.2 bez shsh? Da li je to uopste moguce? Poz

 • Sasa

  Ja bi se vratio da znam di sam posijao SHSH blobse :(

 • rga

  ja bih rado da mi se nije juče pokvario power button -.-

 • mukimuki

  Da, ali ne izbacuje mi shsh za 6.1.2 samo 6.1.3 za kojeg jos nema jailbreak!!!

 • Butik Nino

  Sajt vam je odlican nego da vas pitam jer koliko vidim da je sve ovo za telefone koji su jailbrekovani a ja imam Iphone 4 free sim pa sam trenutno na iOS 7.0.2 kako da se spustim na 6.1.3 ? ? ?

 • Zlaja

  Isto pitanje kao i Nino što pita pozzzzz

 • josip

  sve je super samo kad spremim shshs kodove prikazuje mi samo 3,1-4,2,1/ 3,1-,5,1,1 itd nigdje nema 6,1,3 jel može pomoć hvala

  • Ako ih nemaš onda ne možeš ništa.

   • Zlaja

    Jeli ovo važi samo za JBraikovane telefone pozzz

 • josip

  inače iphone 4 je u pitanju

 • josip

  pozdrav uspio sam spustit na 5,1,1 da li se može nakon toga dignut na 6,1,3 javlja mi grešku 3194

 • kEMO

  Je li sad moguce uraditi JB?

 • Marko

  bloobs za IOS 6.1 i 6.1.2 mi ne valjaju a za 5.1.1 valjaju, da li mogu sa 7.02 skinuti na 5.1.1??

  • Da.

   • Marko

    Uspio sam skinuti na 5.1.1.
    Kako sad podići na 6.x? Jel mogu bez bloobs-a?

 • munever-tuzla

  pštovani bloobs za ios 6.1.3 imam na cyida i to samo njega. kda ga downloudujem uradim kompletnu peoceduru kako ide u vašem u puszvu. kada krenem iz itunes izbaci mi neku gresku tipa 11. samo da napomenem telefon je bi jailbrekan prije update. ali kada sam pokusavao da bilo sta uradim na laptopu nije islo uvjek je bila neka greska. imao sam drugi racunar i na njemu sam uspio odraditi jalibreak. taj racunar je crko. dali naračunaru moze biti problen pa da nedozvoljava da radim ove postupke i izbacuje greske.
  pozz svs sto sam naucio o iphonu zahvaljujem Vam .

 • Alen Fusko

  Jel neko probao redsnow modded za downgrade basebanda, radi li ?

 • Nino

  Vecinom su objasnjenja za uredaje kojima treba JailBrake moj prijedlog je da bude takode i za free sim hvala . . . .

 • Nino

  Ja imam iphone 4 free sim i nema bloobs na serveru a i nisam ih spremio na svoj racunar tako da vjerujem da nemam sanse se vratiti na 6.1.3 ? ? ? :(

 • Miki

  Zdravo Omizio,imam 4 16gb simfree,BB 04.12.09. ios 7.0.3,kako to spustit na neku nizu inacicu npr. 511 zbog jailbrejka

  unapred hvala

  • Imaš sve u downgrade sekciji pod jailbreak.

 • Dellboy

  DALI MOGU POKVARIT IPHONE AKO NESTO KRIVO NAPRVIM !!!!!!!

 • MetalFan

  ja imam problemm.. od kad sam instalirao iOS7 na iphone 4 kamere mi ne želi raditi.. pa ako downgradeam iOS jel postoji mogućnost da kamera proradi?

 • Jozo

  zasto mi izbacuje error 11?

 • jakov

  Kako spustiti iPhone 4S sa 7.0 na 6.1.3?

  • Vraćanje bilo kojeg drugog uređaja kao iPhone 5S, iPhone 5, iPhone 5C, iPhone 4S na iOS 6.xx ili niže za sada nije moguće. Ako ikada bude moguće, mi ćemo testirati postupak te promijeniti tutorial.—

   • jakov

    Super, hvala puno!
    Zaglavio sam na 7-ici i nikako mi se ne sviđa. Nadam se da će nekako omogućiti downgrade…

 • Munever Zukic

  uspio sam spustiti i os 7.04 na 6.1.3 ali sada nemogu da uradim jalibrake uvjek greska 3194

 • Curtis

  Piše da treba iTunes 11.0.5 ali meni ne želi da spoji iPhone na iTunes stariju od 11.1 šta da radim ? Molim vas za pomoć

 • Krešo Kolarić

  jel moguče spustiti ios7.04 na 6.1.2(iphone4) imam shsh bloops za

  6.1.2

 • Krešo Kolarić

  kako rijesiti itunes error11 kod downgrade ios7.0.4 na 6.0.1 molim pomoc hvala unaprjed

 • Daniel Goles

  Odlično! Upute su savršene.

  E, sad… jedno pitanje:
  Imao sam samo SHSH blob za verziju 5.1.1 i na tu verziju sam se i vratio. Postoji li sad mogućnost za upgrade na verziju 6.1.1?

 • Kt

  Nadam se da ce uspjeti…

 • Kt

  Pozdrav svima, sajt je odličan
  Molim za ppmoč
  Imam iphone 4
  Nije urađen jailbreak, nisam spremijo SHSH
  Instalirao sam ios 7 i nikako mi ne odgovara, ima li ikakve šanse da se vratim na 6.1.3
  Unaprijed veliko hvala i sve najbolje svima u novoj 2014 godini

 • Sandolina

  Veliki pozdrav!
  Pošto je ovo moj prvi iphone i nisam napravila jailbreak i nemam shsh blobove niti sam do sad znala da bi se to trebalo napraviti, a bez toga ako sam dobro shvatila nikako ne mogu vratiti se na stari ios….htjela bi Vas pitati dali je mozda moguće koristiti tuđe shsh blobove da bi se vratila na ios6?
  Ili mi je pitanje glupo?

  • Na žalost nije moguće. —

 • Eno

  iTunes 11.0.5 mi ne prepoznaje iphone .
  Sta da radim ?

 • marko

  pozdrav..dali se može napravit downgrade s shsh blobovima skinutim s neta?

 • Ne—

  • nosh1t

   Pozdrav Omizio,prijatelj mi ima isti iphone 4 kao i ja sa istim modemom i iOS-om 7,ono što mene zanima je to mogu li ja sa svojim shsh bolbovima koje sam spremio downgrade-at njegov iphone na ios 6.1.3

   Hvala

 • Ante

  Ekipa ima li novosti kada ce biti dostupan downgrade za iphone 5 na ios 6

  • Ante

   Vidio sam po netu da ima jedna stranica da se plati 19,99 usd i skines softwer i onda mozes napraviti downgrade dali itko zna sta o tome.poz

 • giljazov1988

  ekipa da li je moguće za 4s spuštanje sa 7.1.1. na 6.1.3

 • SemaShow

  Moze pomoc imam iphone 4 i htjeo bi jailbreak da li ima neki nestabilnosti uredjaja ili slicno ?

 • Ivan

  Omizio! vidim na netu da je doulci team uspio napraviti downgread za iphone 4s sa ios 7 na 5.1.1 dali ima novosti kakvih oce li to bit pusteno u javnost!!
  Nemogu vise koristit 4s na ios7 pocinje mi usporeno radit!

 • Boris

  Pozdrav imam iph 4s i ios 7.1.2 imam blobove za 5.1.1 i 6.0.1 ali ih ifaith nece prihvatiti ne znam zasto da li mozda vi znate i da li se drugo nesto moze uraditi da bi se vratio na manju verziju ? Pozdrav.

 • Lord

  Jel se moze sa ios-a 7.1.2 spustiti na neki nizi ios 7 ? recimo ios 7. ili 7.0.2 i slicno ?