Monday, 27 November, 2017
Home >>> Cydia >>> Kako osposobiti pravi multitasking u Cydiai 1.1?
cydia-1.1

Kako osposobiti pravi multitasking u Cydiai 1.1?

Cydia, aplikacija koju većina nas koristi, veoma često nema pravu multitasking podršku, nego nešto što se zove Resume? Kako je to moguće? Svaki put kada se vratite u Cydiau iz neke druge aplikacije, morate čekati da “loading” zaslon završi svoje “okretanje”.

Ako koristite Cydiau koliko i ja, onda znate da je Cydia puno sporija od većine iOS aplikacija čak i u posljednjoj 1.1 verziji. Za to i za ovaj loading screen postoje dobri razlozi ali o tome ćemo malo kasnije.

Nego, danas ću vam pokazati kako možete osposobiti multitasking funkciju Cydiae tako da više ne morate čekati na loading svaki put kada se prebacujete iz neke druge aplikacije u Cydiau.

Prije nego počnemo, vrijedno je napomenuti da je ovaj tutorial samo za iskusnije jailbreakere koji znaju što rade i koji su već upoznati sa iOS system fajlovima. Upute su prilično jednostavne ali ako uradite nešto pogrešno, možete uništiti instalaciju iOSa te ćete morati napraviti restore preko iTunesa kao i ponovni jailbreak, što za neke od vas može poništiti i unlock koji vam je možda prijeko potreban. Pratite ove upute na osobni rizik.

Da bi osposobili multitasking u Cydiai potreban vam je iFile Cydia app. Ako već nemate ovaj program i ako ne znate što je, onda ovaj tutorial vjerovatno nije za vas.

Dodatne Informacije:

Saurik koji je napravio Cydiau, očigledno je napravio mogućnost multitaskinga ali ga namjerno nije automatski aktivirao i za to postoje dobri razlozi, za koje bi trebali znati.

Umjesto mutlitasking napravio je “resume” funkciju koja vas, za razliku od prethodnih Cydia verzija barem vraća na istu stranu na kojoj ste bili nakon “loading” zaslona.

Razlog što multitasking nije automatski osposobljen je to što Cydia radi u Root folderu, što znači da se ne može pauzirati kao većina iOS multitasking aplikacija. To znači da, bez obzira što je u pozadini, još uvijek radi, te troši bateriju kao i da je u provom planu. Ovo je naročito vidljivo ako ostavite Cydia-u na nekoj od onih reklama koje se non stop izmjenjuju.  Ovo je slično multitaskingu na Android uređajima gdje svi programi nastavljaju raditi u pozadini bez obzira na trajnost baterije.

Saurik također upozorava da ova opcija nije stabilna i da vam može pokvariti instalaciju iOS-a. Dakle, ponovni restore.

Mislim da je jako bitno da razumijete sve rizike koji su uključeni u aktiviranje ove funkcije.

Sa svim tim upozorenjima, ja vam mogu reći da ja koristim ovu opciju već više mjeseci bez ikakvih problema. To naravno ne znači da ni vi nećete imati problema ali ipak znači da funkcija radi, barem za neke korisnike. Ja također nisam primijetio veliki uticaj na potrošnju baterije.

Upute:

Korak 1: Otvorite iFile and idite u /Applications folder.
Korak 2: Nađite folder pod imenom Cydia.app
Korak 3: Kliknite na Cydia.app, i nađite fajl pod imenom Info.plist


Korak 4: Kliknite na file te ga otvorite sa “Property List Viewer” opcijom.
Korak 5: Sada odite skoro do kraja liste i nađite “UIApplicationExitesOnSus” te prebacite “on” na “off”
Off znači da je multitasking omogućen.
Korak 6: Kliknite “done” u gornjem desnom uglu
Korak 7: Izađite iz aplikacije te Restart iPhone

I to vam je to. Sada vam Cydia ima punu multitasking funkciju. Javite nam kako je prošlo i uživajte u punom Cydia multitasku.

 • Darko_Omizio

  Samo dobro slijedite upute i sve je vrlo jednostavno…. Za 3 minute rijeseno… ;)

 • Boris_tuc

  pozdav, 
   znam da nije mjesto za pitati al eto nisan našao prikladnije :)
  da li je moguće skinuti flash player za iphone 4, pokušao sam sa frashom al ne uspjeva tj. javlja nekakav abort, sad, dali postoji drugi neki način?  
  hvala lijepo